5 min.
Mleko z miodem i czosnkiem, syrop z cebuli – przepis, działanie

Mleko z miodem i czosnkiem, syrop z cebuli – przepis, działanie Istock.com
28.05.2022
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne
27.05.2022
Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać
27.05.2022
Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów
24.05.2022
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
22.05.2022
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Mleko z czosnkiem i miodem czy syrop z cebuli i czosnku to klasyczne przykłady mikstur stosowanych jako domowe sposoby na przeziębienie. Jakie właściwości ma czosnek i na co pomaga? Jak zrobić i jak przechowywać syrop z cebuli? W tym artykule przyjrzymy się bliżej metodom zwalczania infekcji opartym na wykorzystaniu składników obecnych w kuchni większości z nas. Mleko, czosnek, cebula, miód i cytryna będą grać pierwsze skrzypce.
Spis treści
Zapobieganie infekcjom
Infekcja to wtargnięcie do organizmu drobnoustrojów chorobotwórczych: bakterii, wirusów, grzybów. Prawdopodobieństwo zarażenia się wirusem i bakterią wynika z wielu czynników, m.in.` indywidualną odpornością, higieną, szczepieniami ochronnymi, kontaktem z nosicielem.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podstawą profilaktyki jest zawsze higiena. Pamiętaj, że wiele bakterii i wirusów nie przenosi się wyłącznie drogą kropelkową (np. gdy ktoś kichnie na ciebie w tramwaju), ale także poprzez kontakt bezpośredni. Dlatego okresie wzmożonych infekcji warto używać żeli dezynfekujących, np. po korzystaniu z komunikacji miejskiej, oraz pamiętać o częstym i dokładnym myciu rąk.
Mleko z miodem i czosnkiem, syrop z cebuli i inne mikstury na przeziębienie
O tym, jak domowymi sposobami złagodzić infekcje, piszą studentki farmacji, prowadzące profil @badzswiadomy na Instagramie. Nasz układ odpornościowy wspomogą produkty, które znajdziesz w kuchni. Mowa o czosnku, miodzie, cebuli a także inhalacjach z wykorzystaniem rumianku i olejków eterycznych.
✔Mleko z miodem i czosnkiem - miód zawiera substancje o działaniu antybiotycznym i przeciwzapalnym, czosnek zawiera allicynę którą również działa silnie przeciwbakteryjnie. Ta mikstura pomoże nam złagodzić stan podgorączkowy.
✔ Syrop z cebuli (przepis znajdziecie na naszym insta story) - cebula podobnie jak czosnek zawiera allinę i allicynę o działaniu antybiotycznym.
✔ Inhalacja z rumianku - zawarty w rumianku chamazulen działa przeciwzapalnie na błony śluzowe, więc dobrze sprawdzi się przy leczeniu objawów kataru.
✔ Inhalacje z olejkami eterycznymi np. eukaliptusowym - eukaliptol zawarty w olejku ma działanie wykrztuśne, więc ułatwi odkrztuszanie w atakach mokrego kaszlu.
Jakie właściwości mają czosnek i cebula?
Czosnek to silny naturalny antybiotyk, który zwalcza bakterie i wirusy. Możemy go określić mianem polskiego „superfood„. Spożywanie czosnku opóźnia procesy starzenia się organizmu oraz wzmacnia układ odpornościowy. Czosnek i cebula łagodzą stany zapalne, redukują wolne rodniki i działają przeciwnowotworowo.
Czosnek jest produktem bardzo bogatym w różnorodne, aktywne biologicznie substancje chemiczne, dzięki czemu znajduje szerokie zastosowanie w farmakologii. Oprócz tego, że wzmacnia odporność, czosnek działa bakteriobójczo m.in. na Helicobacter pylori (odpowiedzialną za wrzody żołądka) czy Mycobakterium (odpowiedzialną za gruźlice). Przyjmuje się, że w ramach profilaktyki powinno przyjmować się 2-3 ząbki czosnku dziennie. Aby uniknąć efektu ubocznego, jakim jest nieprzyjemny zapach z ust, można stosować czosnek w postaci kapsułek. Cebula jest równie chętnie stosowana w okresie przeziębień, głównie pod postacią syropu z miodem.
Jak zrobić mleko z czosnkiem i miodem? Przepis
Mleko z miodem i czosnkiem
Czego potrzebujesz?
- 1 szklanki mleka
- 1 płaskiej łyżki miodu
- 1 ząbka czosnku
Przygotowanie
Mleko podgrzewamy tak, aby było ciepłe (nie doprowadzamy do zagotowania). Dodajemy do niego miód i rozgnieciony czosnek. Pijemy zanim wystygnie.
Przepis na syrop z cebuli

zdjęcie: https://www.instagram.com/acne_odnowa/
Syrop z cebuli
Czego potrzebujesz?
- 2 cebule
- 1/3 szklanki miodu
- 2 cytryny
Przygotowanie
Dwie cebule obierz i bardzo dobrze poszatkuj. Dodaj 1/3 szklanki miodu i sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Dokładnie wymieszaj. Możesz także za pomocą tłuczka do ziemniaków zmiażdżyć cebulę z miodem i sokiem z cytryny, aby wycisnąć z niej jak najwięcej soku. Odstaw na co najmniej 5 godzin, a następnie przecedź przez gęste sito lub gazę. Podawaj 2-3 razy dziennie po posiłkach, po 1 łyżce.
Jak przechowywać syrop z cebuli, miodu i cytryny? Najlepiej umieścić go w lodówce lub w innym chłodnym miejscu. Tak przygotowana mikstura na przeziębienie będzie dobra przez kilka dni od przygotowania.
Jeśli chcesz przygotować syrop z cebuli z dodatkiem kurkumy i imbiru, możesz skorzystać z przepisu proponowanego przez profil @nebule.pl
Zobacz także
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022