Przejdź do treści

Koktajl malinowy z rozmarynem

Zdjęcie: Anna Sudoł | www.grochemogarnek.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Mrożone maliny z rozmarynem? Tak! Zwłaszcza w pysznym koktajlu. Śniadanie będzie kolorowe i pozwoli zacząć dzień w dobrym humorze.

Gdy świeże owoce budzą wątpliwości, warto sięgnąć po te, które zostały zamrożone od razu po zbiorach, dzięki czemu zawierają tyle samo witamin co jedzone w sezonie. Mrożone owoce możemy wykorzystywać do przygotowywania ciast, deserów czy śniadań. By nie zjadać bardzo zimnego śniadania, owoce wkładamy na noc do lodówki, by powoli się rozmroziły, a rano możemy wykorzystać je do polania owsianki, jogurtu czy granoli. Świetnym sposobem na zdrowe śniadanie z wykorzystaniem mrożonych owoców jest również przygotowanie zdrowego koktajlu. Dodatkowo takie śniadanie będzie kolorowe i na pewno pozwoli nam zacząć dzień w dobrym humorze.

Cytrusy - owoce pełne witamin, bogate są w minerały i związki odżywcze.

Powszechnie dostępne są mrożone maliny, które zawierają bardzo duże ilości witaminy C, E czy witamin z grupy B. Warto jeść je szczególnie w okresie przeziębień, wtedy najbardziej możemy skorzystać z ich działania przeciwgorączkowego. Dodatkowo dzięki temu, że są świetnym źródłem żelaza, magnezu i wapnia, pozwolą nam uzupełnić zimowe niedobory minerałów. Znakomitym dodatkiem do zimowych koktajli są również zioła. Można je mrozić w sezonie, by wykorzystywać później przez cały rok. Zimą sięgajmy szczególnie po rozmaryn, ma właściwości rozgrzewające i przeciwbakteryjne.

Koktajl z mrożonych malin z rozmarynem

[link id=

Zdjęcie: Anna Sudoł | www.grochemogarnek.pl

Koktajl malinowy z rozmarynem – składniki (2 porcje):

– 300 g mrożonych malin,
– 2 banany,
– 200 ml mleka kokosowego,
– gałązka rozmarynu.

Koktajl malinowy z rozmarynem – przygotowanie

Maliny umieścić w lodówce na kilka godzin, by się rozmroziły. Do blendera wrzucić maliny i pokrojone banany, wlać mleko kokosowe. Rozmaryn utrzeć w moździerzu, by uzyskać jak najwięcej smaku, następnie wrzucić go do blendera. Całość zmiksować na gładki koktajl. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dodać wodę do uzyskania pożądanej konsystencji.

 

Anna Sudoł z wykształcenia informatyczka, całym sercem kucharka. Prowadzi bloga Grochem o Garnek, na którym prezentuje wegetariańskie, bardzo często bezglutenowe przepisy. Chce inspirować do zdrowej diety i gotowania w domu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”