Przejdź do treści

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Soki owocowe
Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Przez żołądek do… łóżka. 8 naturalnych afrodyzjaków idealnych na pobudzającą kolację
Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel
Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad

Siadasz wieczorem na kanapie, włączasz dobry film i sięgasz po chipsy. Po chwili namysłu, wyrzucasz niezdrową przekąskę i zastępujesz ją owocami, żeby było zdrowiej. Rano dodatkowo jesz jogurt i banana. Czy jednak jest to dobry wybór? Które owoce można jeść na czczo, a których lepiej unikać? I jak to w końcu jest z połączeniem owoców z alkoholem? Zapytaliśmy o zdanie dietetyczkę Paulinę Roziewską.

Ewa Wojciechowska: Ile owoców powinniśmy jeść dziennie?

Paulina Roziewska: Im więcej tym lepiej. Owoce są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Pamiętajmy jednak, że WHO zaleca, abyśmy jedli około 400 g owoców i warzyw dziennie. Wielu badaczy podkreśla, że powinno być to 5 porcji owoców i warzyw z przewagą warzyw nad owocami.

Jedna porcja owocu to jedno jabłko, gruszka, pomarańcza czy brzoskwinia lub garść malin, winogron, wiśni czy truskawek. Natomiast za porcję warzyw przyjmuje się jeden pomidor, mały ogórek, kilka liści sałaty, garść rzodkiewek, miseczkę sałatki warzywnej, zupy lub gotowanych warzyw.

Które owoce zatem powinniśmy jeść najczęściej?

W celu zachowania zdrowia i dostarczenia odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych należy spożywać różnorodne owoce kilka razy dziennie. Najlepiej wybierać dobrej jakości produkty sezonowe, pochodzące ze sprawdzonych miejsc. Doskonałym rozwiązaniem byłoby spożywanie owoców z upraw ekologicznych.

Kuchnia

W jakiej postaci lepiej jeść owoce, surowe czy w formie soku?

Owoce najlepiej jeść na surowo, aby zachowały jak najwięcej cennych składników. Obróbka zmniejsza ilość witamin. Największe straty w wyniku pieczenia i gotowania dotyczą witaminy C, witamin z grupy B oraz polifenoli. Im dłużej dany produkt jest ogrzewany, tym większe są straty witamin.

Jeżeli chodzi o sok to nie powinien on zastępować świeżych owoców. Cukier z soku jest wchłaniany do organizmu zdecydowanie szybciej, niż w przypadku zjedzenia całego owocu. Należy zaznaczyć, iż sok bardzo często zawiera dodatkowo cukier biały, w celu poprawienia smaku. Mało kto wie, że nadmierne spożycie soków owocowych może sprawić, iż przytyjemy.

Rano czy wieczorem? Ma znaczenie, w jakiej porze dnia jemy owoce?

U osób zdrowych i aktywnych fizycznie nie odgrywa to większego znaczenia. Organizm jest przygotowany do trawienia pokarmów 24 h na dobę, zatem owoce można spożywać o dowolnej porze dnia. Organizm zawsze zajmie się ich trawieniem. Oczywiście w nocy procesy trawienne są mniej wydajne niż w ciągu dnia, gdyż noc przeznaczona jest do regeneracji, ale procesy trawienia nadal trwają.

Kto zatem powinien unikać wieczornego podjadania owoców?

Wieczorem owoców nie powinny spożywać osoby z cukrzycą oraz cierpiące na choroby przewodu pokarmowego (chorobę wrzodową, refluksową, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół jelita drażliwego), u których cukry mogą fermentować w jelitach i powodować uciążliwe gazy i wzdęcia.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Które owoce można jeść na czczo, a których lepiej unikać?

Jest to kwestia indywidualna. Na pewno należy unikać cytrusów ze względu na obecność kwasu owocowego, który podrażnia śluzówkę żołądka, czego skutkiem może być zgaga. Bananów – są ciężkostrawne z powodu dużej zawartości pektyn. Pozostałe można jeść na czczo. Szybko trafiają do jelita cienkiego i tam zostają strawione, a do organizmu dostarczane są wszystkie ich cenne składniki.

Można tak samo traktować jeden baton jak kilka owoców, jeśli ich kaloryczność jest ta sama?

Owoce obfitują w wartości odżywcze: enzymy, sole mineralne, błonnik i antyoksydanty, jak np. witaminy A, E, C oraz flawonoidy, które działają ochronnie na nasz organizm, przeciwdziałają rozwojowi różnych chorób, a także wspomagają leczenie nadwagi, korzystnie wpływają na wygląd sylwetki, włosów i cery, poprawiają samopoczucie. Żaden batonik ich nie zastąpi.

Pokrojone buraki

W takim razie jakimi owocami najlepiej zastąpić słodycze?

Najlepiej suszonymi. Bakalie są dobrym źródłem energii. Uzupełniają naszą dietę o witaminy i mikroelementy, a dodatkowo zaspokajają potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Należy jednak pamiętać że suszone owoce są bardziej kaloryczne niż owoce w tradycyjnej postaci i należy je spożywać w ograniczonej ilości.

Obalmy mit studenckich imprez. To prawda, że nie powinno się jeść owoców, równocześnie pijąc alkohol?

Jest to mit. Warto sięgnąć po owoce bogate w witaminę C, np. cytrynę. Podczas rozkładu alkoholu powstaje dużo wolnych rodników, z którymi kwas askorbinowy doskonale sobie radzi. W skrócie można powiedzieć, że witamina C w pewnym stopniu zmniejsza negatywny wpływ alkoholu na nasz organizm.

 

Paulina Roziewska – doświadczony dietetyk a po godzinach miłośniczka fitnessu i dobrego jedzenia. Założycielka Centrum Dietetyki Medycznej, czyli poradni żywienia online. Od wielu lata pomaga swoim pacjentom nie tylko uzyskać wymarzoną sylwetkę, lecz także wrócić do zdrowia, czy poprawić samopoczucie. Służy pomocą każdemu, kto tego potrzebuje. Dietetyka to dla niej wielka pasja.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Przepis na "zdrową colę" z TikToka / unsplash

Masz ochotę na „zdrową colę” z TikToka? Lekarze odradzają

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Talerz truskawek

Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Pacjentka je zupę

Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×