Przejdź do treści

Soki owocowe – czy można je przedawkować? Wyjaśnia dietetyczka

Unsplash, fot. Brooke Lark
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Sok owocowy – czy na pewno jest zdrowy, jak nam się wydaje? Czy można go przedawkować? Jak wybrać najlepszy? Podpowiada dietetyczka Dominika Oleś, prowadząca profil „Psychodietetyczny”.

Sok czy owoc? To odwieczny dylemat. Soki owocowe w końcu przyjemnie się pije, w szczególności w upalne dni. Jednak czy jest to dobry i zdrowy wybór? Temat ten postanowiła poruszyć dietetyczka Dominika Oleś, prowadząca w mediach społecznościowych profil „Psychodietetyczny”. Ekspertka tworzy indywidualne plany żywieniowe oraz podejmuje różne tematy związane z żywieniem, by uświadamiać Polaków, co jest dla nich ważne w kwestii diety. Tym razem pod lupę wzięła soki owocowe.

Nie zrozumcie mnie źle – świeży, wyciskany sok jest jak najbardziej zdrowym produktem. Szklankę soku można traktować jako jeden z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Natomiast łatwo jest wypić go za dużo – tłumaczy Oleś i dodaje – Szklanka soku uwzględniona w bilansie energetycznym diety jest ok. Nie zmienia to jednak faktu, że to jedne z tych produktów, na które trzeba uważać.

Sok owocowy czy owoc?

Soki owocowe wydają się być zdrowe i pełne witamin. Niestety w trakcie obróbki owoc traci wiele cennych składników. Zmniejsza się przede wszystkim ilość antyoksydantów oraz błonnika, który ma kluczowe znaczenie dla trawienia. Błonnik spowalnia wchłanianie w organizmie cukru z owoców, co oznacza, że dzięki niemu nie dochodzi do szybkiego stężenia glukozy we krwi. W przypadku soku dostarczamy więc organizmowi więcej pustych kalorii, przez co czujemy się mniej nasyceni. Dlatego zastanawiając się czy wybrać sok czy owoc, zawsze warto jednak sięgnąć po owoc.

Sok owocowy – jaki wybrać

Świeże soki są świetną formą na przekąskę czy uzupełnienie diety. Jednak jak wybrać dobrze, żeby sobie nie zaszkodzić, jeśli kupujemy sok w sklepie? Ekspertka tłumaczy:

O świeżym soku mówimy wtedy, kiedy nie został on poddany pasteryzacji. Jego zaletą jest to, że ma więcej błonnika od soków kartonowych (ale wciąż mniej od owoców).
Warto pamiętać, że nie każdy sok stojący w lodówce w szklanej butelce jest sokiem świeżym, może się okazać tym, który powstaje z zagęszczonego soku!

Warto więc sprawdzić dokładnie, co mieści się w składzie danego produktu.

Czego nie powinno być na etykiecie soku?
Wzmacniaczy smaku, cukru i konserwantów – wymienia dietetyczka.

Sok owocowy – czy można przedawkować?

Soki owocowe można by było pić bez końca. Świetnie zastępują niezdrowe słodycze i są źródłem witamin. Jednak jak zaznacza ekspertka – „To, że świeży sok jest dobrym, zdrowym produktem, nie znaczy, że powinno się go spożywać bez ograniczeń” – i dodaje – „Sok jest elementem zdrowej i zbilansowanej diety, ale trzeba pamiętać o jego kaloryczności”. Najlepiej jest więc nie przekraczać większej ilości wypitego soku niż jedną szklankę dziennie.

Kto przede wszystkim powinien uważać na ilość wypijanego soku? Dietetyczka tłumaczy:

– Na picie soków powinny uważać przede wszystkim osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność, ponieważ wysoki IG powoduje szybki wyrzut glukozy, prowadząc do hiperglikemii.
– Osoby będące na diecie redukcyjnej też nie powinny ufać sokom. Soki nie zapewniają sytości, natomiast dostarczają taką samą ilość kalorii, jak owoce. Może to spowodować uczucie głodu i zaniechanie dalszej diety.

Sok owocowy a dieta

Dietetyczka zaznacza także, że pijąc soki owocowe warto połączyć je z pewnymi produktami.

Jeśli decydujemy się na wypicie soku, to warto go połączyć z jedzeniem produktów o niskim IG (na przykład zawierające duże ilości tłuszczu, jak orzechy🥜), dzięki temu ładunek glikemiczny zostanie obniżony, a poziom glukozy we krwi nie będzie ulegać gwałtownym zmianom, co pozwoli na większą kontrolę głodu, a witaminy obecne w soku będą się lepiej wchłaniać ze względu na obecność tłuszczu w orzechach – tłumaczy Oleś.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Dominika Oleś (@psychodietetyczny.pl)

Owoce sezonowe – jakie wybrać?

Jeśli jesteście fanami owoców i warzyw, warto przypomnieć, czym w obecnym czasie obdarza nas natura. Na profilu „Torbacze” znalazłam małą ściągę dla tych, którzy lubią wykorzystywać sezonowe produkty.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Wielorazowe Produkty (@torbacze)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

5 zdrowych nawyków żywieniowych do zapamiętania

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

grzyby

Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Lubisz borówki? I dobrze! Zobacz, jak wpływają na twoją skórę

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Co jeść, by być zdrowym i szczęśliwym?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

4 powody, dla których warto jeść błonnik. Chodzi nie tylko o zaparcia

Masz insulinooporność? Uważaj na suszone owoce. Jedzone samodzielnie mogą być zdradliwe

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?

Kuchnia

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado