Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?
Pomidory. Podłużne i okrągłe, ostro czerwone, malinowe i żółte, te ogromniaste i te całkiem maleńkie. Kochamy je wszystkie! A co takiego jest w pomidorach, że niemal wszyscy darzą je uczuciem?
Ogromna różnorodność odmian różniących się rozmiarem, kolorem, kształtem, konsystencją, a także smakiem, no i mnogość zastosowań ‒ to najbardziej oczywiste przyczyny pomidorowego szału. Jednak te warzywa mają znacznie więcej do zaoferowania.
Pomidory – bomba witaminowa
Pomidory mają wysoką zawartość witaminy C, B, PP, E i K. Spożywając je, dostarczysz organizmowi wapń, magnez, potas i żelazo. Są niskokaloryczne i moczopędne. Poprawiają wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia się ‒ to dzięki cennemu barwnikowi o nazwie likopen. Oprócz tego wzmacniają odporność i obniżają ciśnienie krwi. Zawierają błonnik, który syci i ma dobry wpływ na pracę jelit. Najpyszniejsze są w sezonie – wtedy mają pełny, doskonały smak. Warto włączyć je do swojej diety i na surowo, i w postaci przetworów.
Co można z nich przyrządzić? Co tylko się chce! Pomidorówkę w całkiem nowej odsłonie, pyszną sałatkę, a może zupełnie naturalny, domowy ketchup? Możliwości jest mnóstwo…
Jakie pomidory wybierać?
Oto krótki przewodnik po gatunkach – znajdzie się coś dla każdego!
Baron ‒ to pomidory popularne wśród działkowców ze względu na łatwość w uprawie i odporność na choroby. Owoce tej odmiany są średniej wielkości, o regularnych kształtach i intensywnym kolorze. Miąższ jest twardy, zwarty i bardzo słodki. Polecane do bezpośredniego spożycia.
Malinowy ‒ to jedna z bardziej atrakcyjnych odmian pomidora. Owoce malinówek są charakterystyczne ‒ duże, miękkie, delikatnie różowe i lekko słodkie. Idealnie nadają się do bezpośredniego spożycia, do sałatek, zup i przetworów.
Malinowy Gargamel ‒ równie duży i soczysty co pozostałe malinówki. Jego miąższ jest jednak bardziej kremowy i słodki. Smakuje świetnie na surowo, ale także po obróbce termicznej, szczególnie w zupach i sosach.
Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka
Lima ‒ to małe pomidory o twardym miąższu z małą zawartością soku i pestek. Z tego powodu idealnie nadają się do suszenia. Na bazie limy można również przyrządzić wyśmienite sosy, przeciery czy zupy.
Cherry ‒ to małe okrągłe pomidory rosnące w podłużnych kiściach. Owoce mają delikatny zapach i bardzo słodki smak, natomiast łodygi wydzielają intensywny aromat. Cherry są idealne do sałatek (nawet w całości), do zapiekania czy jako dodatek do makaronów, ryb i owoców morza.
Truskawkowe ‒ należące do rodziny pomidorów daktylowych. Podobnie jak cherry rosną w kiściach. Owoce pomidorów truskawkowych są małe, podłużne i intensywnie czerwone. Są lekko słodkie i zwarte. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, makaronów czy risotto.
Katarzyna Karus-Wysocka – entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw.
Polecamy
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
Przebadali pomidory z popularnych w Polsce dyskontów. „Mamy do czynienia z 'powracaniem’ w żywności pestycydów wycofanych z UE” – grzmią eksperci
Kolor skórki banana oznacza więcej, niż myślisz. Sprawdź, co na ten temat mówi ekspert ds. żywienia
się ten artykuł?