Przejdź do treści

Soki owocowe – czy można je przedawkować? Wyjaśnia dietetyczka

Unsplash, fot. Brooke Lark
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?
„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować
Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Sok owocowy – czy na pewno jest zdrowy, jak nam się wydaje? Czy można go przedawkować? Jak wybrać najlepszy? Podpowiada dietetyczka Dominika Oleś, prowadząca profil „Psychodietetyczny”.

Sok czy owoc? To odwieczny dylemat. Soki owocowe w końcu przyjemnie się pije, w szczególności w upalne dni. Jednak czy jest to dobry i zdrowy wybór? Temat ten postanowiła poruszyć dietetyczka Dominika Oleś, prowadząca w mediach społecznościowych profil „Psychodietetyczny”. Ekspertka tworzy indywidualne plany żywieniowe oraz podejmuje różne tematy związane z żywieniem, by uświadamiać Polaków, co jest dla nich ważne w kwestii diety. Tym razem pod lupę wzięła soki owocowe.

Nie zrozumcie mnie źle – świeży, wyciskany sok jest jak najbardziej zdrowym produktem. Szklankę soku można traktować jako jeden z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Natomiast łatwo jest wypić go za dużo – tłumaczy Oleś i dodaje – Szklanka soku uwzględniona w bilansie energetycznym diety jest ok. Nie zmienia to jednak faktu, że to jedne z tych produktów, na które trzeba uważać.

Sok owocowy czy owoc?

Soki owocowe wydają się być zdrowe i pełne witamin. Niestety w trakcie obróbki owoc traci wiele cennych składników. Zmniejsza się przede wszystkim ilość antyoksydantów oraz błonnika, który ma kluczowe znaczenie dla trawienia. Błonnik spowalnia wchłanianie w organizmie cukru z owoców, co oznacza, że dzięki niemu nie dochodzi do szybkiego stężenia glukozy we krwi. W przypadku soku dostarczamy więc organizmowi więcej pustych kalorii, przez co czujemy się mniej nasyceni. Dlatego zastanawiając się czy wybrać sok czy owoc, zawsze warto jednak sięgnąć po owoc.

Sok owocowy – jaki wybrać

Świeże soki są świetną formą na przekąskę czy uzupełnienie diety. Jednak jak wybrać dobrze, żeby sobie nie zaszkodzić, jeśli kupujemy sok w sklepie? Ekspertka tłumaczy:

O świeżym soku mówimy wtedy, kiedy nie został on poddany pasteryzacji. Jego zaletą jest to, że ma więcej błonnika od soków kartonowych (ale wciąż mniej od owoców).
Warto pamiętać, że nie każdy sok stojący w lodówce w szklanej butelce jest sokiem świeżym, może się okazać tym, który powstaje z zagęszczonego soku!

Warto więc sprawdzić dokładnie, co mieści się w składzie danego produktu.

Czego nie powinno być na etykiecie soku?
Wzmacniaczy smaku, cukru i konserwantów – wymienia dietetyczka.

Sok owocowy – czy można przedawkować?

Soki owocowe można by było pić bez końca. Świetnie zastępują niezdrowe słodycze i są źródłem witamin. Jednak jak zaznacza ekspertka – „To, że świeży sok jest dobrym, zdrowym produktem, nie znaczy, że powinno się go spożywać bez ograniczeń” – i dodaje – „Sok jest elementem zdrowej i zbilansowanej diety, ale trzeba pamiętać o jego kaloryczności”. Najlepiej jest więc nie przekraczać większej ilości wypitego soku niż jedną szklankę dziennie.

Kto przede wszystkim powinien uważać na ilość wypijanego soku? Dietetyczka tłumaczy:

– Na picie soków powinny uważać przede wszystkim osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność, ponieważ wysoki IG powoduje szybki wyrzut glukozy, prowadząc do hiperglikemii.
– Osoby będące na diecie redukcyjnej też nie powinny ufać sokom. Soki nie zapewniają sytości, natomiast dostarczają taką samą ilość kalorii, jak owoce. Może to spowodować uczucie głodu i zaniechanie dalszej diety.

Sok owocowy a dieta

Dietetyczka zaznacza także, że pijąc soki owocowe warto połączyć je z pewnymi produktami.

Jeśli decydujemy się na wypicie soku, to warto go połączyć z jedzeniem produktów o niskim IG (na przykład zawierające duże ilości tłuszczu, jak orzechy?), dzięki temu ładunek glikemiczny zostanie obniżony, a poziom glukozy we krwi nie będzie ulegać gwałtownym zmianom, co pozwoli na większą kontrolę głodu, a witaminy obecne w soku będą się lepiej wchłaniać ze względu na obecność tłuszczu w orzechach – tłumaczy Oleś.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Dominika Oleś (@psychodietetyczny.pl)

Owoce sezonowe – jakie wybrać?

Jeśli jesteście fanami owoców i warzyw, warto przypomnieć, czym w obecnym czasie obdarza nas natura. Na profilu „Torbacze” znalazłam małą ściągę dla tych, którzy lubią wykorzystywać sezonowe produkty.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Wielorazowe Produkty (@torbacze)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Dieta na refluks żołądkowy – zalecenia, czego nie jeść przy refluksie?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Damian Parol / Archiwum prywatne

„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

pączki, tłusty czwartek

Tłusty czwartek można spędzić na kilka sposobów. O tych najzdrowszych (również dla głowy) rozmawiamy z dietetyczką Małgorzatą Mleko

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

5 zdrowych nawyków żywieniowych do zapamiętania

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?