Przejdź do treści

Śniadaniowe ciastka jaglane

Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Ciastka na śniadanie? Takie jak najbardziej. Przygotowane są jedynie z czterech składników, wolne od chemicznych polepszaczy i spulchniaczy, a w dodatku do zrobienia w mig!

To przepis najszybszy i najzdrowszy z możliwych. Ciasteczka upieczesz i zjesz o poranku, albo zabierzesz ze sobą do pracy lub szkoły. Bazą przepisu jest odżywcza mąka jaglana, a za słodziwo służy brzozowy cukier. Połowa porcji to ok. 500 kcal, co daje nam solidną dawkę energii, której rano każdy z nas tak potrzebuje. Te ciastka to również spora ilość białka, witamin z grupy B i minerałów, takich jak: miedź, mangan, selen, fosfor, magnez i cynk.

 

śniadanie

Śniadaniowe ciastka jaglane

Zdjęcie: Agata Deja

Ciastka jaglane – składniki (na 10 sztuk)

  • 2 szklanki mąki jaglanej (200 g),
  • 1/2 szklanki (80 g) cukru brzozowego (ksylitolu),
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (125 ml),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Ciastka jaglane – przygotowanie

Przesiewamy suche składniki do miski i dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko i zagniatamy masę. Formujemy 10 kulek i spłaszczamy je na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy 20 minut w 180°C.

Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: