Przejdź do treści

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Pasta z buraka w misce
Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bruschetta z zielonym groszkiem
Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin
Kubek termiczny
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
miód
5 najlepszych zamienników cukru

Chociaż gości na naszych stołach od dawna, zaczynamy go doceniać i chwalić na nowo. Chętnie pijemy z niego soki i zakwas, bo wiemy, że burak to samo zdrowie! My proponujemy prosty przepis na pastę z pieczonego buraka, z dodatkiem bryndzy.

Z burakami najczęściej kojarzą nam się czerwone dłonie, które brudzą się sokiem przy obieraniu. Albo słynna buraczkowa mamy. Albo świąteczny barszcz! Nadają piękny kolor risotto i gnocchi. Modne stało się wegetariańskie carpaccio z buraka albo kiszonki z tego warzywa. Chętnie dodajemy pieczonego buraka do sałatek.

Mamy dla was inną propozycję ‒ prosty przepis na pastę z tego warzywa. Świetnie smakuje sama jako przekąska, ale jeszcze lepiej odnajduje się na kromce pysznego chleba na zakwasie, posypana czarnuszką i kiełkami jarmużu. Niebo w buzi!

Pastę przygotuj wcześniej, przechowuj ją w lodówce i sięgaj po nią, kiedy nie masz czasu na przygotowanie śniadania, na lunch albo kolację. Czujemy, że jak raz spróbujesz, będziesz do niej często wracać.

Co w buraku drzemie? Wszyscy go znamy z bogactwa żelaza. Ale to również źródło antocyjanów, kwasu foliowego, mnóstwa witamin i wartości odżywczych. Regularne spożywanie tych warzyw opóźnia procesy starzenia, wzmacnia odporność i układ krwionośny. Oprócz tego obniża ciśnienie krwi, zapobiega anemii oraz dobrze wpływa na obniżenie złego cholesterolu. Co więcej, buraki działają odkrztuśnie, więc warto pić sok z nich podczas kaszlu. Mają działanie krwiotwórcze, poprawiają stan skóry i paznokci. Uwaga na buraki, jeśli macie cukrzycę ‒ mają wysoki indeks glikemiczny!

Łap buraka i do pieca!

Pasta kanapkowa z buraka

masz.talerz

Pasta kanapkowa z buraka – składniki

– 300 g buraków,
– 70 g sera bryndza,
– łyżeczka octu jabłkowego,
– 2 łyżki oleju kokosowego,
– kiełki jarmużu,
– ulubione pieczywo,
– czarnuszka,
– sól i pieprz do smaku,
– olej rzepakowy.

Pasta kanapkowa z buraka – przygotowanie

Buraki dokładnie umyj. Połóż na folii aluminiowej, polej odrobiną oleju i posyp szczyptą soli. Zawiń i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C, aż buraki będą miękkie. Jeszcze gorące wyjmij z pieca, włóż do miski i zawiń ją szczelnie przezroczystą folią spożywczą. Poczekaj 10‒15 minut. Dzięki temu skórka z buraków z łatwością odejdzie od warzywa. Po tym czasie obierz buraki i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w blenderze, dodaj ser, ocet i płynny olej kokosowy. Miksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli pasta jest za gęsta, dolej jeszcze oleju kokosowego albo odrobinę wody. Pastę podawaj na ulubionym pieczywie z czarnuszką i kiełkami. Przechowuj w lodówce, w zamkniętym pojemniku.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Morelowe batoniki mocy

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów