Przejdź do treści

Limonkowy mus z galaretką z kiwi. Smakuje doskonale i dostarcza mnóstwa witaminy C

Kiwi. Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Kiwi to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Zwykle wyjadacie je łyżeczką lub dodajecie do owocowych sałatek? Spróbujcie dla odmiany wyczarować z niego galaretkę. Z limonkowym musem z nutą mięty smakuje doskonale!

Kiwi jest jednym z najczęściej kupowanych owoców. Pod jego owłosioną, jasnobrązową skórką kryje się soczysty zielony lub jasnożółty miąższ w smaku przypominający agrest. Jego atutem jest przede wszystkim wysoka zawartość witaminy C, która podnosi odporność organizmu i spowalnia proces starzenia się skóry, oraz witaminy E i witaminy z grupy B. Kiwi jest owocem niskokalorycznym o właściwościach odchudzających. W 100 g tego owocu jest około 60 kcal i aż 2 g błonnika.

owoce i warzywa

Kiwi ma piękny kolor, dlatego może z powodzeniem występować w roli zdrowej dekoracji dań. Na zimno może służyć jako dodatek do sałatek, deserów, koktajli oraz drinków, można także zrobić z niego konfiturę, kompot czy chutney.

Moja propozycja na wykorzystanie kiwi jest na słodko, choć do wykonania tego deseru nie użyłam grama cukru. Delikatny mus na bazie orzechów nerkowca i jedwabistego tofu z orzeźwiającą nutą skórki z limonki i świeżej mięty, wykończony galaretką z kiwi. To deser, który możemy jeść bez wyrzutów sumienia, nie martwiąc się, że pójdzie nam w boczki.

Limonkowo-miętowy wegański mus z galaretką z kiwi

Zdjęcie: Dominika Ługin | www.foodwithpassionbydominika.blogspot.ie

Limonkowy mus z galaretką z kiwi – składniki na mus (porcja dla 3 osób):

– 100 g orzechów nerkowca zalanych gorącą wodą i pozostawionych przez 8 godzin do namoczenia
– 175 g jedwabistego tofu
– 1/2 puszki stałej części mleka kokosowego
– 3/4 szklanki płynnego słodu
– 1/4 szklanki ciepłej wody
– szczypta soli
– skórka otarta z 1 limonki
– sok z 1 limonki
– 1 płaska łyżeczka herbaty matcha
– 1 łyżka drobno posiekanej świeżej mięty
– 1 łyżka agaru

Limonkowy mus – przygotowanie:

Orzechy nerkowca odsączamy z wody, umieszczamy w misie blendera i miksujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy około 1/4 szklanki ciepłej wody, sok z limonki i szczyptę soli. Miksujemy do momentu, aż masa stanie się jednolita i kremowa (o konsystencji gęstej śmietany). Dodajemy jedwabiste tofu, płynny słód i miksujemy do połączenia składników. Do masy serowo-orzechowej dodajemy skórkę otartą z limonki, świeżą miętę i 2 czubate łyżki ubitego mleka kokosowego. Delikatnie mieszamy.

W rondelku o grubym dnie w niewielkiej ilości mleka roślinnego rozpuszczamy agar i herbatę matcha. Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia agaru lub według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy na 5 minut do przestudzenia. Do masy serowej dodajemy agar i delikatnie łączymy przy pomocy rózgi. Przelewamy do pucharków, słoiczków do 3/4 wysokości. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki.

 

Limonkowy mus z galaretką z kiwi – składniki na galaretkę

– 4 dojrzałe kiwi (300 g) obrane ze skórki i zmiksowane na pulpę
– 100 ml soku jabłkowego bez cukru lub wody
– 2 łyżki soku z limonki
– 100 g ksylitolu
– 50 ml likieru miętowego (w wersji bezalkoholowej gałązka świeżej mięty)
– 2 łyżki agaru

Galaretka z kiwi – wykonanie:

W garnku o grubym dnie umieszczamy wszystkie składniki poza agarem. Następnie doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień na średni i gotujemy kilka minut, aż alkohol wyparuje, około 5 minut. W wersji bezalkoholowej dodajemy gałązkę mięty. Następnie dodajemy agar i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy płyn odstawiamy do przestudzenia na 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyjmujemy z lodówki schłodzony mus i uzupełniamy pucharki galaretką. Odstawiamy na godzinę do lodówki do stężenia galaretki. Deser serwujemy z gwiazdką ubitego mleczka kokosowego. Przechowujemy w lodówce do kilku dni.

 

Dominika Ługin – autorka bloga food with passion. Na blogu dzielę się przepisami na lekką, zdrową i sezonową kuchnię i jak sama nazwa bloga wskazuje gotowanie to moja wielka pasja. Uwielbiam eksperymentować, łączyć na pozór niepasujące do siebie smaki. Zamykać je wraz ze wspomnieniami w obiektywie aparatu. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?