Przejdź do treści

Chcesz popracować nad swoją odpornością? Tym możesz się wesprzeć!

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Co prawda za oknem zrobiło się bardzo ciepło, ale o odporność zawsze warto dbać. Oto ekipa do zadań specjalnych: 8 produktów, dzięki którym zapomnisz o chusteczkach do nosa i lekach na przeziębienie.

Czosnek na odporność

Mówi się o nim, że jest naturalnym antybiotykiem – i słusznie, bo naprawdę jest. Dzięki zawartości olejków eterycznych bogatych w siarczki i allicynę czosnek skutecznie leczy infekcje bakteryjne i wirusowe układu oddechowego, a także im zapobiega. Podczas choroby czosnek ułatwia odkrztuszanie i udrażnia drogi oddechowe. Jeśli nie przepadasz za smakiem surowego czosnku, nic nie szkodzi. Swoich cennych właściwości czosnek nie traci nawet po obróbce cieplnej. Śmiało dodawaj go więc do dań pieczonych czy gotowanych. Tyle, ile chcesz.

Owoce dzikiej róży na odporność

Owoce dzikiej róży są jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, która wymiata wolne rodniki tlenowe z organizmu i której niedobory sprawiają, że organizm słabiej się adaptuje do zmian temperatur. Ponadto witamina C zwiększa przyswajanie żelaza, nie dopuszczając do powstania niedokrwistości. Witaminę C znajdziesz także, choć w dużo mniejszych ilościach, w natce pietruszki, papryce, kalafiorze, kapuście, brukselkach, żurawinie, jabłkach oraz kiszonkach.

Kiszonki na odporność

Kiszonki (ogórek, kapusta) warto jeść nie tylko z powodu solidnej dawki witaminy C. Dostarczają bowiem jeszcze innego ważnego składnika wspomagającego odporność organizmu. Są bogatym źródłem bakterii kwasu mlekowego, które zasiedlając jelita, przeciwdziałają powstawaniu bakterii gnilnych. Bakterie kwasu mlekowego mają również właściwości stymulujące układ odpornościowy poprzez zwiększanie produkcji w organizmie γ-interferonu, naturalnej substancji przeciwbakteryjnej i przeciwwirusowej.

Dynia na odporność

Dynia, marchew, szpinak, jarmuż, cukinia, śliwki to jesienne źródła prowitaminy A przemieniającej się w organizmie w witaminę A, której niedobory objawiają się m.in. obniżeniem odporności organizmu na infekcje. Ponadto witamina A to silny antyoksydant skutecznie usuwający z organizmu wolne rodniki tlenowe, których nadmiar uszkadza komórki i zaburza odporność. Przy niedoborze witaminy A niemożliwe jest utrzymanie prawidłowego stanu nabłonka wyścielającego drogi oddechowe. A gdy ten jest w kiepskiej kondycji, staje się łatwą drogą dla wirusów i bakterii. By zwiększyć przyswajalność przez organizm prowitaminy A, dodawaj do dań tłuszcz, np. oliwę z oliwek czy olej rzepakowy. Poza tym dynia i inne warzywa i owoce są bogate w błonnik pokarmowy, który tworzy korzystne podłoże dla rozwoju pożytecznej mikroflory jelitowej, także odpowiadającej za odporność organizmu.

Miód na odporność

Poza węglowodanami w skład miodu wchodzą: kwasy, białko, enzymy, substancje bakteriobójcze oraz woda. W miodzie znajduje się wiele witamin i składników mineralnych, w tym silne antyoksydanty, jak witamina A i C, oraz żelazo, które, mimo że występuje w małych ilościach, jest dość dobrze przyswajalne przez organizm. Miód zawiera również inhibinę, substancję, która hamuje rozwój bakterii i zabija niektóre ich szczepy. Pamiętaj, że wysoka temperatura powoduje, że miód traci większość swoich cennych właściwości, dlatego nie zalewaj go wrzątkiem czy gorącym mlekiem.

Ostrygi na odporność

Ostrygi to najlepsze źródło cynku w diecie (45‒75 mg w 100 g). Nie są jednak tak powszechne w naszej diecie jak otręby pszeniczne (13‒16 mg/100 g), orzechy (3‒16 mg/100 g zależnie od rodzaju), pestki dyni i ziarna słonecznika (ok. 10 mg/100 g) czy mięso (2–10 mg/100 g, w zależności od rodzaju). Cynk to składnik mineralny pomagający w zwalczaniu infekcji: jest niezbędny do prawidłowego rozwoju limfocytów T, białych krwinek zwalczających wirusy i bakterie, co pomaga nam w przezwyciężaniu infekcji. Dlatego by wzmocnić odporność, zamiast bogatych w prozapalne tłuszcze trans chipsów, chrup orzechy, pestki i ziarna. I ostrygi na talerz, oczywiście!

Ryby na odporność

Zwłaszcza tłuste ryby morskie zawierają wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, mające silne właściwości przeciwzapalne i wzmacniające odporność organizmu. Ryby powinny być jedzone minimum dwa razy w tygodniu. Przy kiepskiej odporności warto na stałe do diety wprowadzić tran. Co jeszcze możesz zrobić, by zwiększyć udział kwasów omega-3 w twojej diecie? Zamień tłuszcz pochodzenia zwierzęcego na oleje: rzepakowy, lniany i z orzecha włoskiego, które również dostarczą kwasów omega-3. Mięso ryb dostarcza także selenu, który ma duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Witamina D na odporność

Funkcje witaminy D to nie tylko, jak na początku sądzono, zapobieganie krzywicy u dzieci oraz osteoporozie u dorosłych. Oprócz wspierania prawidłowego funkcjonowania układu kostnego witamina ta pełni wiele innych funkcji w organizmie, w tym stymuluje układ odpornościowy. Jej głównym źródłem w diecie są mleko i produkty mleczne oraz ryby, żółtka jaj i soja. Problem w tym, że dietą nie jesteśmy w stanie pokryć jej zapotrzebowania. Główna synteza tej witaminy zachodzi w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych. W naszej strefie klimatycznej w miesiącach jesiennych i zimowych promieniowanie UVB jest zbyt małe, by powstała wystarczająca jej ilość. Dlatego od października do końca marca zaleca się suplementacje witaminą D. Nie wiesz, czy masz odpowiednie stężenie witaminy D w organizmie? Możesz to zbadać poprzez jej pomiar w surowicy krwi (w laboratorium analitycznym poprzez pobranie krwi).

Małgorzata Różańska, dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Jak obchodzić się z miodem, by jak najdłużej zachował swoje właściwości?

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Pierwszy urlop bez problemów żołądkowych, czyli moje wakacje z GUUT. Przetestowałam, bo każda z nas ma dobro w sobie!

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Dynia - królowa jesieni

Dynia jest pełna dobra. Poznaj jej rodzaje i właściwości

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

5 największych kuchennych mitów