Przejdź do treści

Przepis na witaminowe koktajle usprawniające pracę mózgu

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Co się kryje w wędlinach? Przeglądamy ich skład i radzimy, gdzie najlepiej je kupować
Internetowa moda na… jedzenie trujących grzybów. „To może mieć opłakane konsekwencje!” – przestrzega lek. Ewa Stawiarska
„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje
Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot
Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Pracujemy coraz ciężej, stawiamy sobie nowe, wygórowane cele, pędzimy. I w całym tym wyścigu często zapominamy o sobie. Nie ma kiedy się zrelaksować czy zredukować stres, co w efekcie osłabia nie tylko pracę mózgu, ale również pogarsza ogólne funkcjonowanie ciała. Aby usprawnić pracę mózgu należy dostarczać organizmowi niezbędnych witamin.

Aby to wszystko mieć pod kontrolą, warto wprowadzić w życie trzy ważne kwestie:
– odpowiednie odżywianie,
– proste ćwiczenia fizyczne, które zapobiegają kurczeniu się mózgu,
– dobrej jakości sen.

Dzisiaj skupimy się na pierwszym temacie. Odpowiednie odżywianie to klucz do witalności. Ogromną rolę będę pełnić tu witaminy i minerały, które chronią mózg. Na które z nich zwrócić szczególną uwagę?

Połóż się dziś wcześniej spać. Naprawdę warto!

Witamina E

Neutralizuje wolne rodniki i chroni komórki mózgowe. Przykład jej działania opisują holenderscy badacze, którzy przeanalizowali diety 5395 osób w średnim wieku. Kontrolowali  oni przez okres dziesięciu lat ilość przyjmowania witaminy E z pożywienia. Okazało się, że te osoby, które przyjmowały jej najwięcej, obniżyły ryzyko zachorowań na Alzheimera i inne formy demencji o około dwadzieścia pięć procent.

Witaminę E znajdziemy w: brokułach, szpinaku, słodkich ziemniakach, mango, awokado, orzechach włoskich, migdałach, nasionach słonecznika czy sezamie.

Witaminy z grupy B i kwas foliowy

W 2009 roku zespół badaczy z Singapuru stwierdził, że ludzie, którzy mają więcej witaminy B12 we krwi, wykazują się lepszą koncentracją i pamięcią. Część naukowców twierdzi, że homocysteina w połączeniu z metalami ciężkimi (miedz, cynk) i dużą ilością  złego cholesterolu niszczy komórki mózgowe. Homocysteina to produkt uboczny, który powstaje w momencie budowy białka przez nasze komórki. To właśnie witaminy B6 i B12 oraz kwas foliowy, działając zespołowo, pomagają pozbyć się jej z organizmu, co między innymi chroni naszą pamięć.

Najlepsze źródła kwasu foliowego to: brokuły, szpinak, szparagi i inne zielone liściaste warzywa.

Najlepsze źródła witaminy B6 i B12 to: pełne ziarna, fasola, słodkie ziemniaki, orzechy.

Najlepszą – naturalną – opcją uzupełniania dziennej dawki witamin są koktajle warzywno-owocowe. Potrzebujecie tylko jednego sprzętu – jest nim blender.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Szparag daje radę!

Propozycja 1. Koktajl orzechowy

Oprócz witamin zawiera także tłuszcze, dzięki czemu daje uczucie szybkiego nasycenia.

– 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– garść migdałów (wcześniej namoczonych w zimnej wodzie)
– 1/2 mango
– szklanka mleka ryżowego
– odrobina miodu

Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Odcedzamy migdały i wszystko razem miksujemy.

Propozycja 2. Koktajl witaminowy

– ½ awokado
– banan
– siemię lniane
– garść szpinaku
– garść jarmużu
– 300 ml wody niegazowanej

Wszystko po kolei wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy.

Przygotowanie takiego koktajlu zajmuje zwykle kilka minut. Jest pożywny i stanowi prawdziwą witaminową bombę dla naszego ciała i mózgu. Niestety, nie zawsze warzywa i owoce wystarczą. Dlatego u osób, którym witamin brakuje, niezbędna może się okazać odpowiednia suplementacja.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Crostini – jak zrobić? Przepisy na włoskie grzanki 

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Pierś z indyka – skład, wartości odżywcze, przepisy z filetem z indyka

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka – na co pomaga, jak stosować, jaki wybrać

Damian Parol / Archiwum prywatne

„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

zielone warzywa

Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND

W jaki sposób jedzenie pączków poprawia pamięć i usprawnia działanie mózgu? Wyjaśnia neuropsycholożka

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Jedzenie dobre dla mózgu

Dieta dla mózgu. Co jeść, by mieć dobrą pamięć i sprawny umysł?

Twój mózg też chce dobrze zjeść! Czego nie może zabraknąć w diecie dla mózgu?

Lecytyna sojowa (E322) - czym jest i gdzie się ją stosuje?

Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie się ją stosuje?

Pamięć decyduje o tym, co zjemy

Pamięć decyduje o tym, co zjemy. Tłumaczymy, dlaczego tak się dzieje

pizza

6 produktów najgorszych dla mózgu

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Danie z łososiem

Dieta a depresja. Dietetyczka wymienia składniki, które wpływają na nasz nastrój

Czekolada poprawia koncentrację, obniża stres i ciśnienie krwi

Czekolada poprawia koncentrację. Ale nie każda

Kobieta w kapeluszu i kręconych włosach stoi na targu,patrzy się na nas,, w jednej ręce ma kubek z pomidorami, w drugiej trzyma jednego pomidora zakrywając sobie nim oko

Dieta na lepszą pamięć i koncentrację. Co powinno znaleźć się w naszym menu? Wymieniają dietetycy

seniorzy siedzą na ławce

Demencja dotyczy tylko seniorów? Zadbaj o swój mózg już teraz. Sprawdź, co radzi lekarka Magdalena Jutrzenka

Po co urozmaicać dietę?

Po co urozmaicać dietę?

Masz problemy z koncentracją? Łatwo wpadasz w złość? Zastanów się, czy wystarczająco dużo pijesz. Wody oczywiście!

Potrzebujesz wzmocnienia dla intelektu? Oto 6 produktów poprawiających pracę mózgu

Zaskakująca właściwość soku z buraka

Co cholesterol robi z twoim mózgiem?

Co cholesterol robi z twoim mózgiem?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×