5 min.
Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska/ iStock
14.08.2022
Przez żołądek do… łóżka. 8 naturalnych afrodyzjaków idealnych na pobudzającą kolację
14.08.2022
Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel
14.08.2022
Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień
12.08.2022
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
10.08.2022
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Siadasz wieczorem na kanapie, włączasz dobry film i sięgasz po chipsy. Po chwili namysłu, wyrzucasz niezdrową przekąskę i zastępujesz ją owocami, żeby było zdrowiej. Rano dodatkowo jesz jogurt i banana. Czy jednak jest to dobry wybór? Które owoce można jeść na czczo, a których lepiej unikać? I jak to w końcu jest z połączeniem owoców z alkoholem? Zapytaliśmy o zdanie dietetyczkę Paulinę Roziewską.
Ewa Wojciechowska: Ile owoców powinniśmy jeść dziennie?
Paulina Roziewska: Im więcej tym lepiej. Owoce są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Pamiętajmy jednak, że WHO zaleca, abyśmy jedli około 400 g owoców i warzyw dziennie. Wielu badaczy podkreśla, że powinno być to 5 porcji owoców i warzyw z przewagą warzyw nad owocami.
Jedna porcja owocu to jedno jabłko, gruszka, pomarańcza czy brzoskwinia lub garść malin, winogron, wiśni czy truskawek. Natomiast za porcję warzyw przyjmuje się jeden pomidor, mały ogórek, kilka liści sałaty, garść rzodkiewek, miseczkę sałatki warzywnej, zupy lub gotowanych warzyw.
Które owoce zatem powinniśmy jeść najczęściej?
W celu zachowania zdrowia i dostarczenia odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych należy spożywać różnorodne owoce kilka razy dziennie. Najlepiej wybierać dobrej jakości produkty sezonowe, pochodzące ze sprawdzonych miejsc. Doskonałym rozwiązaniem byłoby spożywanie owoców z upraw ekologicznych.
W jakiej postaci lepiej jeść owoce, surowe czy w formie soku?
Owoce najlepiej jeść na surowo, aby zachowały jak najwięcej cennych składników. Obróbka zmniejsza ilość witamin. Największe straty w wyniku pieczenia i gotowania dotyczą witaminy C, witamin z grupy B oraz polifenoli. Im dłużej dany produkt jest ogrzewany, tym większe są straty witamin.
Jeżeli chodzi o sok to nie powinien on zastępować świeżych owoców. Cukier z soku jest wchłaniany do organizmu zdecydowanie szybciej, niż w przypadku zjedzenia całego owocu. Należy zaznaczyć, iż sok bardzo często zawiera dodatkowo cukier biały, w celu poprawienia smaku. Mało kto wie, że nadmierne spożycie soków owocowych może sprawić, iż przytyjemy.
Rano czy wieczorem? Ma znaczenie, w jakiej porze dnia jemy owoce?
U osób zdrowych i aktywnych fizycznie nie odgrywa to większego znaczenia. Organizm jest przygotowany do trawienia pokarmów 24 h na dobę, zatem owoce można spożywać o dowolnej porze dnia. Organizm zawsze zajmie się ich trawieniem. Oczywiście w nocy procesy trawienne są mniej wydajne niż w ciągu dnia, gdyż noc przeznaczona jest do regeneracji, ale procesy trawienia nadal trwają.
Kto zatem powinien unikać wieczornego podjadania owoców?
Wieczorem owoców nie powinny spożywać osoby z cukrzycą oraz cierpiące na choroby przewodu pokarmowego (chorobę wrzodową, refluksową, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół jelita drażliwego), u których cukry mogą fermentować w jelitach i powodować uciążliwe gazy i wzdęcia.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Które owoce można jeść na czczo, a których lepiej unikać?
Jest to kwestia indywidualna. Na pewno należy unikać cytrusów ze względu na obecność kwasu owocowego, który podrażnia śluzówkę żołądka, czego skutkiem może być zgaga. Bananów – są ciężkostrawne z powodu dużej zawartości pektyn. Pozostałe można jeść na czczo. Szybko trafiają do jelita cienkiego i tam zostają strawione, a do organizmu dostarczane są wszystkie ich cenne składniki.
Można tak samo traktować jeden baton jak kilka owoców, jeśli ich kaloryczność jest ta sama?
Owoce obfitują w wartości odżywcze: enzymy, sole mineralne, błonnik i antyoksydanty, jak np. witaminy A, E, C oraz flawonoidy, które działają ochronnie na nasz organizm, przeciwdziałają rozwojowi różnych chorób, a także wspomagają leczenie nadwagi, korzystnie wpływają na wygląd sylwetki, włosów i cery, poprawiają samopoczucie. Żaden batonik ich nie zastąpi.
W takim razie jakimi owocami najlepiej zastąpić słodycze?
Najlepiej suszonymi. Bakalie są dobrym źródłem energii. Uzupełniają naszą dietę o witaminy i mikroelementy, a dodatkowo zaspokajają potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Należy jednak pamiętać że suszone owoce są bardziej kaloryczne niż owoce w tradycyjnej postaci i należy je spożywać w ograniczonej ilości.
Obalmy mit studenckich imprez. To prawda, że nie powinno się jeść owoców, równocześnie pijąc alkohol?
Jest to mit. Warto sięgnąć po owoce bogate w witaminę C, np. cytrynę. Podczas rozkładu alkoholu powstaje dużo wolnych rodników, z którymi kwas askorbinowy doskonale sobie radzi. W skrócie można powiedzieć, że witamina C w pewnym stopniu zmniejsza negatywny wpływ alkoholu na nasz organizm.
Paulina Roziewska – doświadczony dietetyk a po godzinach miłośniczka fitnessu i dobrego jedzenia. Założycielka Centrum Dietetyki Medycznej, czyli poradni żywienia online. Od wielu lata pomaga swoim pacjentom nie tylko uzyskać wymarzoną sylwetkę, lecz także wrócić do zdrowia, czy poprawić samopoczucie. Służy pomocą każdemu, kto tego potrzebuje. Dietetyka to dla niej wielka pasja.
Poleć artykuł znajomym
Zobacz także

„Porównać to można do samochodów: rodzaj bakterii, np. Lactobacillus to taka marka – Mercedes”. O tym, czy kefir to naturalny probiotyk, tłumaczy lekarka Małgorzata Ponikowska

Aspiryna na kaca. Czy brać ją i inne leki po alkoholu?

Masz insulinooporność? Uważaj na suszone owoce. Jedzone samodzielnie mogą być zdradliwe
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

13.08.2022
Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022