Masz w lodówce kiszone ogórki? Zobacz, co możesz z nich wyczarować
Zanim pojawią się nowalijki, kiszonki rządzą! Jakkolwiek zaskakująco to brzmi, z kiszonych ogórków można zrobić placuszki! W tej formie, z dodatkiem łososia i limonkowego serka, ogórki kiszone onieśmielają smakiem.
Kiszenie pozwala zachować najwięcej witamin i składników mineralnych pierwotnie zawartych w warzywach. Ogórki kiszone zawierają więcej witaminy C niż surowe. Jedząc ogórki kiszone, zwalczamy infekcje, poprawiamy koncentrację i pracę układu nerwowego (witaminy z grupy B), przyspieszamy przemianę materii, usuwamy nadmiar wody z organizmu. Ogórki pozytywnie wpływają również na włosy, skórę i paznokcie, zawierają sporo błonnika i potrafią uratować rano po hucznej imprezie. Nic tylko kisić!
Z kiszonych ogórków można nie tylko ugotować zupę czy ozdobić kanapkę. Możliwości jest znacznie więcej. Postanowiłam zainspirować się warzywnymi blinami i potraktować ogórki jak cukinię. Starłam je na tarce na placuszki. Do ciasta dodałam mąkę pełnoziarnistą i kilka ciekawych składników podkreślających ich smak: kurkumę, chilli, czosnek i koperek. Placuszki serwowałam z limonkowym serkiem oraz plastrami wędzonego łososia. Moim zdaniem smakują jeszcze lepiej niż w klasycznej wersji z cukinią. Sprawdźcie!
Pełnoziarniste placuszki z ogórków kiszonych
Zdjęcie: Tosia Kolo | Burczymiwbrzuchu
Składniki:
– 500 g ogórków kiszonych
– jajko
– 200 ml mleka krowiego lub roślinnego
– 200 g mąki pełnoziarnistej
– ząbek czosnku
– łyżka posiekanego koperku
– łyżeczka posiekanej papryczki
– chilli ½ łyżeczki kurkumy
– sól, świeżo mielony pieprz
– kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia (np. rzepakowy)
Limonkowy serek:
– 250 g serka twarogowego
– łyżka jogurtu naturalnego
– sok z 1 limonki
– łyżeczka skórki z limonki
– łyżeczka posiekanej papryczki chilli
– ½ łyżeczki miodu
– 2 łyżki posiekanego koperku
– 2 małe ogórki kiszone
– sól, pieprz
Dodatkowo do podania:
– plastry wędzonego łososia
– koperek
– plasterki ogórków kiszonych
– plasterki chilli
Sposób przygotowania:
Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiamy w misie z sokiem. Dodajemy jajko oraz wlewamy mleko, mieszamy. Dodajemy koperek, chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, sól i pieprz. Stopniowo dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy masę do połączenia składników. Ciasto powinno być gęste, ale nie lejące. W razie potrzeby dolewamy więcej mleka lub dosypujemy mąkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy po łyżce masy, którą delikatnie spłaszczamy. Smażymy po ok. 2 minuty na stronę. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
W międzyczasie serek łączymy z jogurtem, sokiem i skórką z limonki, chilli, koperkiem, miodem i startymi na drobnej tarce ogórkami kiszonymi. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.
Placuszki podajemy na ciepło lub na zimno, z dodatkiem limonkowego serka, z plastrami wędzonego łososia, koperkiem, chilli i plasterkami ogórków.
Tosia Kolo – w wieku 10 lat upiekła pizzę i zakochała się w gotowaniu od pierwszego pieczenia. Razem z przyjaciółką Śliwką od ponad 4 lat prowadzi bloga burczymiwbrzuchu, a także stronę poświęconą wypiekowi domowego chleba. W gotowaniu ceni najbardziej kreatywność i wyczucie smaku.
Polecamy
„The Lancet”: Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Dlaczego warto, a przede wszystkim jak mądrze ograniczać mięso? Tłumaczy dietetyczka Agata Lewandowska
się ten artykuł?