Przejdź do treści

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

pomidorki koktajlowe
Pomidorowe love story fotl Gina Davis/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Pomidory. Podłużne i okrągłe, ostro czerwone, malinowe i żółte, te ogromniaste i te całkiem maleńkie. Kochamy je wszystkie! A co takiego jest w pomidorach, że niemal wszyscy darzą je uczuciem?

Ogromna różnorodność odmian różniących się rozmiarem, kolorem, kształtem, konsystencją, a także smakiem, no i mnogość zastosowań to najbardziej oczywiste przyczyny pomidorowego szału. Jednak te warzywa mają znacznie więcej do zaoferowania.

Pomidory – bomba witaminowa

Pomidory mają wysoką zawartość witaminy C, B, PP, E i K. Spożywając je, dostarczysz organizmowi wapń, magnez, potas i żelazo. Są niskokaloryczne i moczopędne. Poprawiają wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia się ‒ to dzięki cennemu barwnikowi o nazwie likopen. Oprócz tego wzmacniają odporność i obniżają ciśnienie krwi. Zawierają błonnik, który syci i ma dobry wpływ na pracę jelit. Najpyszniejsze są w sezonie – wtedy mają pełny, doskonały smak. Warto włączyć je do swojej diety i na surowo, i w postaci przetworów.

 

Co można z nich przyrządzić? Co tylko się chce! Pomidorówkę w całkiem nowej odsłonie, pyszną sałatkę, a może zupełnie naturalny, domowy ketchup? Możliwości jest mnóstwo…

Jakie pomidory wybierać?

Oto krótki przewodnik po gatunkach – znajdzie się coś dla każdego!

Baron to pomidory popularne wśród działkowców ze względu na łatwość w uprawie i odporność na choroby. Owoce tej odmiany są średniej wielkości, o regularnych kształtach i intensywnym kolorze. Miąższ jest twardy, zwarty i bardzo słodki. Polecane do bezpośredniego spożycia.

Malinowy to jedna z bardziej atrakcyjnych odmian pomidora. Owoce malinówek są charakterystyczne duże, miękkie, delikatnie różowe i lekko słodkie. Idealnie nadają się do bezpośredniego spożycia, do sałatek, zup i przetworów.

Malinowy Gargamel równie duży i soczysty co pozostałe malinówki. Jego miąższ jest jednak bardziej kremowy i słodki. Smakuje świetnie na surowo, ale także po obróbce termicznej, szczególnie w zupach i sosach.

Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka

Lima  to małe pomidory o twardym miąższu z małą zawartością soku i pestek. Z tego powodu idealnie nadają się do suszenia. Na bazie limy można również przyrządzić wyśmienite sosy, przeciery czy zupy.

Cherry  to małe okrągłe pomidory rosnące w podłużnych kiściach. Owoce mają delikatny zapach i bardzo słodki smak, natomiast łodygi wydzielają intensywny aromat. Cherry są idealne do sałatek (nawet w całości), do zapiekania czy jako dodatek do makaronów, ryb i owoców morza.

Truskawkowe  należące do rodziny pomidorów daktylowych. Podobnie jak cherry rosną w kiściach. Owoce pomidorów truskawkowych są małe, podłużne i intensywnie czerwone. Są lekko słodkie i zwarte. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, makaronów czy risotto.

Katarzyna Karus-Wysocka – entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać