Przejdź do treści

Soki owocowe – czy można je przedawkować? Wyjaśnia dietetyczka

Unsplash, fot. Brooke Lark
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Internetowa moda na… jedzenie trujących grzybów. „To może mieć opłakane konsekwencje!” – przestrzega lek. Ewa Stawiarska
„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje
Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot
Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”
Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Sok owocowy – czy na pewno jest zdrowy, jak nam się wydaje? Czy można go przedawkować? Jak wybrać najlepszy? Podpowiada dietetyczka Dominika Oleś, prowadząca profil „Psychodietetyczny”.

Sok czy owoc? To odwieczny dylemat. Soki owocowe w końcu przyjemnie się pije, w szczególności w upalne dni. Jednak czy jest to dobry i zdrowy wybór? Temat ten postanowiła poruszyć dietetyczka Dominika Oleś, prowadząca w mediach społecznościowych profil „Psychodietetyczny”. Ekspertka tworzy indywidualne plany żywieniowe oraz podejmuje różne tematy związane z żywieniem, by uświadamiać Polaków, co jest dla nich ważne w kwestii diety. Tym razem pod lupę wzięła soki owocowe.

Nie zrozumcie mnie źle – świeży, wyciskany sok jest jak najbardziej zdrowym produktem. Szklankę soku można traktować jako jeden z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Natomiast łatwo jest wypić go za dużo – tłumaczy Oleś i dodaje – Szklanka soku uwzględniona w bilansie energetycznym diety jest ok. Nie zmienia to jednak faktu, że to jedne z tych produktów, na które trzeba uważać.

Sok owocowy czy owoc?

Soki owocowe wydają się być zdrowe i pełne witamin. Niestety w trakcie obróbki owoc traci wiele cennych składników. Zmniejsza się przede wszystkim ilość antyoksydantów oraz błonnika, który ma kluczowe znaczenie dla trawienia. Błonnik spowalnia wchłanianie w organizmie cukru z owoców, co oznacza, że dzięki niemu nie dochodzi do szybkiego stężenia glukozy we krwi. W przypadku soku dostarczamy więc organizmowi więcej pustych kalorii, przez co czujemy się mniej nasyceni. Dlatego zastanawiając się czy wybrać sok czy owoc, zawsze warto jednak sięgnąć po owoc.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Sok owocowy – jaki wybrać

Świeże soki są świetną formą na przekąskę czy uzupełnienie diety. Jednak jak wybrać dobrze, żeby sobie nie zaszkodzić, jeśli kupujemy sok w sklepie? Ekspertka tłumaczy:

O świeżym soku mówimy wtedy, kiedy nie został on poddany pasteryzacji. Jego zaletą jest to, że ma więcej błonnika od soków kartonowych (ale wciąż mniej od owoców).
Warto pamiętać, że nie każdy sok stojący w lodówce w szklanej butelce jest sokiem świeżym, może się okazać tym, który powstaje z zagęszczonego soku!

Warto więc sprawdzić dokładnie, co mieści się w składzie danego produktu.

Czego nie powinno być na etykiecie soku?
Wzmacniaczy smaku, cukru i konserwantów – wymienia dietetyczka.

Sok owocowy – czy można przedawkować?

Soki owocowe można by było pić bez końca. Świetnie zastępują niezdrowe słodycze i są źródłem witamin. Jednak jak zaznacza ekspertka – „To, że świeży sok jest dobrym, zdrowym produktem, nie znaczy, że powinno się go spożywać bez ograniczeń” – i dodaje – „Sok jest elementem zdrowej i zbilansowanej diety, ale trzeba pamiętać o jego kaloryczności”. Najlepiej jest więc nie przekraczać większej ilości wypitego soku niż jedną szklankę dziennie.

Kto przede wszystkim powinien uważać na ilość wypijanego soku? Dietetyczka tłumaczy:

– Na picie soków powinny uważać przede wszystkim osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność, ponieważ wysoki IG powoduje szybki wyrzut glukozy, prowadząc do hiperglikemii.
– Osoby będące na diecie redukcyjnej też nie powinny ufać sokom. Soki nie zapewniają sytości, natomiast dostarczają taką samą ilość kalorii, jak owoce. Może to spowodować uczucie głodu i zaniechanie dalszej diety.

Sok owocowy a dieta

Dietetyczka zaznacza także, że pijąc soki owocowe warto połączyć je z pewnymi produktami.

Jeśli decydujemy się na wypicie soku, to warto go połączyć z jedzeniem produktów o niskim IG (na przykład zawierające duże ilości tłuszczu, jak orzechy?), dzięki temu ładunek glikemiczny zostanie obniżony, a poziom glukozy we krwi nie będzie ulegać gwałtownym zmianom, co pozwoli na większą kontrolę głodu, a witaminy obecne w soku będą się lepiej wchłaniać ze względu na obecność tłuszczu w orzechach – tłumaczy Oleś.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Dominika Oleś (@psychodietetyczny.pl)

Owoce sezonowe – jakie wybrać?

Jeśli jesteście fanami owoców i warzyw, warto przypomnieć, czym w obecnym czasie obdarza nas natura. Na profilu „Torbacze” znalazłam małą ściągę dla tych, którzy lubią wykorzystywać sezonowe produkty.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Wielorazowe Produkty (@torbacze)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Superowoc, który zapewni ci zdrowie i długie życie. Poznaj jagodę kamczacką!

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Talerz truskawek

Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Marchewka

Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki!

Granolowe śniadanie. Rozkosz dla podniebienia i uciecha dla oczu

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Suszone owoce

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

Alkohol na diecie – tak czy nie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Cholesterol w jajkach / istock

10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć

×