Bruschetta z pieczoną dynią. Lekka, ale sycąca przekąska
Dynię znamy i kochamy, pyszną włoską bruschettę też. A może pokochać je w duecie? Sprawdźcie, jak smakuje takie połączenie z imbirowo-cynamonową nutą.
Proponujemy lekką, ale sycącą przekąskę. Połączymy pieczoną, miękką dynię z chrupiącymi orzechami, kremowym kozim serem, sycącą kromką chleba i wyrazistym sosem. Nasza bruschetta będzie zawierać wiele smaków i różnych struktur ‒ od miękkich, po chrupiące, twarde i płynne. Pycha!
Dynia zawiera mnóstwo beta-karotenu (im bardziej pomarańczowy miąższ, tym ma go więcej), potasu, fosforu i wapnia. Warzywo to jest niskokaloryczne, dlatego osoby na diecie mogą je wprowadzić do swojego jadłospisu. Oprócz tego z powodzeniem odkwasza organizm, pomaga w leczeniu nadciśnienia oraz wzmacnia układ odpornościowy. Dobrą i ważną informacją, jest to, że dynia po obróbce termicznej nie traci cennych wartości odżywczych. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie jest jednak polecana diabetykom.
O tym, że orzechy to skarbnica witamin, wie każdy. Orzechy warto chrupać ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza tym w tym przepisie doskonale podkreślą smak dyni. Dodamy też imbir, który odkaża, działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i świetnie smakuje z jabłkami.
Sos do bruschetty to zredukowany sok, świeżo wyciśnięty z jabłek, na które właśnie trwa sezon. Jabłka oprócz tego, że zawierają sporo witaminy C, która m.in. poprawia odporność, również wzmacniają serce, mięśnie i układ nerwowy.
Bruschetta z pieczoną dynią i orzechami
Składniki (na 4 kromki):
– 350 g dyni pokrojonej w kostkę
– ser kozi do smarowania
– 4 kromki chleba
– garść posiekanych ulubionych orzechów
– 150 ml soku z jabłek
– szczypta cynamonu
– półtorej łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru
– sól i pieprz do smaku
– olej do pieczenia
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania sosu. Do rondelka wrzuć posiekany imbir, cynamon i wlej sok. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż sok się zredukuje do konsystencji sosu. Odstaw na bok, a przed podaniem przelej przez gęste sito tak, aby pozbyć się imbiru. Dynię pokrój w średnią kostkę, odkrój skórę. Połóż dynię na papierze do pieczenia. Skrop olejem, posyp solą i pieprzem. Wymieszaj. Piecz w temperaturze 230 stopni przez 15‒20 minut, aż zmięknie. Na grillowej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Połóż kromki chleba i podgrzewaj, aż się ładnie zarumienią. Posiekane orzechy podpraż na rozgrzanej patelni. Chleb posmaruj kozim serem, połóż gorącą dynię, posyp orzechami i polej sosem.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Dynia – warzywo idealne na jesień. Co można z niej przyrządzić?
Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin
Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem
Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!
się ten artykuł?