Przejdź do treści

Jest ci zimno i nie masz siły? Oto napar imbirowy na rozgrzewkę

Napar imbirowy
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Mleko pomaga zasnąć: prawda czy mit? Sprawdziłam
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne
Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać
Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

Zimą nasz organizm potrzebuje porządnej rozgrzewki. Szybko marzniemy i ‒ niestety ‒ łatwo się przeziębiamy. Do jedzenia dodajemy korzenne przyprawy, takie jak cynamon, anyż czy kardamon. Dlaczego nie dodać ich do napoju?

My od kilku lat wykorzystujemy te przyprawy do naparu, który uratował niejeden zakatarzony wieczór. Bazą mikstury jest świeży korzeń imbiru. Właściwości zdrowotne tej rośliny znane są od bardzo dawna. Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Ułatwia trawienie, łagodzi mdłości i bóle miesiączkowe, dba o jamę ustną. Polepsza krążenie krwi, przez co rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym uchodzi za afrodyzjak.

Drugim składnikiem naparu jest mielony cynamon. Oprócz tego, że pięknie pachnie i kojarzy się z ciastem cynamonowym, także leczy. Jest to najstarsza przyprawa świata, która znalazła swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Cynamon ma właściwości antygrzybiczne i antybakteryjne, czyli pomaga utrzymać formę w okresach nasilonych przeziębień. Przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek ‒ czyli oczyszcza organizm i pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów.

 

Kobieta leży na łóżku

Natomiast lecznicze właściwości anyżu sprawiają, że jest on wykorzystywany w zwalczaniu wielu schorzeń, głównie przewodu pokarmowego oraz układu oddechowego. Ma również działanie antybakteryjne. Anyż polecany jest także jako środek zwalczający problemy związane z układem pokarmowym. Pobudza apetyt oraz reguluje procesy trawienne.

Kolejno pod lupę bierzemy kardamon, który podobnie jak anyż pobudza apetyt i zwalcza problemy trawienne. Ma właściwości antybakteryjne. Natomiast jagody jałowca mają nietypową rolę ‒ zarówno przyczyniają się do nadawania specyficznego charakteru potrawie poprzez swoje zdolności odświeżające, jak i uwydatniają smak całej potrawy. Dzięki dużej ilości garbników i terpenów owoce jałowca korzystnie oddziałują na układ pokarmowy, pobudzają przemianę materii i regulują pracę jelit.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

A na koniec goździki, które są prawdziwą leczniczą bombą. Liczne związki przeciwutleniające oczyszczają organizm z toksyn, usuwają wolne rodniki. Dzięki nim spowolniony zostaje proces starzenia się organizmu i zmniejsza się ryzyko powstawania nowotworów. Za sprawą własności dezynfekujących goździki wzmacniają układ odpornościowy i likwidują szerzące się w organizmie infekcje.

Nic lepszego na zimowy wieczór nie znajdziecie!

Napar imbirowy

Zdjęcie: masz.talerz

Napar imbirowy – składniki:

– 300 g świeżego imbiru
– 1 łyżka zmielonego cynamonu
– garść kardamonu
– garść goździków
– pół garści jagód jałowca
– pół garści czerwonego pieprzu
– 4 litry wody

Napar imbirowy – do podania:

– miód
– kilka plasterków pomarańczy
– kilka plasterków cytryny

Napar imbirowy – przygotowanie:

Imbir pokrój w nieregularne plastry, dodaj wszystkie przyprawy (można je wcześniej porozgniatać w moździerzu). Całość zalej wodą. Zagotuj i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień tak, aby napar lekko bulgotał, i gotuj przez 1,5‒2 godziny. Pozostaw do ostygnięcia i przecedź przez sito. Powstałą esencję można przechowywać w szczelnie zamkniętych butelkach w lodówce. Przed podaniem podgrzej 100 ml naparu, dodaj kilka plastrów cytryny, pomarańczy i jeśli lubisz słodszą wersję – także miód. Całość podgrzej, przelej do filiżanki i uzupełnij zagotowaną wodą.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami! Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis

Mączyste, skrobiowe, sałatkowe. Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Zdrowe panierki – trzy lekkie i pełne smaku alternatywy dla tradycyjnej panierki z bułką tartą w roli głównej. Wypróbuj!

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

orkiszowy omlet

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×