3 min.
Najnowsze
17.01.2021
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
17.01.2021
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
16.01.2021
Jedzenie dobre dla mózgu
16.01.2021
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
16.01.2021
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
Buraki nie muszą kojarzyć się tylko ze świątecznym barszczem. Dodaj je do listy zdrowych, poprawiających odporność i trawienie kiszonek. Ukiś je według sprawdzonej receptury i delektuj się nowym smakiem. To naprawdę proste.
O tym, że buraki są zdrowe, wiedzą chyba nawet dzieci w wieku przedszkolnym. Na pierwszy rzut oka mogą się wydawać nieciekawe i nijakie. Mijamy je niemal obojętnie na targu. Niech cię jednak nie zwiedzie ich niepozorny wygląd. Drzemie w nich moc!
Są proste w obróbce i mają szerokie zastosowanie w kuchni. Świetnie smakują w daniach wytrawnych, ale równie dobrze w słodkich wypiekach. Dlaczego by ich nie ukisić? Po procesie fermentacji nabiorą charakteru i zachowają wszechstronność kulinarną, ale przede wszystkim ukiszone zyskają właściwości probiotycznych.
Buraki – korzyści zdrowotne
Buraki warto jeść z wielu względów. Zawierają mnóstwo witamin, np. A i C oraz wiele witamin z grupy B. Są bogate w żelazo, potas, cynk, bor, lit, kobalt, miedź, rubid, cez i magnez. Oprócz tego zawierają kwas foliowy, karoten, białka i cukry. Mało tego. Buraki pomagają w walce z rakiem. Mogą być wsparciem w leczeniu nadciśnienia i chorób układu sercowo-naczyniowego. Warzywa te warto jeść podczas anemii, to dzięki wysokiej zawartości żelaza. Są polecane w przypadku chorób związanych z żołądkiem. Poprawiają samopoczucie i kondycję. Są świetne dla osób odchudzających się ‒ przyspieszają przemianę materii, hamują apetyt na słodycze oraz zawierają sporo błonnika. Na buraki muszą jednak uważać osoby chore na cukrzycę.
Podkręćmy ich moc i ukiśmy je… Kiszonki to naturalny probiotyk, który powstaje z kwasu mlekowego. To ten sam produkt, który uzyskamy przy powstawaniu zakwasu na chleb. Kwas mlekowy wspomaga trawienie, działa korzystnie na poziom cholesterolu oraz reguluje florę bakteryjną w jelitach. Dobra wiadomość dla osób będących na diecie jest taka, że kiszonki po procesie fermentacji tracą na kaloryczności. Ze względu na to, że kiszone produkty zawierają sporo soli, nie można jeść ich bez ograniczeń. Pamiętaj, że najzdrowsze kiszonki to te, które przygotujesz samodzielnie. Te sklepowe często zawierają środki konserwujące i substancje, które przyspieszają proces fermentacji. Zatem do dzieła!
Kiszone buraki – przepis
Kiszone buraki – składniki:
– 8 buraków
– 2 łyżki soli
– łyżeczkę ziaren kolendry
– 10 listków laurowych
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– łyżeczkę czerwonego pieprzu
– 5 ząbków czosnku
– 5 cm imbiru
– 6 łyżek octu
– ok. 1,5 litra wody (przegotowanej, letniej)
Kiszone buraki – przygotowanie:
Buraki obierz.
Zdjęcie: masz.talerz
Pokrój w nieregularne kawałki.
Zdjęcie: masz.talerz
Czosnek oraz imbir obierz i pokrój w plasterki. Część buraków włóż na dno wyparzonego wcześniej słoika. Dodaj część listków laurowych, ziela, czosnku, imbiru, ziaren kolendry, soli i pieprzu. Ponownie włóż buraki i przyprawy. Układaj warstwami wszystkie składniki, aż się skończą. Zalej octem i wodą.
Zdjęcie: masz.talerz
Zakręć mocno i energicznie potrząśnij.
Zdjęcie: masz.talerz
Odstaw słoik w chłodne miejsce. Po 3‒5 tygodniach buraki powinny być gotowe. Możesz je jeść same, z mięsem, warzywami, dodawać do surówki, barszczu albo kłaść na kanapce z domową pastą.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Poleć ten przepis znajomym
Zobacz także
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020