Przejdź do treści

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Soki owocowe
Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?
„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Siadasz wieczorem na kanapie, włączasz dobry film i sięgasz po chipsy. Po chwili namysłu, wyrzucasz niezdrową przekąskę i zastępujesz ją owocami, żeby było zdrowiej. Rano dodatkowo jesz jogurt i banana. Czy jednak jest to dobry wybór? Które owoce można jeść na czczo, a których lepiej unikać? I jak to w końcu jest z połączeniem owoców z alkoholem? Zapytaliśmy o zdanie dietetyczkę Paulinę Roziewską.

Ewa Wojciechowska: Ile owoców powinniśmy jeść dziennie?

Paulina Roziewska: Im więcej tym lepiej. Owoce są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Pamiętajmy jednak, że WHO zaleca, abyśmy jedli około 400 g owoców i warzyw dziennie. Wielu badaczy podkreśla, że powinno być to 5 porcji owoców i warzyw z przewagą warzyw nad owocami.

Jedna porcja owocu to jedno jabłko, gruszka, pomarańcza czy brzoskwinia lub garść malin, winogron, wiśni czy truskawek. Natomiast za porcję warzyw przyjmuje się jeden pomidor, mały ogórek, kilka liści sałaty, garść rzodkiewek, miseczkę sałatki warzywnej, zupy lub gotowanych warzyw.

Które owoce zatem powinniśmy jeść najczęściej?

W celu zachowania zdrowia i dostarczenia odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych należy spożywać różnorodne owoce kilka razy dziennie. Najlepiej wybierać dobrej jakości produkty sezonowe, pochodzące ze sprawdzonych miejsc. Doskonałym rozwiązaniem byłoby spożywanie owoców z upraw ekologicznych.

Kuchnia

W jakiej postaci lepiej jeść owoce, surowe czy w formie soku?

Owoce najlepiej jeść na surowo, aby zachowały jak najwięcej cennych składników. Obróbka zmniejsza ilość witamin. Największe straty w wyniku pieczenia i gotowania dotyczą witaminy C, witamin z grupy B oraz polifenoli. Im dłużej dany produkt jest ogrzewany, tym większe są straty witamin.

Jeżeli chodzi o sok to nie powinien on zastępować świeżych owoców. Cukier z soku jest wchłaniany do organizmu zdecydowanie szybciej, niż w przypadku zjedzenia całego owocu. Należy zaznaczyć, iż sok bardzo często zawiera dodatkowo cukier biały, w celu poprawienia smaku. Mało kto wie, że nadmierne spożycie soków owocowych może sprawić, iż przytyjemy.

Rano czy wieczorem? Ma znaczenie, w jakiej porze dnia jemy owoce?

U osób zdrowych i aktywnych fizycznie nie odgrywa to większego znaczenia. Organizm jest przygotowany do trawienia pokarmów 24 h na dobę, zatem owoce można spożywać o dowolnej porze dnia. Organizm zawsze zajmie się ich trawieniem. Oczywiście w nocy procesy trawienne są mniej wydajne niż w ciągu dnia, gdyż noc przeznaczona jest do regeneracji, ale procesy trawienia nadal trwają.

Kto zatem powinien unikać wieczornego podjadania owoców?

Wieczorem owoców nie powinny spożywać osoby z cukrzycą oraz cierpiące na choroby przewodu pokarmowego (chorobę wrzodową, refluksową, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół jelita drażliwego), u których cukry mogą fermentować w jelitach i powodować uciążliwe gazy i wzdęcia.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Które owoce można jeść na czczo, a których lepiej unikać?

Jest to kwestia indywidualna. Na pewno należy unikać cytrusów ze względu na obecność kwasu owocowego, który podrażnia śluzówkę żołądka, czego skutkiem może być zgaga. Bananów – są ciężkostrawne z powodu dużej zawartości pektyn. Pozostałe można jeść na czczo. Szybko trafiają do jelita cienkiego i tam zostają strawione, a do organizmu dostarczane są wszystkie ich cenne składniki.

Można tak samo traktować jeden baton jak kilka owoców, jeśli ich kaloryczność jest ta sama?

Owoce obfitują w wartości odżywcze: enzymy, sole mineralne, błonnik i antyoksydanty, jak np. witaminy A, E, C oraz flawonoidy, które działają ochronnie na nasz organizm, przeciwdziałają rozwojowi różnych chorób, a także wspomagają leczenie nadwagi, korzystnie wpływają na wygląd sylwetki, włosów i cery, poprawiają samopoczucie. Żaden batonik ich nie zastąpi.

Pokrojone buraki

W takim razie jakimi owocami najlepiej zastąpić słodycze?

Najlepiej suszonymi. Bakalie są dobrym źródłem energii. Uzupełniają naszą dietę o witaminy i mikroelementy, a dodatkowo zaspokajają potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Należy jednak pamiętać że suszone owoce są bardziej kaloryczne niż owoce w tradycyjnej postaci i należy je spożywać w ograniczonej ilości.

Obalmy mit studenckich imprez. To prawda, że nie powinno się jeść owoców, równocześnie pijąc alkohol?

Jest to mit. Warto sięgnąć po owoce bogate w witaminę C, np. cytrynę. Podczas rozkładu alkoholu powstaje dużo wolnych rodników, z którymi kwas askorbinowy doskonale sobie radzi. W skrócie można powiedzieć, że witamina C w pewnym stopniu zmniejsza negatywny wpływ alkoholu na nasz organizm.

 

Paulina Roziewska – doświadczony dietetyk a po godzinach miłośniczka fitnessu i dobrego jedzenia. Założycielka Centrum Dietetyki Medycznej, czyli poradni żywienia online. Od wielu lata pomaga swoim pacjentom nie tylko uzyskać wymarzoną sylwetkę, lecz także wrócić do zdrowia, czy poprawić samopoczucie. Służy pomocą każdemu, kto tego potrzebuje. Dietetyka to dla niej wielka pasja.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Jod - właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła /fot. iStock

Jod – właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Nowa "dieta cud", która podbija Hollywood - dieta bulionowa. Dietetyczka wyjaśnia, czy słusznie zyskała sławę

Nowa „dieta cud”, która podbija Hollywood – dieta bulionowa. Dietetyczka wyjaśnia, czy słusznie zyskała sławę

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

Ryż basmati – indeks glikemiczny, jak gotować ten typ ryżu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

18 przepisów dla miłośników awokado

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

×