Przejdź do treści

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Jedzenie dobre dla mózgu
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Buraki nie muszą kojarzyć się tylko ze świątecznym barszczem. Dodaj je do listy zdrowych, poprawiających odporność i trawienie kiszonek. Ukiś je według sprawdzonej receptury i delektuj się nowym smakiem. To naprawdę proste.

O tym, że buraki są zdrowe, wiedzą chyba nawet dzieci w wieku przedszkolnym. Na pierwszy rzut oka mogą się wydawać nieciekawe i nijakie. Mijamy je niemal obojętnie na targu. Niech cię jednak nie zwiedzie ich niepozorny wygląd. Drzemie w nich moc!

Są proste w obróbce i mają szerokie zastosowanie w kuchni. Świetnie smakują w daniach wytrawnych, ale równie dobrze w słodkich wypiekach. Dlaczego by ich nie ukisić? Po procesie fermentacji nabiorą charakteru i zachowają wszechstronność kulinarną, ale przede wszystkim ukiszone zyskają właściwości probiotycznych.

Buraki – korzyści zdrowotne

Buraki warto jeść z wielu względów. Zawierają mnóstwo witamin, np. A i C oraz wiele witamin z grupy B. Są bogate w żelazo, potas, cynk, bor, lit, kobalt, miedź, rubid, cez i magnez. Oprócz tego zawierają kwas foliowy, karoten, białka i cukry. Mało tego. Buraki pomagają w walce z rakiem. Mogą być wsparciem w leczeniu nadciśnienia i chorób układu sercowo-naczyniowego. Warzywa te warto jeść podczas anemii, to dzięki wysokiej zawartości żelaza. Są polecane w przypadku chorób związanych z żołądkiem. Poprawiają samopoczucie i kondycję. Są świetne dla osób odchudzających się ‒ przyspieszają przemianę materii, hamują apetyt na słodycze oraz zawierają sporo błonnika. Na buraki muszą jednak uważać osoby chore na cukrzycę.

Podkręćmy ich moc i ukiśmy je… Kiszonki to naturalny probiotyk, który powstaje z kwasu mlekowego. To ten sam produkt, który uzyskamy przy powstawaniu zakwasu na chleb. Kwas mlekowy wspomaga trawienie, działa korzystnie na poziom cholesterolu oraz reguluje florę bakteryjną w jelitach. Dobra wiadomość dla osób będących na diecie jest taka, że kiszonki po procesie fermentacji tracą na kaloryczności. Ze względu na to, że kiszone produkty zawierają sporo soli, nie można jeść ich bez ograniczeń. Pamiętaj, że najzdrowsze kiszonki to te, które przygotujesz samodzielnie. Te sklepowe często zawierają środki konserwujące i substancje, które przyspieszają proces fermentacji. Zatem do dzieła!

Kiszone buraki – przepis

Kiszone buraki – składniki:

– 8 buraków
– 2 łyżki soli
– łyżeczkę ziaren kolendry
– 10 listków laurowych
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– łyżeczkę czerwonego pieprzu
– 5 ząbków czosnku
– 5 cm imbiru
– 6 łyżek octu
– ok. 1,5 litra wody (przegotowanej, letniej) 

Kiszone buraki – przygotowanie:

Buraki obierz.

jak ukisic buraki

Zdjęcie: masz.talerz

Pokrój w nieregularne kawałki.

jak ukisić buraki w domu

Zdjęcie: masz.talerz

Czosnek oraz imbir obierz i pokrój w plasterki. Część buraków włóż na dno wyparzonego wcześniej słoika. Dodaj część listków laurowych, ziela, czosnku, imbiru, ziaren kolendry, soli i pieprzu. Ponownie włóż buraki i przyprawy. Układaj warstwami wszystkie składniki, aż się skończą. Zalej octem i wodą.

przepis na kiszone buraki

Zdjęcie: masz.talerz

Zakręć mocno i energicznie potrząśnij.

jak ukisic buraki

Zdjęcie: masz.talerz

Odstaw słoik w chłodne miejsce. Po 3‒5 tygodniach buraki powinny być gotowe. Możesz je jeść same, z mięsem, warzywami, dodawać do surówki, barszczu albo kłaść na kanapce z domową pastą.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią? / Getty Images

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

bieganie

Pierogi kontra biegi

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 największych kuchennych mitów

12 przepisów na sałatki wigilijne

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?