Przejdź do treści

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

5 produktów, które pomogą przetrwać upały Brooke LArk/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia
Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Wraz z nadejściem lata słupki rtęci na termometrach rosną, a z nimi podnosi się też temperatura naszego ciała. O ile nie wylegujemy się pod parasolem albo chociaż w klimatyzowanym pokoju, musimy sobie radzić z ciepłem w inny sposób. Sprawdź, co jeść i pić, aby uniknąć przegrzania.

Mimo że przez większą część roku każdy z nas z utęsknieniem oczekuje nadejścia ciepłych dni, to jednak szczyt upałów bywa uciążliwy. Ratunkiem dla nagrzewającego się organizmu może być chłodna kąpiel, przebywanie w cieniu lub w klimatyzowanym pomieszczeniu. Ochronić się przed przegrzaniem można także, nosząc lekkie, ale jednocześnie osłaniające ciało przed promieniami słońca ubranie. Jednak to nie wszystko. Znaczący wpływ na skuteczne przetrwanie gorących dni ma również nasza dieta. Oto 5 ogólnodostępnych składników, które ochłodzą nasze ciało w trakcie upałów:

Herbata

Wywar z herbaty działa na organizm chłodząco. Dzieje się tak za sprawą właściwości tej rośliny – wspomagających proces rozszerzania naczyń krwionośnych. Dzięki temu przepływa przez nie więcej krwi, a w konsekwencji nasz organizm szybciej pozbywa się ciepła. Dla wszystkich strudzonych wysokimi temperaturami jest jeszcze jedna ważna informacja. W okresie letnim dla ochłody warto pić gorącą herbatę. Potwierdzają to badacze z Uniwersytetu w Ottawie. Gorące napoje ochładzają nas w ten sposób, że przez swoją wysoką temperaturę wyzwalają w organizmie mechanizm obronny.

Kiedy język wyczuwa ciepło, wysyła do mózgu sygnał o konieczności chłodzenia. W rezultacie zaczynamy się pocić i następuje, mówiąc fachowo, fizjologiczny proces termoregulacji, czyli schładzanie organizmu. Podsumowując, w upały spożywanie płynów – tak, ale najlepiej utrzymanych w temperaturze pokojowej albo gorących.

Owoce

Sprzymierzeńcami w walce z upałami są przede wszystkim owoce cytrusowe. Cytryny, limonki, pomarańcze, mandarynki i grejpfruty to owoce wręcz stworzone do spożywania latem – czy to w formie przekąski, czy soków. Nie bez powodu rosną one w rejonach, gdzie temperatury są bardzo wysokie. Duża ilość zawartej w nich wody sprawia, że znakomicie uzupełniają utracone w wyniku wysokich temperatur płyny. Owoce cytrusowe także orzeźwiają i, jak wynika z australijskiego raportuThe Health Benefits of Citrus Fruits”, dostarczają całej masy witamin (głównie witaminę C, ale także A, B, E), soli mineralnych i enzymów. Tymczasem składniki te stanowią doskonałe uzupełnienie diety pozbawionej ‒ wraz z procesem pocenia się ‒ elektrolitów. Z kolei ich kwaśny smak ma jeszcze inną zaletę. Japońscy naukowcy już w 1960 r. dowiedli, że w okresie upałów, kiedy to zazwyczaj pojawia się suchość w ustach, kwaśne smaki stymulują wydzielanie śliny, co na pewno ułatwia funkcjonowanie w najgorętsze dni. Nie tylko cytrusy sprawdzą się jako letnie ochładzacze. Skutki upałów niwelują bogate w wodę arbuzy, melony, gruszki i truskawki – uzupełniają składniki mineralne, które tracimy wraz z potem.

Zielone warzywa

W okresie upałów warto udać się na spacer do warzywniaka i zaopatrzyć się w zielone warzywa. W diecie powinny się znaleźć ogórki, cukinia, fasola, sałata, szparagi czy brokuły. Profesor Barry Swanson z Wydziału Nauki o Żywieniu Uniwersytetu Stanowego w Waszyngtonie objaśnia, że duża zawartość wody w większości zielonych warzyw (80-95 proc.) oprócz tego, że nawadnia organizm, sprawia, że produkty te są łatwe do strawienia. Tym samym organizm wkłada mniej energii i ciepła do ich rozkładu, dzięki czemu nie obciążamy układu pokarmowego i nie wywołujemy efektu dodatkowego rozgrzania organizmu. Należy jednak pamiętać, że aby zachować właściwości chłodzące i zdrowotne warzyw, najlepiej podawać je surowe lub ewentualnie poddane krótkiej obróbce termicznej.

