Przejdź do treści

Antocyjany – czym są? Jakie mają zastosowanie?

Antocyjany — Czym są naturalne barwniki spożywcze?
Antocyjany — Czym są naturalne barwniki spożywcze?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?
„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Antocyjany spotykamy codziennie na zakupach, choć przeważnie nie zwracamy na nie szczególnej uwagi. Barwnik owoców ma jednak szerokie zastosowanie oraz korzystne dla zdrowia właściwości. Czym zatem są antocyjany? Jak działają na ludzki organizm? Kiedy warto je stosować?

Antocyjany – czym są?

Antocyjany są naturalnymi barwnikami roślinnymi. To dzięki nim kwiaty oraz owoce mają konkretny kolor. Antocyjany mają zdolność przyjmowania barwy od koloru czerwonego do koloru fioletowego poprzez niebieski. Barwa poszczególnego owocu czy kwiatu zależy od pH soku komórkowego. Istnieje kilkanaście typów antocyjanów takich jak cyjanidyna, delfinidyna, europinidyna czy aurantynidyna. Antocyjany znajdują zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym oraz spożywczym. Pełnią one w nich funkcje barwienia oraz medyczną. Antocyjany wykorzystywane są również w kosmetykach, gdyż pobudzają produkcję kolagenu czy działają przeciwzapalnie. Jeden owoc, warzywo lub kwiat może zawierać różne antocyjany — nawet kilkanaście typów, co będzie powodowało różne kolory i odcienie. Pozytywny wpływ antocyjanów badania naukowe potwierdziły stosunkowo niedawno, choć są one znane z dobroczynnego działania od wielu wieków.

Antocyjany — Korzyści

Spożywanie soków owocowych lub preparatów farmaceutycznych z wyciągami z poszczególnych roślin jest niezwykle korzystne. Antocyjany mogą mieć działanie profilaktyczne oraz bezpośredniego lecznicza – pozytywnie działając na dany organ. W zależności od typu substancji każda roślina czy owoc ma korzystny wpływ na organizm człowieka. Pierwszym korzystnym działaniem antocyjanów jest działanie profilaktyczne. Zapobiegają one chorobom układu krwionośnego oraz dolegliwościom wątroby. Antocyjany obecne w żurawinie i jagodach zapobiegają cukrzycy, a antocyjany ogólnie zapobiegają nowotworom, gdyż są silnymi substancjami przeciwutleniaczami.

Oprócz działania profilaktycznego antocyjany posiadają szereg konkretnych korzystnych właściwości wpływających bezpośrednio na dane dolegliwości. Czerwone wino i czerwone winogrona hamują stany zapalne w organizmie oraz zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi, rozszerzając naczynia krwionośne. Borówka amerykańska oraz czarna porzeczka dzięki uszczelnieniu naczyń krwionośnych w gałce ocznej poprawiać i wyostrzać będą wzrok. Antocyjany w kwiatach hibiskusa zmniejszają ryzyko różnych chorób wątroby. Ogólnie antocyjany działają również na paznokcie oraz włosy. Antocyjany są bardzo korzystne na przeziębienie. Jeśli cierpimy na taką dolegliwość, warto sięgać po soki lub produkty z czarnego bzu, aronii, porzeczki oraz malin. Znajdują się one również w owocach z dużą dawką witaminy C, które razem bardzo korzystnie wpływają na leczenie przeziębienia.

Antocyjany — Gdzie konkretnie się znajdują?

Obecność antocyjanów bardzo łatwo jest zauważyć po barwie owocu. Jeśli szukamy właśnie owoców bogatych w te związki, należy zwracać uwagę na ich charakterystyczny kolor. Owoce zawierające antocyjany będą granatowe, fioletowe, niebieskie lub czerwone. Do owoców bogatych w antocyjany należeć będzie śliwka, borówka amerykańska, owoc czarnego bzu, czerwona kapusta, maliny, czereśnie, jeżyny, żurawina, truskawki czy cierpka aronia. Dużą dawkę antocyjanów różnego rodzaju znajdziemy też w bakłażanie oraz ciemnych winogronach. W poczet warzyw zawierających antocyjany można włączyć też czerwoną fasolę oraz cebulę.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Glifosat – co to jest i jak go usunąć? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają herbicydy?

Niedożywienie marasmus – objawy i metody leczenia. Czym jest kwashiorkor?

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Lubisz śniadania na słodko? Sprawdź przepis na fit muffinki

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Blanka Lipińska poleca "masło 0 kcal". Dietetyk apeluje: "Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom"

Blanka Lipińska poleca „masło 0 kcal”. Ekspert apeluje: „Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom”

Picie drożdży – efekty, zalecenia i przeciwwskazania. Jak zrobić zdrowy napój z drożdży?

Czy nadmiar cukru albo glutenu naprawdę widać na naszej twarzy? Wyjaśnia dr Damian Parol

Czy nadmiar cukru albo glutenu naprawdę widać na naszej twarzy? Wyjaśnia dr Damian Parol

Produkty, które źle przechowujesz / unsplash

7 produktów, które źle przechowujesz. Sprawdź, jakie błędy popełniasz

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels

Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Poznaj patenty trenerów i dietetyków na lepszą przemianę materii

Zmiany klimatu zabiorą nam kawę? Kasia Wągrowska wyjaśnia, dlaczego to całkiem realny scenariusz i jak temu zapobiec

Zmiany klimatu zabiorą nam kawę? Kasia Wągrowska wyjaśnia, dlaczego to całkiem realny scenariusz i jak temu zapobiec

6 produktów, których lepiej nie jeść przed 10 rano

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

×