Przejdź do treści

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Mleko pomaga zasnąć: prawda czy mit? Sprawdziłam
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne
Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać
Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

Choroby układu sercowo-naczyniowego to wciąż główny powód śmierci Polaków. Dobra wiadomość jest taka, że możemy się przed nimi uchronić, a przynajmniej znacznie obniżyć ryzyko, stosując odpowiednią dietę. Sprawdź, które produkty obniżają cholesterol i pozwalają utrzymać tętnice w dobrym stanie. Dzięki tym produktom możesz skutecznie obniżyć ciśnienie krwi. 

Aronia

Choć Polska jest największym producentem aronii w Europie i na świecie, to nadal jest ona u nas mało popularna. A szkoda, bo aronia to najbogatszy w antyoksydanty owoc. Swoją antyoksydacyjną moc owoce aronii zawdzięczają przede wszystkim obecności antocyjanów nadających jej ciemną barwę. Antocyjany uszczelniają naczynia krwionośne, zapewniają im elastyczność i prawidłową przepuszczalność oraz zmniejszają lepkość krwi. Badania pokazują, że sok z aronii obniża ciśnienie krwi oraz poziom całkowitego cholesterolu i cholesterolu LDL we krwi. Aronia to jeden z pewniaków, które w profilaktyce kardiologicznej nie mają sobie równych.

Owoce jagodowe

Wszystkie owoce jagodowe są bogatym źródłem związków polifenolowych, które przeciwdziałają chorobom układu krążenia. Dlatego jedz je tak często, jak to tylko możliwe, szczególnie w sezonie: maliny, jeżyny, jagody, borówki, truskawki i poziomki. Badanie, które objęło 94 tys. kobiet, wykazało, że zjedzenie minimum trzech porcji tych owoców w tygodniu może obniżyć ryzyko zawału u kobiet o ponad 30 proc.

Awokado

Sięgamy po nie stanowczo za rzadko, a przecież awokado można tak łatwo i na kilka sposobów włączyć do codziennego menu. Miękkie awokado można potraktować jako smarowidło pieczywa. Do pieczywa świetnie sprawdzi się pasta z awokado (i np. serkiem lub suszonymi pomidorami). Można też dodać je do sałatki lub zielonego koktajlu. Warto wzbogacić dietę w awokado, bo kwasy tłuszczowe w nim zawarte pełnią nieocenioną funkcję w profilaktyce chorób serca. Pomagają obniżyć wysokie ciśnienie i poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów. Awokado jest również dobrym źródłem korzystnie wpływającego na pracę serca potasu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Burak

Azotany, w które bogate są buraku, w kontakcie ze śliniankami w jamie ustnej ulegają przemianie do tlenku azotu. Ten z kolei rozszerza naczynia krwionośne, ułatwia przepływ krwi i obniża ciśnienie. Ponadto buraki bogate są w silny antyoksydant – betaninę oraz obniżający ciśnienie potas i obniżający poziom homocysteiny kwas foliowy.

Czosnek

Regularnie jedzony czosnek obniża cholesterol we krwi oraz obniża ciśnienie tętnicze. Ponadto obecny w diecie czosnek poprawia przepływ krwi i pozytywnie wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych. Profilaktycznie dla zdrowego serca najlepiej jeść 1-2 ząbki dziennie.

Granat

Silną moc antyoksydacyjną oprócz owoców jagodowych ma owoc granatu. Dzięki bogactwu związków polifenolowych granat obniża cholesterol we krwi i ciśnienie. Badania wykazały, że po roku regularnego stosowania soku z granatu obniżyło się ciśnienie krwi o 21 proc., zmniejszył się poziom „złego” cholesterolu i odwrócił się proces zwężania tętnicy szyjnej o prawie 30 proc.

Jabłka

„One apple a day keep the doctor away” – znacie to powiedzenie? Okazuje się, że jedzenie jabłek powoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka zawierają bowiem aktywny biologicznie związek – kwercytynę, która ma działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.

Jarmuż

W profilaktyce chorób serca na uwagę zasługuje jarmuż dzięki zawartości glukozynolanów oraz witaminy K. Badania pokazują, że wypijanie codziennie 150 ml soku z jarmużu przez 12 tygodni wystarczyło, by u mężczyzn z hipercholesterolemią spadł poziom cholesterolu LDL, a wzrósł poziom cholesterolu HDL. Najwięcej korzyści przyniesie jedzenie jarmużu na surowo, np. w sałatce czy w świeżo wyciśniętym soku, lub zmiksowanego w zielonym koktajlu.

Kasza gryczana

To jedno z najlepszych źródeł pokarmowych magnezu. Wyniki badań wskazują, że zbyt niskie ilości magnezu są dodatnio powiązane z większym ryzykiem zachorowania i śmiertelności z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego.

Kawa

Wiele badań wykazało, że picie 2-4 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko zawału serca o 20 proc. Należy jednak pamiętać, że przesadzanie z kawą może być szkodliwe dla żołądka. Osoby z nadciśnieniem powinny się ograniczyć do 1 filiżanki dziennie.

Oliwa z oliwek

Dobra przede wszystkim z pierwszego tłoczenia i jedzona w postaci surowej, np. w sałatce. Jeśli stosujesz w kuchni oliwę z oliwek w takiej formie, możesz skutecznie obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Badania pokazują, że sięgając regularnie po oliwę z oliwek, masz szansę zmniejszyć ryzyko zawału serca o ponad 40 proc.

Orzechy

Orzechy są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, magnez, potas, kwas foliowy, kwas elagowy i witaminę E, która jest silnym antyoksydantem. Dzięki tym składnikom w diecie dla zdrowego serca zaleca się zjadanie codziennie ok. 30 g orzechów (niesolonych). Korzyści już z tak niewielkich ilości są ogromne: obniżenie cholesterolu całkowitego, LDL i trójglicerydów.

Pełne ziarna

Dzięki jedzeniu nieprzetworzonych produktów zbożowych możesz zwiększyć ilość błonnika pokarmowego w diecie. A ten obniża przyswajanie cholesterolu z pokarmu i zwiększa jego usuwanie z organizmu. Jedz razowe pieczywo, naturalne płatki zbożowe (np. owsiane), ciemny ryż i grube kasze.

Pomidory

Najwięcej korzyści osiągniesz z jedzenia pomidorów przetworzonych, np. sosu czy pomidorówki. W wyniku przetworzenia likopen – silny antyoksydant – jest łatwiej przyswajalny przez organizm. A to on jest silną bronią pomidorową w walce z chorobami układu krążenia. Oprócz likopenu pomidory są też bogate w witaminę C i potas, także bardzo ważne z punktu widzenia ochrony przed zawałem.

Siemię lniane

Bogate w błonnik pokarmowy oraz kwas tłuszczowy ALA (omega-3) siemię lniane jest doskonałym produktem chroniącym przed zawałem serca. Dzięki tym składnikom wpływa na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz obniża ciśnienie krwi. Śmiało dodawaj je do sałatek, koktajli, owsianki, chleba, ciasteczek, a nawet panierki. Nie kupuj siemienia odtłuszczonego, bo choć ma niższą kaloryczność, pozbawione jest drogocennego kwasu tłuszczowego ALA.

Soja

Białka soi zapobiegają zawałom serca. Minimum raz w tygodniu wymień mięso na soję i jej produkty. Możesz dodać tofu do sałatek lub zup albo przyrządzić jako stir fry.

Kobieta jedząca pizzę / istockphoto.com

Suszone morele

Suszone morele to jedno z najlepszych źródeł potasu w diecie. Razem z bananami, awokado, zielonymi liśćmi i ziemniakami mogą stanowić świetne uzupełnienie diety w potas. Naukowcy wykazali, że wysoka podaż potasu jest związana z 24-procentowym obniżeniem ryzyka udaru. Aby obniżyć ciśnienie tętnicze, WHO rekomenduje wszystkim osobom dorosłym zwiększenie dziennego spożycia potasu z żywności (do przynajmniej 3510 mg). Co to oznacza w praktyce? Jedz codziennie minimum 5 porcji warzyw i owoców, z czego wybieraj głównie te bogate w potas, np. suszone morele. Traktuj je jako przekąskę, dodawaj do owsianki, sałatek, a nawet pieczenia mięs i ryb.

Tłuste ryby

To najlepsze źródło chroniących serce tłuszczów omega-3: DHA i EPA. Znacznie więcej tego tłuszczu zawierają ryby pochodzące z wód słonych niż słodkowodne. Najlepiej jeść tłuste ryby morskie 2 razy w tygodniu.

Zielona herbata

Zielona herbata zawiera katechinę, potężny przeciwutleniacz, który wspiera metabolizm i zmniejsza wchłanianie cholesterolu. Najlepiej pić 1-2 filiżanki zielonej herbaty dziennie.

Zielone warzywa liściaste

Są bogate w witaminę E oraz foliany, które pomagają utrzymać niski poziom homocysteiny (jej wysoki poziom zwiększa ryzyko miażdżycy). Jedz je w postaci sałatki, dodawaj do kanapek i rób zielone koktajle.

 

Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej Foodarea, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

Ryż basmati – indeks glikemiczny, jak gotować ten typ ryżu

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Kobieta

Objawy za dużego deficytu kalorycznego można łatwo przeoczyć. „Nie zawsze od razu mdlejesz” – ostrzegają żywieniowcy z „Dietetyka nie na żarty”

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Spermidyna w jabłkach / istock

Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?

Ziemia okrzemkowa

Ziemia okrzemkowa – co to jest, właściwości, zastosowanie

Jaja przepiórcze

Jaja przepiórcze – właściwości, jak i ile gotować, przepisy

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Mąka konopna

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Orzechy arachidowe

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×