Przejdź do treści

Antocyjany – czym są? Jakie mają zastosowanie?

Antocyjany — Czym są naturalne barwniki spożywcze?
Antocyjany — Czym są naturalne barwniki spożywcze?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Antocyjany spotykamy codziennie na zakupach, choć przeważnie nie zwracamy na nie szczególnej uwagi. Barwnik owoców ma jednak szerokie zastosowanie oraz korzystne dla zdrowia właściwości. Czym zatem są antocyjany? Jak działają na ludzki organizm? Kiedy warto je stosować?

Antocyjany – czym są?

Antocyjany są naturalnymi barwnikami roślinnymi. To dzięki nim kwiaty oraz owoce mają konkretny kolor. Antocyjany mają zdolność przyjmowania barwy od koloru czerwonego do koloru fioletowego poprzez niebieski. Barwa poszczególnego owocu czy kwiatu zależy od pH soku komórkowego. Istnieje kilkanaście typów antocyjanów takich jak cyjanidyna, delfinidyna, europinidyna czy aurantynidyna. Antocyjany znajdują zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym oraz spożywczym. Pełnią one w nich funkcje barwienia oraz medyczną. Antocyjany wykorzystywane są również w kosmetykach, gdyż pobudzają produkcję kolagenu czy działają przeciwzapalnie. Jeden owoc, warzywo lub kwiat może zawierać różne antocyjany — nawet kilkanaście typów, co będzie powodowało różne kolory i odcienie. Pozytywny wpływ antocyjanów badania naukowe potwierdziły stosunkowo niedawno, choć są one znane z dobroczynnego działania od wielu wieków.

Antocyjany — Korzyści

Spożywanie soków owocowych lub preparatów farmaceutycznych z wyciągami z poszczególnych roślin jest niezwykle korzystne. Antocyjany mogą mieć działanie profilaktyczne oraz bezpośredniego lecznicza – pozytywnie działając na dany organ. W zależności od typu substancji każda roślina czy owoc ma korzystny wpływ na organizm człowieka. Pierwszym korzystnym działaniem antocyjanów jest działanie profilaktyczne. Zapobiegają one chorobom układu krwionośnego oraz dolegliwościom wątroby. Antocyjany obecne w żurawinie i jagodach zapobiegają cukrzycy, a antocyjany ogólnie zapobiegają nowotworom, gdyż są silnymi substancjami przeciwutleniaczami.

Oprócz działania profilaktycznego antocyjany posiadają szereg konkretnych korzystnych właściwości wpływających bezpośrednio na dane dolegliwości. Czerwone wino i czerwone winogrona hamują stany zapalne w organizmie oraz zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi, rozszerzając naczynia krwionośne. Borówka amerykańska oraz czarna porzeczka dzięki uszczelnieniu naczyń krwionośnych w gałce ocznej poprawiać i wyostrzać będą wzrok. Antocyjany w kwiatach hibiskusa zmniejszają ryzyko różnych chorób wątroby. Ogólnie antocyjany działają również na paznokcie oraz włosy. Antocyjany są bardzo korzystne na przeziębienie. Jeśli cierpimy na taką dolegliwość, warto sięgać po soki lub produkty z czarnego bzu, aronii, porzeczki oraz malin. Znajdują się one również w owocach z dużą dawką witaminy C, które razem bardzo korzystnie wpływają na leczenie przeziębienia.

Antocyjany — Gdzie konkretnie się znajdują?

Obecność antocyjanów bardzo łatwo jest zauważyć po barwie owocu. Jeśli szukamy właśnie owoców bogatych w te związki, należy zwracać uwagę na ich charakterystyczny kolor. Owoce zawierające antocyjany będą granatowe, fioletowe, niebieskie lub czerwone. Do owoców bogatych w antocyjany należeć będzie śliwka, borówka amerykańska, owoc czarnego bzu, czerwona kapusta, maliny, czereśnie, jeżyny, żurawina, truskawki czy cierpka aronia. Dużą dawkę antocyjanów różnego rodzaju znajdziemy też w bakłażanie oraz ciemnych winogronach. W poczet warzyw zawierających antocyjany można włączyć też czerwoną fasolę oraz cebulę.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Gotu kola – pochodzenie i zastosowanie

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Smalec grzybowy

Przepis na smalec grzybowy. Aromatyczny i prosty do wykonania!

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego uprawa. Wyjaśnia Paulina Górska

Ewa Wojciechowska

Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

„To, co jemy, ma wpływ na dno miednicy – na pochwę, pęcherz, macicę, jelita, więzadła i powięzi” – mówi Pani Fizjotrener

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Dieta bulionowa - Gwyneth Paltrow schudła na niej 11 kg

Uwielbiana przez Gwyneth Paltrow, Salmę Hayek i Halle Berry. Co o diecie bulionowej sądzi naturopatka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Tanie mięso zaburza równowagę w jelitach. Fragment książki „Happy food green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu” Niklasa Ekstedta i Henrika Ennarta

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami