Przejdź do treści

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Niektóre produkty chłodzą nasz organizm wewnętrznie. Wystarczy sięgnąć po jabłko, brzoskwinię i miętę. Wrzuć wszystko do blendera i gotowe! Odrobina soli zapobiegnie odwodnieniu. Prócz ochłody zyskasz też energię i dobre samopoczucie.

Na ruszt wrzuciliśmy brzoskwinię, bo akurat półki w warzywniakach uginają się pod ich ciężarem, a poza tym jest ultrazdrowa i świetnie zastępuje cukier. Ma niewiele kalorii, za to sporo błonnika, dzięki któremu szybko poczujesz sytość, a także, co pewnie wiecie, pozytywny wpływ na pracę jelit i przemianę materii. Brzoskwinie w 90 proc. składają się z wody – gaszą pragnienie i są moczopędne. Oprócz tego to doskonałe źródło niacyny, substancji niezbędnej do produkcji serotoniny, więc jedzenie tych okrągłych pyszności poprawia samopoczucie. Znajdziecie w nich fosfor, cynk, magnez oraz takie witaminy jak C, A, E i B3. Regularne zjadanie brzoskwiń zwróci się w postaci pięknych paznokci, włosów i skóry.

Koktajl brzoskwiniowy

co-pic-w-upal

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– jedna brzoskwinia
– 200-230 ml wody (zależy, jaką konsystencję koktajlu lubisz)
– pół jabłka
– garść mięty
– mała szczypta soli

Przygotowanie

Wodę zagotuj i dodaj do niej umytą miętę. Napar przykryj i poczekaj, aż zupełnie ostygnie. Umyj woce, z brzoskwini pozbądź się pestki. W blenderze umieść wszystkie składniki i je zmiksuj. Jeśli koktajl jest za gęsty, dolej wody.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol