Przejdź do treści

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Niektórzy oszaleli na punkcie burgerów z awokado w charakterze bułki. Zdania są jednak mocno podzielone. Miłośnicy awokado zachwycają się tym pomysłem, ale nie brakuje też sceptycznych głosów. Awokado jest piękne i zdrowe, ale bułką jednak nie jest… Testujemy ten trend?

Zielona kanapka fantastycznie prezentuje się na Instagramie, ale co to za burger, którego nie da się zjeść rękami? Myślę, że nie ma o co kruszyć kopii. Proponuję potraktować ten przepis jako ciekawie podaną sałatkę i zawczasu uzbroić się w sztućce. W końcu trudno nie zgodzić się z tym, że awokado jest bardzo zdrowym zamiennikiem typowej burgerowej bułki.

Zalet awokado nie trzeba nikomu przedstawiać. Owoc stanowi świetne źródło zdrowego tłuszczu, obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych: błonnik, potas, kwas foliowy oraz witaminy: A, B3, D, E, F i K.

 

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Zastąpienie pieczywa „bułką” z awokado na pewno wyjdzie nam na zdrowie!

Tofu to natomiast pełnowartościowe białko roślinne i doskonałe źródło wapnia oraz witamin z grupy B. Odsączone twarde tofu chłonie przyprawy jak gąbka, a w tym przepisie świetnie smakuje dzięki orientalnej marynacie.

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com

Składniki (na 2 porcje):

– 2 awokado
– 200 g odsączonego twardego tofu
– 1 łyżka oleju kokosowego

marynata:

– 4 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka oleju sezamowego
– sok z ½ limonki
– 1 łodyga trawy cytrynowej
– 1 łyżeczka syropu klonowego
– 1 łyżeczka startego imbiru
– 1 czerwona papryczka chili
– 1 mała marchewka
– ½ ogórka
– sok z ¼ limonki
– ½ łyżeczki płatków chili

Odsączony blok tofu kroimy wzdłuż na pół. Papryczkę chili siekamy. Trawę cytrynową obieramy ze zdrewniałych liści, aż pojawi się jasny środek. Odcinamy twardy koniec, resztę drobno siekamy.

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Wszystkie składniki marynaty łączymy. Tofu łączymy z marynatą i odstawiamy na co najmniej pół godziny. Marchewkę obieramy i kroimy na cieniutkie paski. Ogórka kroimy na cienkie, podłużne plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Mieszamy z sokiem z limonki i płatkami chili.

Odstawiamy. Każde awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i obieramy.

Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy na niej olej kokosowy. Tofu smażymy na średnim ogniu przez mniej więcej minutę z każdej strony.

Składamy burgera: spód z połówki awokado (możemy odciąć kawałek na dole, żeby spłaszczyć spód – burger lepiej będzie trzymał się w pionie), paseczki marchewki, smażone tofu, pikantny ogórek i druga połówka awokado. Możemy posypać czarnym sezamem.

Karolina Wiercigroch – fotografka i stylistka kulinarna, autorka bloga Dine&Dash. Miłośniczka prostego i pięknego jedzenia, bogatych w nowe smaki podróży, sauny i hot jogi. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Sałatka

Rozgrzewająca sałatka z fenkułem i pomarańczą. Prawdziwa witaminowa bomba!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Warzywna pasta kanapkowa. W niczym nie przypomina sałatki jarzynowej z ciocinych imienin!

Morelowe batoniki mocy. Po nich energia Cię nie opuści

jabłka

Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku

Zupa orzechowa

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

pizza z awokado

Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!