Zioła i przyprawy

Zimą na rozgrzanie popijamy ze smakiem herbatę z goździkami i imbirem. Przyprawy i zioła warto jednak docenić również w upalne dni. Ten niepozorny składnik diety jest bardzo skuteczny w procesie ochładzania organizmu. Jeśli wobec tego brak nam czasu na zjedzenie soczystego cytrusa, arbuza albo ogórka – warto dodać do picia lub jedzenia świeże zioła. Jakie? W czołówce wychładzających ziół jest mięta. Nie dość, że jej świeże liście wzbogacają walory smakowe zwykłej wody, to jeszcze zawarty w niej mentol wpływa na receptory smakowe, powodując odczucie chłodu. Podobne działanie mają melisa, rumianek i mniszek lekarski, które chłodzą także wtedy, gdy pijemy je w formie naparów. W upalne dni sprawdzą się jeszcze pokrzywa, kolendra i majeranek, które działają napotnie. Ta właściwość sprawia, że ich spożycie uruchamia proces fizjologicznej termoregulacji organizmu.

Mówiąc krótko – organizm się schładza. Ku zaskoczeniu mieszkańców naszej strefy klimatycznej do diety w okresie upałów warto włączyć także ostre przyprawy: chili albo pieprz cayenne. Wbrew pozorom ich ostry smak pomaga w walce z upałem. Zawarta w nich kapsaicyna działa na ten sam receptor na języku co gorące potrawy. W ten sposób organizm otrzymuje sygnał, żeby uruchomić proces pocenia się. Jak wyjaśnia w artykule dla magazynu „Time” prof. Barry Swanson, w efekcie organizm pozbywa się niepotrzebnego ciepła i zaczyna się schładzać, a wysokie temperatury stają się mniej dokuczliwe. W tym momencie przestaje dziwić, dlaczego mieszkańcy Ameryki Południowej tak chętnie sięgają po papryczkę chili.

Woda

Wśród produktów, które przyniosą ukojenie w gorące dni, nie może oczywiście zabraknąć rzeczy podstawowej ‒ wody. W trakcie upałów jej rola jest jeszcze bardziej znacząca niż zwykle. O tym, jak ważne dla organizmu jest uzupełnianie płynów, świadczą opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia zalecenia. Dowiadujemy się z nich, że dorosły człowiek powinien wypijać codziennie minimum 2‒2,5 litra płynów (w tym 1,5 litra wody). W trakcie upałów lekarze polecają natomiast spożywanie minimum 3‒3,5 litra płynów.

ryż i mango deser

Trzeba jednak podkreślić, że korzyści wynikające z ich picia nie ograniczają się tylko do gaszenia pragnienia. Najważniejszym zadaniem wody jest w tym czasie chłodzenie organizmu. Co prawda to wydalany przez skórę pot odpowiada bezpośrednio za regulację temperatury ciała, ale proces ten nie mógłby się odbyć bez udziału wody. I choć nikt z nas nie lubi się pocić, to ten sposób chłodzenia chroni nas przed przegrzaniem. Żeby jednak proces ten mógł się odbyć, należy stale uzupełniać płyny. Ułatwiamy wtedy organizmowi naturalną wentylację.

Pocieszające jest to, że żyjąc w klimacie umiarkowanym, nie musimy walczyć z upałami przez cały rok. Jedzmy więc zdrowo – uwzględniajmy w jadłospisie świeże warzywa i owoce, a nade wszystko pamiętajmy o nawadnianiu organizmu. W ten sposób będzie nam łatwiej cieszyć się wakacjami.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

8 szkodliwych mitów na temat kranówki. Sylwia Majcher tłumaczy, jakie są fakty

8 szkodliwych mitów na temat kranówki. Sylwia Majcher tłumaczy, jakie są fakty

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Czy twarda woda jest dla nas niezdrowa? Mama Chemik tłumaczy

„Są sytuacje, w których woda z kranu naprawdę nie nadaje się do picia” – mówi Mama Chemik. Czy jednak zawsze należy wybierać wodę z butelki?

Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz

Zatrzymanie wody w organizmie. Oto przyczyny

Melisa - herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Melisa – herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

6 napojów, które pomogą ci zasnąć

Pij wodę, gdy jest zimno!

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

Dzieci muszą pić! Jak często? Jakie napoje będą najlepsze? 5 najważniejszych zasad

Herbata – nie tylko o 17.00

Herbata – nie tylko o 17:00! Na co zwrócić uwagę, zanim będziemy się nią delektować?

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

Picie wody – zalety. Co daje przy odchudzaniu? Ile pić wody?

Czystek - właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Czystek – właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

10 powodów, dla których warto pić ciepłą wodę

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Pijesz gazowaną wodę zamiast „zwykłej”? Sprawdź, jakie ma wady i zalety

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami