Przejdź do treści

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. "Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam"
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. „Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam”
Kawa
Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska
Chałwa
Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Niektórzy oszaleli na punkcie burgerów z awokado w charakterze bułki. Zdania są jednak mocno podzielone. Miłośnicy awokado zachwycają się tym pomysłem, ale nie brakuje też sceptycznych głosów. Awokado jest piękne i zdrowe, ale bułką jednak nie jest… Testujemy ten trend?

Zielona kanapka fantastycznie prezentuje się na Instagramie, ale co to za burger, którego nie da się zjeść rękami? Myślę, że nie ma o co kruszyć kopii. Proponuję potraktować ten przepis jako ciekawie podaną sałatkę i zawczasu uzbroić się w sztućce. W końcu trudno nie zgodzić się z tym, że awokado jest bardzo zdrowym zamiennikiem typowej burgerowej bułki.

Zalet awokado nie trzeba nikomu przedstawiać. Owoc stanowi świetne źródło zdrowego tłuszczu, obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych: błonnik, potas, kwas foliowy oraz witaminy: A, B3, D, E, F i K.

 

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Zastąpienie pieczywa „bułką” z awokado na pewno wyjdzie nam na zdrowie!

Tofu to natomiast pełnowartościowe białko roślinne i doskonałe źródło wapnia oraz witamin z grupy B. Odsączone twarde tofu chłonie przyprawy jak gąbka, a w tym przepisie świetnie smakuje dzięki orientalnej marynacie.

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com

Składniki (na 2 porcje):

– 2 awokado
– 200 g odsączonego twardego tofu
– 1 łyżka oleju kokosowego

marynata:

– 4 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka oleju sezamowego
– sok z ½ limonki
– 1 łodyga trawy cytrynowej
– 1 łyżeczka syropu klonowego
– 1 łyżeczka startego imbiru
– 1 czerwona papryczka chili
– 1 mała marchewka
– ½ ogórka
– sok z ¼ limonki
– ½ łyżeczki płatków chili

Odsączony blok tofu kroimy wzdłuż na pół. Papryczkę chili siekamy. Trawę cytrynową obieramy ze zdrewniałych liści, aż pojawi się jasny środek. Odcinamy twardy koniec, resztę drobno siekamy.

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Wszystkie składniki marynaty łączymy. Tofu łączymy z marynatą i odstawiamy na co najmniej pół godziny. Marchewkę obieramy i kroimy na cieniutkie paski. Ogórka kroimy na cienkie, podłużne plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Mieszamy z sokiem z limonki i płatkami chili.

Odstawiamy. Każde awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i obieramy.

Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy na niej olej kokosowy. Tofu smażymy na średnim ogniu przez mniej więcej minutę z każdej strony.

Składamy burgera: spód z połówki awokado (możemy odciąć kawałek na dole, żeby spłaszczyć spód – burger lepiej będzie trzymał się w pionie), paseczki marchewki, smażone tofu, pikantny ogórek i druga połówka awokado. Możemy posypać czarnym sezamem.

Karolina Wiercigroch – fotografka i stylistka kulinarna, autorka bloga Dine&Dash. Miłośniczka prostego i pięknego jedzenia, bogatych w nowe smaki podróży, sauny i hot jogi. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

MET Gala, Lady Gaga

MET Gala 2021 po raz pierwszy z wegańskim menu!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

AKCJA SUPLEMENTACJA: Wegetarianizm i weganizm

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Hummus – co to jest, jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze