Przejdź do treści

Limonkowy mus z galaretką z kiwi. Smakuje doskonale i dostarcza mnóstwa witaminy C

Kiwi. Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
12 zalet kiszonek. Dietetyczki przedstawiają ich dobroczynne właściwości
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

Kiwi to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Zwykle wyjadacie je łyżeczką lub dodajecie do owocowych sałatek? Spróbujcie dla odmiany wyczarować z niego galaretkę. Z limonkowym musem z nutą mięty smakuje doskonale!

Kiwi jest jednym z najczęściej kupowanych owoców. Pod jego owłosioną, jasnobrązową skórką kryje się soczysty zielony lub jasnożółty miąższ w smaku przypominający agrest. Jego atutem jest przede wszystkim wysoka zawartość witaminy C, która podnosi odporność organizmu i spowalnia proces starzenia się skóry, oraz witaminy E i witaminy z grupy B. Kiwi jest owocem niskokalorycznym o właściwościach odchudzających. W 100 g tego owocu jest około 60 kcal i aż 2 g błonnika.

owoce i warzywa

Kiwi ma piękny kolor, dlatego może z powodzeniem występować w roli zdrowej dekoracji dań. Na zimno może służyć jako dodatek do sałatek, deserów, koktajli oraz drinków, można także zrobić z niego konfiturę, kompot czy chutney.

Moja propozycja na wykorzystanie kiwi jest na słodko, choć do wykonania tego deseru nie użyłam grama cukru. Delikatny mus na bazie orzechów nerkowca i jedwabistego tofu z orzeźwiającą nutą skórki z limonki i świeżej mięty, wykończony galaretką z kiwi. To deser, który możemy jeść bez wyrzutów sumienia, nie martwiąc się, że pójdzie nam w boczki.

Limonkowo-miętowy wegański mus z galaretką z kiwi

Zdjęcie: Dominika Ługin | www.foodwithpassionbydominika.blogspot.ie

Limonkowy mus z galaretką z kiwi – składniki na mus (porcja dla 3 osób):

– 100 g orzechów nerkowca zalanych gorącą wodą i pozostawionych przez 8 godzin do namoczenia
– 175 g jedwabistego tofu
– 1/2 puszki stałej części mleka kokosowego
– 3/4 szklanki płynnego słodu
– 1/4 szklanki ciepłej wody
– szczypta soli
– skórka otarta z 1 limonki
– sok z 1 limonki
– 1 płaska łyżeczka herbaty matcha
– 1 łyżka drobno posiekanej świeżej mięty
– 1 łyżka agaru

Limonkowy mus – przygotowanie:

Orzechy nerkowca odsączamy z wody, umieszczamy w misie blendera i miksujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy około 1/4 szklanki ciepłej wody, sok z limonki i szczyptę soli. Miksujemy do momentu, aż masa stanie się jednolita i kremowa (o konsystencji gęstej śmietany). Dodajemy jedwabiste tofu, płynny słód i miksujemy do połączenia składników. Do masy serowo-orzechowej dodajemy skórkę otartą z limonki, świeżą miętę i 2 czubate łyżki ubitego mleka kokosowego. Delikatnie mieszamy.

W rondelku o grubym dnie w niewielkiej ilości mleka roślinnego rozpuszczamy agar i herbatę matcha. Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia agaru lub według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy na 5 minut do przestudzenia. Do masy serowej dodajemy agar i delikatnie łączymy przy pomocy rózgi. Przelewamy do pucharków, słoiczków do 3/4 wysokości. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Limonkowy mus z galaretką z kiwi – składniki na galaretkę

– 4 dojrzałe kiwi (300 g) obrane ze skórki i zmiksowane na pulpę
– 100 ml soku jabłkowego bez cukru lub wody
– 2 łyżki soku z limonki
– 100 g ksylitolu
– 50 ml likieru miętowego (w wersji bezalkoholowej gałązka świeżej mięty)
– 2 łyżki agaru

Galaretka z kiwi – wykonanie:

W garnku o grubym dnie umieszczamy wszystkie składniki poza agarem. Następnie doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień na średni i gotujemy kilka minut, aż alkohol wyparuje, około 5 minut. W wersji bezalkoholowej dodajemy gałązkę mięty. Następnie dodajemy agar i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy płyn odstawiamy do przestudzenia na 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyjmujemy z lodówki schłodzony mus i uzupełniamy pucharki galaretką. Odstawiamy na godzinę do lodówki do stężenia galaretki. Deser serwujemy z gwiazdką ubitego mleczka kokosowego. Przechowujemy w lodówce do kilku dni.

 

Dominika Ługin – autorka bloga food with passion. Na blogu dzielę się przepisami na lekką, zdrową i sezonową kuchnię i jak sama nazwa bloga wskazuje gotowanie to moja wielka pasja. Uwielbiam eksperymentować, łączyć na pozór niepasujące do siebie smaki. Zamykać je wraz ze wspomnieniami w obiektywie aparatu. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze?

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

×