Przejdź do treści

Antocyjany – czym są? Jakie mają zastosowanie?

Antocyjany — Czym są naturalne barwniki spożywcze?
Antocyjany — Czym są naturalne barwniki spożywcze?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Co się kryje w wędlinach? Przeglądamy ich skład i radzimy, gdzie najlepiej je kupować
Internetowa moda na… jedzenie trujących grzybów. „To może mieć opłakane konsekwencje!” – przestrzega lek. Ewa Stawiarska
„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje
Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot
Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Antocyjany spotykamy codziennie na zakupach, choć przeważnie nie zwracamy na nie szczególnej uwagi. Barwnik owoców ma jednak szerokie zastosowanie oraz korzystne dla zdrowia właściwości. Czym zatem są antocyjany? Jak działają na ludzki organizm? Kiedy warto je stosować?

Antocyjany – czym są?

Antocyjany są naturalnymi barwnikami roślinnymi. To dzięki nim kwiaty oraz owoce mają konkretny kolor. Antocyjany mają zdolność przyjmowania barwy od koloru czerwonego do koloru fioletowego poprzez niebieski. Barwa poszczególnego owocu czy kwiatu zależy od pH soku komórkowego. Istnieje kilkanaście typów antocyjanów takich jak cyjanidyna, delfinidyna, europinidyna czy aurantynidyna. Antocyjany znajdują zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym oraz spożywczym. Pełnią one w nich funkcje barwienia oraz medyczną. Antocyjany wykorzystywane są również w kosmetykach, gdyż pobudzają produkcję kolagenu czy działają przeciwzapalnie. Jeden owoc, warzywo lub kwiat może zawierać różne antocyjany — nawet kilkanaście typów, co będzie powodowało różne kolory i odcienie. Pozytywny wpływ antocyjanów badania naukowe potwierdziły stosunkowo niedawno, choć są one znane z dobroczynnego działania od wielu wieków.

Antocyjany — Korzyści

Spożywanie soków owocowych lub preparatów farmaceutycznych z wyciągami z poszczególnych roślin jest niezwykle korzystne. Antocyjany mogą mieć działanie profilaktyczne oraz bezpośredniego lecznicza – pozytywnie działając na dany organ. W zależności od typu substancji każda roślina czy owoc ma korzystny wpływ na organizm człowieka. Pierwszym korzystnym działaniem antocyjanów jest działanie profilaktyczne. Zapobiegają one chorobom układu krwionośnego oraz dolegliwościom wątroby. Antocyjany obecne w żurawinie i jagodach zapobiegają cukrzycy, a antocyjany ogólnie zapobiegają nowotworom, gdyż są silnymi substancjami przeciwutleniaczami.

Oprócz działania profilaktycznego antocyjany posiadają szereg konkretnych korzystnych właściwości wpływających bezpośrednio na dane dolegliwości. Czerwone wino i czerwone winogrona hamują stany zapalne w organizmie oraz zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi, rozszerzając naczynia krwionośne. Borówka amerykańska oraz czarna porzeczka dzięki uszczelnieniu naczyń krwionośnych w gałce ocznej poprawiać i wyostrzać będą wzrok. Antocyjany w kwiatach hibiskusa zmniejszają ryzyko różnych chorób wątroby. Ogólnie antocyjany działają również na paznokcie oraz włosy. Antocyjany są bardzo korzystne na przeziębienie. Jeśli cierpimy na taką dolegliwość, warto sięgać po soki lub produkty z czarnego bzu, aronii, porzeczki oraz malin. Znajdują się one również w owocach z dużą dawką witaminy C, które razem bardzo korzystnie wpływają na leczenie przeziębienia.

Antocyjany — Gdzie konkretnie się znajdują?

Obecność antocyjanów bardzo łatwo jest zauważyć po barwie owocu. Jeśli szukamy właśnie owoców bogatych w te związki, należy zwracać uwagę na ich charakterystyczny kolor. Owoce zawierające antocyjany będą granatowe, fioletowe, niebieskie lub czerwone. Do owoców bogatych w antocyjany należeć będzie śliwka, borówka amerykańska, owoc czarnego bzu, czerwona kapusta, maliny, czereśnie, jeżyny, żurawina, truskawki czy cierpka aronia. Dużą dawkę antocyjanów różnego rodzaju znajdziemy też w bakłażanie oraz ciemnych winogronach. W poczet warzyw zawierających antocyjany można włączyć też czerwoną fasolę oraz cebulę.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Co robi alkohol kobiecie po 30. urodzinach?

Gruszkowe brownie bez pieczenia. Poznaj deser doskonały!

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Sól himalajska - hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska

Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska

Sieć sklepów Żabka wycofała z obrotu rodzynki sułtańskie / istock

Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

syrop z aronii

Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

Cholesterol w jajkach / istock

10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć

Przewodnik dla kawoszy: drip

Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Uśmiech po marchewce, grymas po jarmużu. Brytyjscy naukowcy sprawdzili preferencje żywieniowe nienarodzonych dzieci

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Popularny gazowany napój może wywołać choroby sercowo-naczyniowe? Naukowcy ostrzegają

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. "Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego"

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. „Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego”

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×