Przejdź do treści

Antocyjany – czym są? Jakie mają zastosowanie?

Antocyjany — Czym są naturalne barwniki spożywcze?
Antocyjany — Czym są naturalne barwniki spożywcze?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Antocyjany spotykamy codziennie na zakupach, choć przeważnie nie zwracamy na nie szczególnej uwagi. Barwnik owoców ma jednak szerokie zastosowanie oraz korzystne dla zdrowia właściwości. Czym zatem są antocyjany? Jak działają na ludzki organizm? Kiedy warto je stosować?

Antocyjany – czym są?

Antocyjany są naturalnymi barwnikami roślinnymi. To dzięki nim kwiaty oraz owoce mają konkretny kolor. Antocyjany mają zdolność przyjmowania barwy od koloru czerwonego do koloru fioletowego poprzez niebieski. Barwa poszczególnego owocu czy kwiatu zależy od pH soku komórkowego. Istnieje kilkanaście typów antocyjanów takich jak cyjanidyna, delfinidyna, europinidyna czy aurantynidyna. Antocyjany znajdują zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym oraz spożywczym. Pełnią one w nich funkcje barwienia oraz medyczną. Antocyjany wykorzystywane są również w kosmetykach, gdyż pobudzają produkcję kolagenu czy działają przeciwzapalnie. Jeden owoc, warzywo lub kwiat może zawierać różne antocyjany — nawet kilkanaście typów, co będzie powodowało różne kolory i odcienie. Pozytywny wpływ antocyjanów badania naukowe potwierdziły stosunkowo niedawno, choć są one znane z dobroczynnego działania od wielu wieków.

Antocyjany — Korzyści

Spożywanie soków owocowych lub preparatów farmaceutycznych z wyciągami z poszczególnych roślin jest niezwykle korzystne. Antocyjany mogą mieć działanie profilaktyczne oraz bezpośredniego lecznicza – pozytywnie działając na dany organ. W zależności od typu substancji każda roślina czy owoc ma korzystny wpływ na organizm człowieka. Pierwszym korzystnym działaniem antocyjanów jest działanie profilaktyczne. Zapobiegają one chorobom układu krwionośnego oraz dolegliwościom wątroby. Antocyjany obecne w żurawinie i jagodach zapobiegają cukrzycy, a antocyjany ogólnie zapobiegają nowotworom, gdyż są silnymi substancjami przeciwutleniaczami.

Oprócz działania profilaktycznego antocyjany posiadają szereg konkretnych korzystnych właściwości wpływających bezpośrednio na dane dolegliwości. Czerwone wino i czerwone winogrona hamują stany zapalne w organizmie oraz zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi, rozszerzając naczynia krwionośne. Borówka amerykańska oraz czarna porzeczka dzięki uszczelnieniu naczyń krwionośnych w gałce ocznej poprawiać i wyostrzać będą wzrok. Antocyjany w kwiatach hibiskusa zmniejszają ryzyko różnych chorób wątroby. Ogólnie antocyjany działają również na paznokcie oraz włosy. Antocyjany są bardzo korzystne na przeziębienie. Jeśli cierpimy na taką dolegliwość, warto sięgać po soki lub produkty z czarnego bzu, aronii, porzeczki oraz malin. Znajdują się one również w owocach z dużą dawką witaminy C, które razem bardzo korzystnie wpływają na leczenie przeziębienia.

Antocyjany — Gdzie konkretnie się znajdują?

Obecność antocyjanów bardzo łatwo jest zauważyć po barwie owocu. Jeśli szukamy właśnie owoców bogatych w te związki, należy zwracać uwagę na ich charakterystyczny kolor. Owoce zawierające antocyjany będą granatowe, fioletowe, niebieskie lub czerwone. Do owoców bogatych w antocyjany należeć będzie śliwka, borówka amerykańska, owoc czarnego bzu, czerwona kapusta, maliny, czereśnie, jeżyny, żurawina, truskawki czy cierpka aronia. Dużą dawkę antocyjanów różnego rodzaju znajdziemy też w bakłażanie oraz ciemnych winogronach. W poczet warzyw zawierających antocyjany można włączyć też czerwoną fasolę oraz cebulę.

Podoba Ci się ten artykuł?