Przejdź do treści

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

pomidorki koktajlowe
Pomidorowe love story fotl Gina Davis/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Pomidory. Podłużne i okrągłe, ostro czerwone, malinowe i żółte, te ogromniaste i te całkiem maleńkie. Kochamy je wszystkie! A co takiego jest w pomidorach, że niemal wszyscy darzą je uczuciem?

Ogromna różnorodność odmian różniących się rozmiarem, kolorem, kształtem, konsystencją, a także smakiem, no i mnogość zastosowań to najbardziej oczywiste przyczyny pomidorowego szału. Jednak te warzywa mają znacznie więcej do zaoferowania.

Pomidory – bomba witaminowa

Pomidory mają wysoką zawartość witaminy C, B, PP, E i K. Spożywając je, dostarczysz organizmowi wapń, magnez, potas i żelazo. Są niskokaloryczne i moczopędne. Poprawiają wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia się ‒ to dzięki cennemu barwnikowi o nazwie likopen. Oprócz tego wzmacniają odporność i obniżają ciśnienie krwi. Zawierają błonnik, który syci i ma dobry wpływ na pracę jelit. Najpyszniejsze są w sezonie – wtedy mają pełny, doskonały smak. Warto włączyć je do swojej diety i na surowo, i w postaci przetworów.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Co można z nich przyrządzić? Co tylko się chce! Pomidorówkę w całkiem nowej odsłonie, pyszną sałatkę, a może zupełnie naturalny, domowy ketchup? Możliwości jest mnóstwo…

Jakie pomidory wybierać?

Oto krótki przewodnik po gatunkach – znajdzie się coś dla każdego!

Baron to pomidory popularne wśród działkowców ze względu na łatwość w uprawie i odporność na choroby. Owoce tej odmiany są średniej wielkości, o regularnych kształtach i intensywnym kolorze. Miąższ jest twardy, zwarty i bardzo słodki. Polecane do bezpośredniego spożycia.

Malinowy to jedna z bardziej atrakcyjnych odmian pomidora. Owoce malinówek są charakterystyczne duże, miękkie, delikatnie różowe i lekko słodkie. Idealnie nadają się do bezpośredniego spożycia, do sałatek, zup i przetworów.

Malinowy Gargamel równie duży i soczysty co pozostałe malinówki. Jego miąższ jest jednak bardziej kremowy i słodki. Smakuje świetnie na surowo, ale także po obróbce termicznej, szczególnie w zupach i sosach.

Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka

Lima  to małe pomidory o twardym miąższu z małą zawartością soku i pestek. Z tego powodu idealnie nadają się do suszenia. Na bazie limy można również przyrządzić wyśmienite sosy, przeciery czy zupy.

Cherry  to małe okrągłe pomidory rosnące w podłużnych kiściach. Owoce mają delikatny zapach i bardzo słodki smak, natomiast łodygi wydzielają intensywny aromat. Cherry są idealne do sałatek (nawet w całości), do zapiekania czy jako dodatek do makaronów, ryb i owoców morza.

Truskawkowe  należące do rodziny pomidorów daktylowych. Podobnie jak cherry rosną w kiściach. Owoce pomidorów truskawkowych są małe, podłużne i intensywnie czerwone. Są lekko słodkie i zwarte. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, makaronów czy risotto.

 

 

Katarzyna Karus-Wysocka – entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Czosnek / unsplash.com

Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?

"Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe" - znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje / istock

„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Masz słabe, łamliwe paznokcie? Dietetyczka kliniczna wyjaśnia, jak możesz wzmocnić je dietą

Masz słabe, łamliwe paznokcie? Dietetyczka kliniczna wyjaśnia, jak możesz wzmocnić je dietą

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Co jeść w sierpniu? / pexels

Po jakie warzywa i owoce sięgać w sierpniu, by zaoszczędzić? Dietetycy mają kilka propozycji

Superowoc, który zapewni ci zdrowie i długie życie. Poznaj jagodę kamczacką!

Przedawkowanie witaminy C – przyczyny, objawy, postępowanie

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Witamina E a płodność - jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Witamina E a płodność – jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Kroplówki witaminowe – na czym polegają i ile kosztują? Czy to bezpieczne?

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Rośliny, owoce i warzywa uchronią przed groźną chorobą? Do zaskakujących wniosków doszli amerykańscy naukowcy

Jak długo trzeba brać suplementy, żeby zauważyć rezultaty?

Pułapki diety wegetariańskiej. Natkniesz się na nie na pewno, jeśli planujesz zrezygnować z jedzenia mięsa

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

"Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego" - podkreśla farmeceutka. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

„Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego” – podkreśla Zofia Winczewska. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

Marchewka

Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki!

×