Przejdź do treści

Sok z aronii – jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Sok z aronii - jak go zrobić i jakie ma właściwości?
Sok z aronii - jak go zrobić i jakie ma właściwości? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Aronia, choć nazywana jest polskim czarnym skarbem , nadal ustępuje popularności innym owocom jagodowym. Tymczasem sok z aronii posiada udowodnione w badaniach liczne działania prozdrowotne, dzięki wyjątkowo dużej ilości antyoksydantów.  Co warto wiedzieć o aronii, by w pełni skorzystać z jej niezwykłych właściwości?

Aronia – owoc niezwykły

Aronia czarnoowocowa ( łac. Aronia melanocarpa) jest krzewem pierwotnie pochodzącym z Ameryki Północnej.  W XX wieku jej uprawa zyskała popularność w Europie. Obecnie Polskę uznaje się za największego producenta aronii na świecie – zbiory aronii w naszym kraju stanowią blisko 90 % światowej produkcji. Choć aronię wykorzystuje się do produkcji dżemów, konfitur, powideł, win, herbat owocowych oraz stosuje jako barwnik spożywczy, niezmiennie największym powodzeniem cieszy się wytwarzany z aronii sok.

Sok z aronii – jaki wybrać

Aronia jest idealnym składnikiem na sok – jako owoc naturalnie cierpki w smaku, nienadający się do bezpośredniego spożycia, po przetworzeniu tworzy wyjątkowy w smaku napój.

Sok z aronii można kupić w wielu aptekach i sklepach zielarskich. Dostępne na rynku soki poddawane są jedynie procesom tłoczenia i pasteryzacji. Niemniej jednak, zaobserwowano, iż podczas różnych etapów produkcji i przechowywania tracone jest nawet do 66% związków antocyjanowych aronii.

Ponadto soki komercyjne mogą zawierać cukry dodane (nie dotyczy to cukrów naturalnie występujących w surowcu),  konserwanty oraz być rozcieńczane wodą.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak samemu zrobić sok z aronii?

Sok z aronii zrobiony domowymi sposobami nie będzie narażony na utratę tylu składników odżywczych, co pozyskiwany komercyjnie.

Aby, przygotować sok z aronii potrzebujemy:

  • 1 kg owoców aronii
  • 20 sztuk liści wiśni lub malin
  • 1 kg cukru
  • 3 litry wody
  • Kwasek cytrynowy lub sok z 1 cytryny

Owoce należy dokładnie umyć, wsypać do garnka  wraz z liśćmi wiśni/ malin ,zalać wodą i gotować przez około 15-20 minut. Po zagotowaniu sok trzeba przecedzić, dodać do niego cukier i kwasek cytrynowy/ sok z cytryny do smaku. Następnie pasteryzować przez 10 minut.

Dla tych, którym sok aroniowo- wiśniowy będzie wydawał się zbyt cierpki, dobrą alternatywą będzie słodszy w smaku sok z aronii i jabłek z sokownika lub z dodatkiem soku z pomarańczy. Sok z aronii można zrobić również bez dodatku cukru.

Właściwości soku z aronii

Aronię, spośród surowców roślinnych, wyróżnia bardzo wysoka zawartość polifenoli (0,7- 3,5 g/100 gram świeżej masy) , w tym antocyjanów, flawonoli, fenolokwasów, katechin i garbników. Aronia ma ich 3-krotnie więcej niż inne owoce jagodowe, takie jak: żurawina i czarna porzeczka.

W soku z aronii znajdziemy wiele witamin: C, B2, B3, B6, E;  minerałów: wapnia, żelaza, manganu, miedzi, boru, jodu i molibdenu oraz beta karoten i błonnik.

Sok z aronii- dla kogo?

Aronia działa wspomagająco w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych (obniża ciśnienie krwi i poziom glukozy); chorób układu nerwowego i depresji (wysoka zawartość witaminy B3), hamuje procesy starzeniowe organizmu (witamina E).

Wspomniane związki fenolowe aronii mają właściwości przeciwutleniające – obniżają poziom cholesterolu LDL i triglicerydów we krwi oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych takich jak  cukrzyca i otyłość. Zawarte w owocach antyoksydanty wspierają profilaktykę antynowotworową.

Zaleca się spożywanie ok. 200 ml soku z aronii dziennie – przy takiej dawce najczęściej obserwowano pozytywne działanie soku z aronii w badaniach.

Sok z aronii nie powinien być spożywany w nadmiernej ilości przez osoby z niskim ciśnieniem tętniczym krwi oraz zaburzeniami przewodu pokarmowego ( wrzody żołądka, nadkwasota,  refluks żołądkowo-przełykowy). Choć badania nie wskazują na szkodliwe działanie aronii w czasie ciąży i laktacji, ze względów ostrożności nie zaleca się spożywania jej w nadmiarze w tym okresie.

 

Bibliografia:

[1]         A. Szajdek, E. Dbkowska, and E. J. Borowska, “Wpływ obróbki enzymatycznej miazgi owoców jagodowych na zawarto polifenoli i aktywno przeciwutleniajc soku,” 2006.

[2]         M. Białek, J. Rutkowska, and Hallman Ewelina, “Aronia czarnoowocowa (aronia melanocarpa) jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej,” żywność. Nauk. Technol. Jakość, vol. 6, no. 85, pp. 21–30, 2012.

[3]         J. Oszmiański and S. Lachowicz, “Effect of the production of dried fruits and juice from chokeberry (Aronia melanocarpa L.) on the content and antioxidative activity of bioactive compounds,” Molecules, vol. 21, no. 8, Aug. 2016, doi: 10.3390/molecules21081098.

[4]         D. Nowak, Z. Grąbczewska, M. Gośliński, K. Obońska, A. Dąbrowska, and J. Kubica, “Effect of Chokeberry Juice Consumption on Antioxidant Capacity, Lipids Profile and Endothelial Function in Healthy People: a Pilot Study,” Czech J. Food Sci, vol. 34, no. 1, pp. 39–46, 2016, doi: 10.17221/258/2015-CJFS.

[5]         C. Chrubasik, G. Li, and S. Chrubasik, “The Clinical Effectiveness of Chokeberry: A Systematic Review,” 2010, doi: 10.1002/ptr.3226.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Pacjentka je zupę

Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

Ryż basmati – indeks glikemiczny, jak gotować ten typ ryżu

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Kobieta

Objawy za dużego deficytu kalorycznego można łatwo przeoczyć. „Nie zawsze od razu mdlejesz” – ostrzegają żywieniowcy z „Dietetyka nie na żarty”

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Spermidyna w jabłkach / istock

Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

Mąka konopna

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Orzechy arachidowe

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×