Przejdź do treści

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć

Niektórzy oszaleli na punkcie burgerów z awokado w charakterze bułki. Zdania są jednak mocno podzielone. Miłośnicy awokado zachwycają się tym pomysłem, ale nie brakuje też sceptycznych głosów. Awokado jest piękne i zdrowe, ale bułką jednak nie jest… Testujemy ten trend?

Zielona kanapka fantastycznie prezentuje się na Instagramie, ale co to za burger, którego nie da się zjeść rękami? Myślę, że nie ma o co kruszyć kopii. Proponuję potraktować ten przepis jako ciekawie podaną sałatkę i zawczasu uzbroić się w sztućce. W końcu trudno nie zgodzić się z tym, że awokado jest bardzo zdrowym zamiennikiem typowej burgerowej bułki.

Zalet awokado nie trzeba nikomu przedstawiać. Owoc stanowi świetne źródło zdrowego tłuszczu, obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych: błonnik, potas, kwas foliowy oraz witaminy: A, B3, D, E, F i K.

 

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Zastąpienie pieczywa „bułką” z awokado na pewno wyjdzie nam na zdrowie!

Tofu to natomiast pełnowartościowe białko roślinne i doskonałe źródło wapnia oraz witamin z grupy B. Odsączone twarde tofu chłonie przyprawy jak gąbka, a w tym przepisie świetnie smakuje dzięki orientalnej marynacie.

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com

Składniki (na 2 porcje):

– 2 awokado
– 200 g odsączonego twardego tofu
– 1 łyżka oleju kokosowego

marynata:

– 4 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka oleju sezamowego
– sok z ½ limonki
– 1 łodyga trawy cytrynowej
– 1 łyżeczka syropu klonowego
– 1 łyżeczka startego imbiru
– 1 czerwona papryczka chili
– 1 mała marchewka
– ½ ogórka
– sok z ¼ limonki
– ½ łyżeczki płatków chili

Odsączony blok tofu kroimy wzdłuż na pół. Papryczkę chili siekamy. Trawę cytrynową obieramy ze zdrewniałych liści, aż pojawi się jasny środek. Odcinamy twardy koniec, resztę drobno siekamy.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Wszystkie składniki marynaty łączymy. Tofu łączymy z marynatą i odstawiamy na co najmniej pół godziny. Marchewkę obieramy i kroimy na cieniutkie paski. Ogórka kroimy na cienkie, podłużne plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Mieszamy z sokiem z limonki i płatkami chili.

Odstawiamy. Każde awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i obieramy.

Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy na niej olej kokosowy. Tofu smażymy na średnim ogniu przez mniej więcej minutę z każdej strony.

Składamy burgera: spód z połówki awokado (możemy odciąć kawałek na dole, żeby spłaszczyć spód – burger lepiej będzie trzymał się w pionie), paseczki marchewki, smażone tofu, pikantny ogórek i druga połówka awokado. Możemy posypać czarnym sezamem.

Karolina Wiercigroch – fotografka i stylistka kulinarna, autorka bloga Dine&Dash. Miłośniczka prostego i pięknego jedzenia, bogatych w nowe smaki podróży, sauny i hot jogi. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Sernik bez sera w dwóch odsłonach – pieczony i na zimno. Przepisy 

Domowa chałwa

Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Smoothie bowl

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Pudding

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Kobieta trzyma w rękach kanapkę

Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×