5 min.
Syrop z agawy. Jakie ma właściwości i kto powinien po niego sięgać?

Syrop z agawy. Jakie ma właściwości i kto powinien po niego sięgać? Adobe Stock
Nie tylko dzieci, ale i dorośli uwielbiają słodycze. Słodzimy nie tylko ciasta, ale i kawę czy herbatę. Pijemy także słodzone napoje. Dlatego informacja, że coś może być słodkie, ale zarazem jest zdrowe i nie tuczy, zazwyczaj wzbudza spore zainteresowanie. Tak właśnie jest z syropem z agawy, nazywanym czasem „miodem z agawy”. Co to za produkt i jaki ma wpływ na nasze zdrowie?
Spis treści
Syrop z agawy zazwyczaj jest reklamowany jako zdrowy i naturalny produkt, który wytwarza się zgodnie z naturalną, meksykańską recepturą. Czy faktycznie tak jest? I ile wspólnego ma aktualny sposób robienia syropu z agawy, od tego sprzed setek lat?
Syrop z agawy – co to jest?
Agawa jest rośliną, którą można spotkać w północnej części Ameryki Południowej i na terenach południowych obszarów Stanów Zjednoczonych w gorącym i suchym klimacie. Jest ponad 100 gatunków tej rośliny, jednak do produkcji syropu zazwyczaj wykorzystuje się Agave tequilana i Agave salmiana. Z wyglądu agawa przypomina dobrze wszystkim znany aloes.
Z agawy pozyskiwany jest sok, który podczas gotowania staje się gęsty i zamienia się w słodki syrop.
Wartości odżywcze syropu z agawy
Syrop z agawy jest źródłem węglowodanów, dostarcza też dużo fruktozy, której zaletą jest to, że ma niższy indeks glikemiczny niż sacharoza, czyli typowy, biały cukier. Trzeba jednak mieć na uwadze, że fruktoza może wywoływać wiele poważnych dolegliwości zdrowotnych, jak np. otyłość, choroby sercowo-naczyniowe czy indulinoodporność.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Produkt dobry dla cukrzyków?
Syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny. Wynosi on od 15 do 30 (ilość jest zależna od ilości fruktozy w syropie – im jest więcej, tym niższy indeks glikemiczny). Dlatego jest to produkt dedykowany cukrzykom, gdyż nie wywołuje szybkiego wyrzutu insuliny do krwi. Dzieje się tak, ponieważ fruktoza nie wchłania się bezpośrednio do krwiobiegu.
Warto pamiętać, że syrop z agawy to tak naprawdę odmiana syropu glukozowo-fruktozowego. Dlatego nie jest to zdrowy i zalecany do codziennego użycia produkt – syrop ten nie jest niskokaloryczny. W 100 g syropy z agawy znajduje się 310 kcal, czyli tylko o 25% mniej niż w typowym cukrze. Jedyną zaletą jest to, że jest słodszy i można go dodawać mniej.
Jak powstaje syrop z agawy?
Syrop z agawy wytwarza się z soku z tej rośliny, który pobiera się z rdzenia przypominającego swoim kształtem ananasa. Taki rdzeń jest bardzo duży i ciężki, waży średnio 25-75 kg. Sok się wyciska, a następnie gotuje. W dalszej kolejności poddaje się go obróbce enzymatycznej, rafinuje i filtruje. Niestety po tych wszystkich procesach w syropie zostaje głównie sam cukier. Dawniej, zanim syrop był produkowany na skalę przemysłową nie oczyszczano go. Wówczas pozyskiwany był głównie dzięki długiemu gotowaniu. Wtedy pozostawało w nim wiele cennych składników i produkt był znacznie zdrowszy.
Syrop z agawy – właściwości
Syrop z agawy sprzedawany jest zazwyczaj w plastikowych butelkach i przypomina płynny miód. Ma złocistą barwę, jest dość gęsty. Niektóre dostępne w sklepach syropy mogą mieć posmak orzechowy. Smak, a dokładniej jego intensywność, zależy przede wszystkim od koloru. Ciemny syrop z agawy ma karmelowy, bardziej wyrazisty smak, który wyczuwalny jest w potrawach.
Syrop z agawy jest słodszy niż cukier z buraka cukrowego. Zaletą jest więc to, że można go dodawać dużo mniej niż tradycyjnego cukru.
Czy dzieci powinny spożywać syrop z agawy?
Nie ma jednoznacznych badań, które zabraniałyby spożywania syropu z agawy przez dzieci. Trzeba jednak pamiętać, że jest to mieszanka glukozy i fruktozy, a takich substancji lepiej unikać, zwłaszcza w diecie dzieci. Znacznie lepiej jest posłodzić dziecku deser prawdziwym miodem lub dać mu słodki owoc.
Czy syrop z agawy jest zdrowszym zamiennikiem cukru?
Zdaniem dietetyków – nie. A wszystko dlatego, że ma wysoką zawartość fruktozy, która spożywana w nadmiarze ma szkodliwy wpływ na zdrowie. Od nadmiaru fruktozy może dość szybko pojawić się tzw. oponka na brzuchu. Do tego fruktoza sprzyja zwiększeniu produkcji trójglicerydów, które okładając się w tętnicach mogą doprowadzić do miażdżycy. Do tego powoduje produkcję większej ilości kwasu moczowego, czego konsekwencją może być później dna moczanowa.
Lepszym rozwiązaniem będzie więc wybranie znacznie mniej kalorycznego ksylitolu, czy erytrolu, który nie dostarcza organizmowi żadnych kalorii. Zdrowszym zamiennikiem cukru może być też polecana często przez dietetyków stewia.
Oczywiście można sięgnąć po syrop z agawy co jakiś czas, jako dodatek do wszelkiego rodzaju deserów, lodów, napojów czy chociażby owsianki. Nie powinien być to jednak produkt, który występuje w codziennej diecie.
Na co zwracać uwagę kupując syrop z agawy?
Jeśli chcemy spożywać syrop z agawy, to musimy zwrócić uwagę na to, by był to produkt dobrej jakości. Na pewno istotny jest kolor substancji. Ciemna na wyrazisty smak, z kolei jasna – bardzo delikatny. Warto też czytać etykiety, by mieć pewność, że syrop faktycznie pochodzi z agawy (niestety w sklepach można znaleźć produkty, w których syropu z agawy mimo nazwy, praktycznie nie ma).
Źródła:
- https://www.spirulina.pl/agawa-agave/syrop-agawy-spozywac.html – dostęp: 22.02.2023 r.
- https://dietetycy.org.pl/syrop-z-agawy/ – dostęp: 22.02.2023 r.
- http://www.biomedical.pl/dieta-i-odzywianie/syrop-z-agawy-6501.html – dostęp: 22.02.2023 r.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

17.02.2023
„Ciałoneutralność to złoty środek, którego szukamy. Nie patrzmy na siebie skrajnie: muszę być chuda albo jestem gruba i okej, nic z tym nie robię” – mówi Oliwia Dąbrowska ze Szczerej Sfery

14.02.2023
„Działając zgodnie z wartościami, nie poniesiemy porażki. Tylko najpierw trzeba odróżnić je od celów”. O zastosowaniu terapii ACT w zmianie diety mówi Anna Paluch

03.02.2023
„Rodzic nie może być przemytnikiem, dziecko powinno jeść świadomie” – mówi dietetyczka Marta Kostka, autorka książki „Rozgryzione”

23.01.2023