Przejdź do treści

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Soki owocowe
Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna
Bananowe lody
Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie
Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?
Kobieta trzyma szpinak
Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Siadasz wieczorem na kanapie, włączasz dobry film i sięgasz po chipsy. Po chwili namysłu, wyrzucasz niezdrową przekąskę i zastępujesz ją owocami, żeby było zdrowiej. Rano dodatkowo jesz jogurt i banana. Czy jednak jest to dobry wybór? Które owoce można jeść na czczo, a których lepiej unikać? I jak to w końcu jest z połączeniem owoców z alkoholem? Zapytaliśmy o zdanie dietetyczkę Paulinę Roziewską.

Ewa Wojciechowska: Ile owoców powinniśmy jeść dziennie?

Paulina Roziewska: Im więcej tym lepiej. Owoce są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Pamiętajmy jednak, że WHO zaleca, abyśmy jedli około 400 g owoców i warzyw dziennie. Wielu badaczy podkreśla, że powinno być to 5 porcji owoców i warzyw z przewagą warzyw nad owocami.

Jedna porcja owocu to jedno jabłko, gruszka, pomarańcza czy brzoskwinia lub garść malin, winogron, wiśni czy truskawek. Natomiast za porcję warzyw przyjmuje się jeden pomidor, mały ogórek, kilka liści sałaty, garść rzodkiewek, miseczkę sałatki warzywnej, zupy lub gotowanych warzyw.

Które owoce zatem powinniśmy jeść najczęściej?

W celu zachowania zdrowia i dostarczenia odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych należy spożywać różnorodne owoce kilka razy dziennie. Najlepiej wybierać dobrej jakości produkty sezonowe, pochodzące ze sprawdzonych miejsc. Doskonałym rozwiązaniem byłoby spożywanie owoców z upraw ekologicznych.

Kuchnia

W jakiej postaci lepiej jeść owoce, surowe czy w formie soku?

Owoce najlepiej jeść na surowo, aby zachowały jak najwięcej cennych składników. Obróbka zmniejsza ilość witamin. Największe straty w wyniku pieczenia i gotowania dotyczą witaminy C, witamin z grupy B oraz polifenoli. Im dłużej dany produkt jest ogrzewany, tym większe są straty witamin.

Jeżeli chodzi o sok to nie powinien on zastępować świeżych owoców. Cukier z soku jest wchłaniany do organizmu zdecydowanie szybciej, niż w przypadku zjedzenia całego owocu. Należy zaznaczyć, iż sok bardzo często zawiera dodatkowo cukier biały, w celu poprawienia smaku. Mało kto wie, że nadmierne spożycie soków owocowych może sprawić, iż przytyjemy.

Rano czy wieczorem? Ma znaczenie, w jakiej porze dnia jemy owoce?

U osób zdrowych i aktywnych fizycznie nie odgrywa to większego znaczenia. Organizm jest przygotowany do trawienia pokarmów 24 h na dobę, zatem owoce można spożywać o dowolnej porze dnia. Organizm zawsze zajmie się ich trawieniem. Oczywiście w nocy procesy trawienne są mniej wydajne niż w ciągu dnia, gdyż noc przeznaczona jest do regeneracji, ale procesy trawienia nadal trwają.

Kto zatem powinien unikać wieczornego podjadania owoców?

Wieczorem owoców nie powinny spożywać osoby z cukrzycą oraz cierpiące na choroby przewodu pokarmowego (chorobę wrzodową, refluksową, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół jelita drażliwego), u których cukry mogą fermentować w jelitach i powodować uciążliwe gazy i wzdęcia.

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Które owoce można jeść na czczo, a których lepiej unikać?

Jest to kwestia indywidualna. Na pewno należy unikać cytrusów ze względu na obecność kwasu owocowego, który podrażnia śluzówkę żołądka, czego skutkiem może być zgaga. Bananów – są ciężkostrawne z powodu dużej zawartości pektyn. Pozostałe można jeść na czczo. Szybko trafiają do jelita cienkiego i tam zostają strawione, a do organizmu dostarczane są wszystkie ich cenne składniki.

Można tak samo traktować jeden baton jak kilka owoców, jeśli ich kaloryczność jest ta sama?

Owoce obfitują w wartości odżywcze: enzymy, sole mineralne, błonnik i antyoksydanty, jak np. witaminy A, E, C oraz flawonoidy, które działają ochronnie na nasz organizm, przeciwdziałają rozwojowi różnych chorób, a także wspomagają leczenie nadwagi, korzystnie wpływają na wygląd sylwetki, włosów i cery, poprawiają samopoczucie. Żaden batonik ich nie zastąpi.

W takim razie jakimi owocami najlepiej zastąpić słodycze?

Najlepiej suszonymi. Bakalie są dobrym źródłem energii. Uzupełniają naszą dietę o witaminy i mikroelementy, a dodatkowo zaspokajają potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Należy jednak pamiętać że suszone owoce są bardziej kaloryczne niż owoce w tradycyjnej postaci i należy je spożywać w ograniczonej ilości.

Obalmy mit studenckich imprez. To prawda, że nie powinno się jeść owoców, równocześnie pijąc alkohol?

Jest to mit. Warto sięgnąć po owoce bogate w witaminę C, np. cytrynę. Podczas rozkładu alkoholu powstaje dużo wolnych rodników, z którymi kwas askorbinowy doskonale sobie radzi. W skrócie można powiedzieć, że witamina C w pewnym stopniu zmniejsza negatywny wpływ alkoholu na nasz organizm.

 

Paulina Roziewska – doświadczony dietetyk a po godzinach miłośniczka fitnessu i dobrego jedzenia. Założycielka Centrum Dietetyki Medycznej, czyli poradni żywienia online. Od wielu lata pomaga swoim pacjentom nie tylko uzyskać wymarzoną sylwetkę, lecz także wrócić do zdrowia, czy poprawić samopoczucie. Służy pomocą każdemu, kto tego potrzebuje. Dietetyka to dla niej wielka pasja.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

miód

5 najlepszych zamienników cukru

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

pączki, tłusty czwartek

Tłusty czwartek można spędzić na kilka sposobów. O tych najzdrowszych (również dla głowy) rozmawiamy z dietetyczką Małgorzatą Mleko

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku