Przejdź do treści

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Buraki nie muszą kojarzyć się tylko ze świątecznym barszczem. Dodaj je do listy zdrowych, poprawiających odporność i trawienie kiszonek. Ukiś je według sprawdzonej receptury i delektuj się nowym smakiem. To naprawdę proste.

O tym, że buraki są zdrowe, wiedzą chyba nawet dzieci w wieku przedszkolnym. Na pierwszy rzut oka mogą się wydawać nieciekawe i nijakie. Mijamy je niemal obojętnie na targu. Niech cię jednak nie zwiedzie ich niepozorny wygląd. Drzemie w nich moc!

Są proste w obróbce i mają szerokie zastosowanie w kuchni. Świetnie smakują w daniach wytrawnych, ale równie dobrze w słodkich wypiekach. Dlaczego by ich nie ukisić? Po procesie fermentacji nabiorą charakteru i zachowają wszechstronność kulinarną, ale przede wszystkim ukiszone zyskają właściwości probiotycznych.

Buraki – korzyści zdrowotne

Buraki warto jeść z wielu względów. Zawierają mnóstwo witamin, np. A i C oraz wiele witamin z grupy B. Są bogate w żelazo, potas, cynk, bor, lit, kobalt, miedź, rubid, cez i magnez. Oprócz tego zawierają kwas foliowy, karoten, białka i cukry. Mało tego. Buraki pomagają w walce z rakiem. Mogą być wsparciem w leczeniu nadciśnienia i chorób układu sercowo-naczyniowego. Warzywa te warto jeść podczas anemii, to dzięki wysokiej zawartości żelaza. Są polecane w przypadku chorób związanych z żołądkiem. Poprawiają samopoczucie i kondycję. Są świetne dla osób odchudzających się ‒ przyspieszają przemianę materii, hamują apetyt na słodycze oraz zawierają sporo błonnika. Na buraki muszą jednak uważać osoby chore na cukrzycę.

Podkręćmy ich moc i ukiśmy je… Kiszonki to naturalny probiotyk, który powstaje z kwasu mlekowego. To ten sam produkt, który uzyskamy przy powstawaniu zakwasu na chleb. Kwas mlekowy wspomaga trawienie, działa korzystnie na poziom cholesterolu oraz reguluje florę bakteryjną w jelitach. Dobra wiadomość dla osób będących na diecie jest taka, że kiszonki po procesie fermentacji tracą na kaloryczności. Ze względu na to, że kiszone produkty zawierają sporo soli, nie można jeść ich bez ograniczeń. Pamiętaj, że najzdrowsze kiszonki to te, które przygotujesz samodzielnie. Te sklepowe często zawierają środki konserwujące i substancje, które przyspieszają proces fermentacji. Zatem do dzieła!

Kiszone buraki – przepis

Kiszone buraki – składniki:

– 8 buraków
– 2 łyżki soli
– łyżeczkę ziaren kolendry
– 10 listków laurowych
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– łyżeczkę czerwonego pieprzu
– 5 ząbków czosnku
– 5 cm imbiru
– 6 łyżek octu
– ok. 1,5 litra wody (przegotowanej, letniej) 

Kiszone buraki – przygotowanie:

Buraki obierz.

jak ukisic buraki

Zdjęcie: masz.talerz

Pokrój w nieregularne kawałki.

jak ukisić buraki w domu

Zdjęcie: masz.talerz

Czosnek oraz imbir obierz i pokrój w plasterki. Część buraków włóż na dno wyparzonego wcześniej słoika. Dodaj część listków laurowych, ziela, czosnku, imbiru, ziaren kolendry, soli i pieprzu. Ponownie włóż buraki i przyprawy. Układaj warstwami wszystkie składniki, aż się skończą. Zalej octem i wodą.

przepis na kiszone buraki

Zdjęcie: masz.talerz

Zakręć mocno i energicznie potrząśnij.

jak ukisic buraki

Zdjęcie: masz.talerz

Odstaw słoik w chłodne miejsce. Po 3‒5 tygodniach buraki powinny być gotowe. Możesz je jeść same, z mięsem, warzywami, dodawać do surówki, barszczu albo kłaść na kanapce z domową pastą.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”