się ten artykuł?
Burak może być słodki, słony, twardy, miękki lub gładki jak purée. Dodając do tego jego właściwości prozdrowotne – uzyskujemy totalną bombę kulinarną. Również na chrupiącej bagietce ze szpinakiem i z migdałowym twarożkiem smakuje bombowo!
Swój niesamowicie piękny kolor burak zawdzięcza antocyjanom – barwnikom z tej samej grupy co te, które znajdziemy w czerwonym winie. To bardzo popularne w Polsce warzywo korzeniowe nie tylko wzmacnia naszą odporność, ale także chroni przed nowotworami. Dzięki dużej dawce azotanów buraki potrafią regulować ciśnienie krwi, co szczególnie ważne dla osób z nadciśnieniem, ale także dla sportowców, gdyż zwiększają one tolerancję wysiłku.
Doceniwszy buraka, możecie przygotować z niego pyszne burgery, odżywczy koktajl, ciasteczka albo chrupiącą bruschettę z serkiem migdałowym. Do dzieła!
Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym
Buraki w wersji śniadaniowej. Zdjęcie: erVegan
Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym – składniki:
- 2 średnie czerwone buraki,
- 1-2 bagietki,
- garść szpinaku,
- tymianek, oregano,
- pół szklanki migdałów,
- sok z połówki cytryny,
- 3 łyżki octu winnego,
- 2 łyżki syropu z agawy,
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz.
Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym – przygotowanie:
Migdały zalej wodą i pozostaw na noc do namoczenia. Po tym czasie przepłucz je, zalej wrzątkiem na 15 minut i obierz ze skórki. Zblenduj z dodatkiem soku z cytryny na gładką masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Masę przełóż na czystą gazę i mocno odciśnij z nadmiaru wody, tworząc z niej kulę. Odstaw do lodówki. Serek możesz przygotować nawet 2-3 dni wcześniej i pozostawić go do fermentacji – przybierze wtedy charakterystyczny kwaskowaty smak.
Buraki porządnie umyj pod bieżącą wodą, zawiń w folię aluminiową i piecz przez 40-60 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Mogą być lekko al dente.
Buraki pokrój w małą kostkę. Przygotuj glazurę, dokładnie mieszając ocet, syrop z agawy, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 szczypty soli i odrobinę pieprzu. W małym rondlu podgrzej buraki razem z glazurą i duś je na średnim ogniu aż do wyparowania płynów, mieszając co jakiś czas. Dopraw solą i pieprzem.
Bagietkę pokrój skośnie na małe kanapeczki i podsmaż na patelni grillowej z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek, aż zbrązowieją. Na każdej ułóż liść lub dwa szpinaku, następnie łyżkę buraków i odrobinę migdałowego twarożku. Dodaj świeże zioła i oprósz pieprzem. Smacznego!
Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!
Zobacz także
![Monika Dziemidowicz / Archiwum prywatne](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2020/12/ds4_4597-2-850x425.jpg)
„Jedząc duże ilości mięsa, sami 'okradamy się’ z wapnia”. Dietetyczka Monika Dziemidowicz o osteoporozie, cichym złodzieju kości
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2020/02/6tag-3322016630-1839058679204448991_3322016630-850x638.jpg)
„Każda roślina jest cenna i użyteczna. Dotyczy to również tych uznawanych za niepożądane na trawnikach czy w ogrodach”
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/02/73a1728x-850x525.jpg)
„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni
Polecamy
![Mleko krowie vs. mleko migdałowe](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2020/04/istock-498912734-850x518.jpg)
Jaki skład i właściwości ma mleko migdałowe? Jak zrobić je w domu?
![Na zdjęciu Lidia Bawolska, autorka książki "Kuchnia pełna warzyw"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/lidia-3-kopia-850x515.jpg)
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/idealne-jajko-w-koszulce-przepis-850x567.jpg)
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
![Michał Korkosz "Rozkoszny"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/11/premiera-ksiazki-michala-korkosza-rozkosznego-hello-zdrowie-fot-kuba-celej-850x567.jpg)