Przejdź do treści

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Dwie szklanki z napojem arbuzowym
Napój arbuzowy - twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia/ Zdjęcie: masz.talerz
Podoba Ci
się ten artykuł?

Wakacje to świetny czas na przetestowanie naszych propozycji na napoje chłodzące od środka. Limonkę, pomarańczę i miętę zalicza się do grupy produktów, które chłodzą organizm od wewnątrz. Arbuz uznawany jest wręcz za wyziębiającego! Zamiast sięgać po gotowy napój w sklepie, przygotuj nasz. Twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia. Będzie zdrowo, naturalnie i pysznie.

Arbuz – niskokaloryczny, ale sycący

Arbuz w ponad 90 procentach składa się z wody, jest niskokaloryczny, ale sycący. Nawadnia i chłodzi organizm. Zawiera mnóstwo antyoksydantów i przeciwutleniaczy, które są odpowiedzialne za opóźnianie procesów starzenia, a dodatkowo wspomaga pracę serca, obniża ciśnienie krwi, regeneruje mięśnie oraz hamuje rozwój komórek nowotworowych. Świetna wiadomość dla panów – arbuz postrzega się jako naturalną viagrę! Oprócz tego jest bogaty w wapń, żelazo, magnez, sód, cynk oraz potas. Zawiera witaminę A, C, E, niacynę oraz ryboflawinę.

ak ulżyć swoim nogom w czasie upałów? Ten masaż kostkami lodu może zdziałać cuda

Przepis na napój arbuzowy

alt” data-mce-placeholder=”1″ />

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– garść mięty
– nieduży kawałek arbuza
– sok z jednej limonki
– 200 ml soku z pomarańczy

Przygotowanie:

Wyciśnij sok z limonki i pomarańczy. Arbuza pokrój w kostkę – pozbądź się skóry i pestek. Do blendera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj na gładki płyn.

 


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?