2 min.
08.08.2022
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
07.08.2022
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
07.08.2022
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
05.08.2022
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu
05.08.2022
Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska
Niezwykle aromatyczny czosnek niedźwiedzi nie tylko świetnie smakuje na kanapce, ale również posiada wiele prozdrowotnych wartości. Przygotuj z nim wegański twarożek i przekonaj się sam, że to wiosna w pełni!
Czosnek niedźwiedzi to bliski kuzyn czosnku, jednak w zupełnie innej formie, bo wykorzystuje się głównie liście, a więc można przygotować go na różne sposoby. Szukaj go na bazarkach i targach. Nie dość, że czosnek niedźwiedzi jest smaczny, to jeszcze działa bakteriobójczo, jak zwykły czosnek, ale również obniża poziom cholesterolu we krwi, przeciwdziała miażdżycy i pobudza procesy trawienne.
Przekonaj się, że to bardzo przydatna zielona nowalijka – idealna jako dodatek do kremowego twarożku z orzechów nerkowca. Rzodkiewka i szczypiorek – obowiązkowe!
Twarożek z nerkowców z czosnkiem niedźwiedzim
Zdjęcie: erVegan
Składniki na mały słoiczek twarożku:
– 1 szklanka orzechów nerkowca
– sok z ½ cytryny lub więcej
– odrobina wody
– 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
– ząbek czosnku (opcjonalnie dla wzmocnienia smaku)
– pieprz i sól do smaku
– do podania: razowy chleb, rzodkiewka, szczypiorek, cebulka dymka, kiełki.
Nerkowce namocz we wrzątku przez pół godziny, a najlepiej zostaw w wodzie na całą noc. Następnie je odcedź i wypłucz, przełóż do naczynia blendera razem z resztą składników i porządnie zmiksuj na gładką pastę. Dodawaj wodę w razie potrzeby oraz sok z cytryny dla kwaśnego posmaku według upodobań. Rozsmaruj na grubej kromce razowego chleba, dodaj plastry rzodkiewek, posiekaną dymkę i szczypiorek, a na koniec udekoruj kiełkami.
Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Poleć przepis
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022
Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

17.07.2022