Przejdź do treści

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Pasta z buraka w misce
Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?
„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować
Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Chociaż gości na naszych stołach od dawna, zaczynamy go doceniać i chwalić na nowo. Chętnie pijemy z niego soki i zakwas, bo wiemy, że burak to samo zdrowie! My proponujemy prosty przepis na pastę z pieczonego buraka, z dodatkiem bryndzy.

Z burakami najczęściej kojarzą nam się czerwone dłonie, które brudzą się sokiem przy obieraniu. Albo słynna buraczkowa mamy. Albo świąteczny barszcz! Nadają piękny kolor risotto i gnocchi. Modne stało się wegetariańskie carpaccio z buraka albo kiszonki z tego warzywa. Chętnie dodajemy pieczonego buraka do sałatek.

Mamy dla was inną propozycję ‒ prosty przepis na pastę z tego warzywa. Świetnie smakuje sama jako przekąska, ale jeszcze lepiej odnajduje się na kromce pysznego chleba na zakwasie, posypana czarnuszką i kiełkami jarmużu. Niebo w buzi!

Pastę przygotuj wcześniej, przechowuj ją w lodówce i sięgaj po nią, kiedy nie masz czasu na przygotowanie śniadania, na lunch albo kolację. Czujemy, że jak raz spróbujesz, będziesz do niej często wracać.

Co w buraku drzemie? Wszyscy go znamy z bogactwa żelaza. Ale to również źródło antocyjanów, kwasu foliowego, mnóstwa witamin i wartości odżywczych. Regularne spożywanie tych warzyw opóźnia procesy starzenia, wzmacnia odporność i układ krwionośny. Oprócz tego obniża ciśnienie krwi, zapobiega anemii oraz dobrze wpływa na obniżenie złego cholesterolu. Co więcej, buraki działają odkrztuśnie, więc warto pić sok z nich podczas kaszlu. Mają działanie krwiotwórcze, poprawiają stan skóry i paznokci. Uwaga na buraki, jeśli macie cukrzycę ‒ mają wysoki indeks glikemiczny!

Łap buraka i do pieca!

Pasta kanapkowa z buraka

masz.talerz

Pasta kanapkowa z buraka – składniki

– 300 g buraków,
– 70 g sera bryndza,
– łyżeczka octu jabłkowego,
– 2 łyżki oleju kokosowego,
– kiełki jarmużu,
– ulubione pieczywo,
– czarnuszka,
– sól i pieprz do smaku,
– olej rzepakowy.

Pasta kanapkowa z buraka – przygotowanie

Buraki dokładnie umyj. Połóż na folii aluminiowej, polej odrobiną oleju i posyp szczyptą soli. Zawiń i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C, aż buraki będą miękkie. Jeszcze gorące wyjmij z pieca, włóż do miski i zawiń ją szczelnie przezroczystą folią spożywczą. Poczekaj 10‒15 minut. Dzięki temu skórka z buraków z łatwością odejdzie od warzywa. Po tym czasie obierz buraki i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w blenderze, dodaj ser, ocet i płynny olej kokosowy. Miksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli pasta jest za gęsta, dolej jeszcze oleju kokosowego albo odrobinę wody. Pastę podawaj na ulubionym pieczywie z czarnuszką i kiełkami. Przechowuj w lodówce, w zamkniętym pojemniku.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?