Przejdź do treści

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść
Źródło: iStockPhoto
Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska
Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe
Źródło: iStockPhoto
A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców
Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Buraki nie muszą kojarzyć się tylko ze świątecznym barszczem. Dodaj je do listy zdrowych, poprawiających odporność i trawienie kiszonek. Ukiś je według sprawdzonej receptury i delektuj się nowym smakiem. To naprawdę proste.

O tym, że buraki są zdrowe, wiedzą chyba nawet dzieci w wieku przedszkolnym. Na pierwszy rzut oka mogą się wydawać nieciekawe i nijakie. Mijamy je niemal obojętnie na targu. Niech cię jednak nie zwiedzie ich niepozorny wygląd. Drzemie w nich moc!

Są proste w obróbce i mają szerokie zastosowanie w kuchni. Świetnie smakują w daniach wytrawnych, ale równie dobrze w słodkich wypiekach. Dlaczego by ich nie ukisić? Po procesie fermentacji nabiorą charakteru i zachowają wszechstronność kulinarną, ale przede wszystkim ukiszone zyskają właściwości probiotycznych.

Buraki – korzyści zdrowotne

Buraki warto jeść z wielu względów. Zawierają mnóstwo witamin, np. A i C oraz wiele witamin z grupy B. Są bogate w żelazo, potas, cynk, bor, lit, kobalt, miedź, rubid, cez i magnez. Oprócz tego zawierają kwas foliowy, karoten, białka i cukry. Mało tego. Buraki pomagają w walce z rakiem. Mogą być wsparciem w leczeniu nadciśnienia i chorób układu sercowo-naczyniowego. Warzywa te warto jeść podczas anemii, to dzięki wysokiej zawartości żelaza. Są polecane w przypadku chorób związanych z żołądkiem. Poprawiają samopoczucie i kondycję. Są świetne dla osób odchudzających się ‒ przyspieszają przemianę materii, hamują apetyt na słodycze oraz zawierają sporo błonnika. Na buraki muszą jednak uważać osoby chore na cukrzycę.

Podkręćmy ich moc i ukiśmy je… Kiszonki to naturalny probiotyk, który powstaje z kwasu mlekowego. To ten sam produkt, który uzyskamy przy powstawaniu zakwasu na chleb. Kwas mlekowy wspomaga trawienie, działa korzystnie na poziom cholesterolu oraz reguluje florę bakteryjną w jelitach. Dobra wiadomość dla osób będących na diecie jest taka, że kiszonki po procesie fermentacji tracą na kaloryczności. Ze względu na to, że kiszone produkty zawierają sporo soli, nie można jeść ich bez ograniczeń. Pamiętaj, że najzdrowsze kiszonki to te, które przygotujesz samodzielnie. Te sklepowe często zawierają środki konserwujące i substancje, które przyspieszają proces fermentacji. Zatem do dzieła!

Kiszone buraki – przepis

Kiszone buraki – składniki:

– 8 buraków
– 2 łyżki soli
– łyżeczkę ziaren kolendry
– 10 listków laurowych
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– łyżeczkę czerwonego pieprzu
– 5 ząbków czosnku
– 5 cm imbiru
– 6 łyżek octu
– ok. 1,5 litra wody (przegotowanej, letniej) 

Kiszone buraki – przygotowanie:

Buraki obierz.

Zdjęcie: masz.talerz

Pokrój w nieregularne kawałki.

jak ukisić buraki w domu

Zdjęcie: masz.talerz

Czosnek oraz imbir obierz i pokrój w plasterki. Część buraków włóż na dno wyparzonego wcześniej słoika. Dodaj część listków laurowych, ziela, czosnku, imbiru, ziaren kolendry, soli i pieprzu. Ponownie włóż buraki i przyprawy. Układaj warstwami wszystkie składniki, aż się skończą. Zalej octem i wodą.

przepis na kiszone buraki

Zdjęcie: masz.talerz

Zakręć mocno i energicznie potrząśnij.

jak ukisic buraki

Zdjęcie: masz.talerz

Odstaw słoik w chłodne miejsce. Po 3‒5 tygodniach buraki powinny być gotowe. Możesz je jeść same, z mięsem, warzywami, dodawać do surówki, barszczu albo kłaść na kanapce z domową pastą.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

„Dysbioza jelitowa”, czyli zdrowie zaczyna się w jelitach/fot. materiały prasowe PZWL

„Dysbioza jelitowa”, czyli zdrowie zaczyna się w jelitach

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie