Przejdź do treści

Sok z aronii – jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Sok z aronii - jak go zrobić i jakie ma właściwości?
Sok z aronii - jak go zrobić i jakie ma właściwości? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Aronia, choć nazywana jest polskim czarnym skarbem , nadal ustępuje popularności innym owocom jagodowym. Tymczasem sok z aronii posiada udowodnione w badaniach liczne działania prozdrowotne, dzięki wyjątkowo dużej ilości antyoksydantów.  Co warto wiedzieć o aronii, by w pełni skorzystać z jej niezwykłych właściwości?

Aronia – owoc niezwykły

Aronia czarnoowocowa ( łac. Aronia melanocarpa) jest krzewem pierwotnie pochodzącym z Ameryki Północnej.  W XX wieku jej uprawa zyskała popularność w Europie. Obecnie Polskę uznaje się za największego producenta aronii na świecie – zbiory aronii w naszym kraju stanowią blisko 90 % światowej produkcji. Choć aronię wykorzystuje się do produkcji dżemów, konfitur, powideł, win, herbat owocowych oraz stosuje jako barwnik spożywczy, niezmiennie największym powodzeniem cieszy się wytwarzany z aronii sok.

Sok z aronii – jaki wybrać

Aronia jest idealnym składnikiem na sok – jako owoc naturalnie cierpki w smaku, nienadający się do bezpośredniego spożycia, po przetworzeniu tworzy wyjątkowy w smaku napój.

Sok z aronii można kupić w wielu aptekach i sklepach zielarskich. Dostępne na rynku soki poddawane są jedynie procesom tłoczenia i pasteryzacji. Niemniej jednak, zaobserwowano, iż podczas różnych etapów produkcji i przechowywania tracone jest nawet do 66% związków antocyjanowych aronii.

Ponadto soki komercyjne mogą zawierać cukry dodane (nie dotyczy to cukrów naturalnie występujących w surowcu),  konserwanty oraz być rozcieńczane wodą.

Jak samemu zrobić sok z aronii?

Sok z aronii zrobiony domowymi sposobami nie będzie narażony na utratę tylu składników odżywczych, co pozyskiwany komercyjnie.

Aby, przygotować sok z aronii potrzebujemy:

  • 1 kg owoców aronii
  • 20 sztuk liści wiśni lub malin
  • 1 kg cukru
  • 3 litry wody
  • Kwasek cytrynowy lub sok z 1 cytryny

Owoce należy dokładnie umyć, wsypać do garnka  wraz z liśćmi wiśni/ malin ,zalać wodą i gotować przez około 15-20 minut. Po zagotowaniu sok trzeba przecedzić, dodać do niego cukier i kwasek cytrynowy/ sok z cytryny do smaku. Następnie pasteryzować przez 10 minut.

Dla tych, którym sok aroniowo- wiśniowy będzie wydawał się zbyt cierpki, dobrą alternatywą będzie słodszy w smaku sok z aronii i jabłek z sokownika lub z dodatkiem soku z pomarańczy. Sok z aronii można zrobić również bez dodatku cukru.

Właściwości soku z aronii

Aronię, spośród surowców roślinnych, wyróżnia bardzo wysoka zawartość polifenoli (0,7- 3,5 g/100 gram świeżej masy) , w tym antocyjanów, flawonoli, fenolokwasów, katechin i garbników. Aronia ma ich 3-krotnie więcej niż inne owoce jagodowe, takie jak: żurawina i czarna porzeczka.

W soku z aronii znajdziemy wiele witamin: C, B2, B3, B6, E;  minerałów: wapnia, żelaza, manganu, miedzi, boru, jodu i molibdenu oraz beta karoten i błonnik.

Sok z aronii- dla kogo?

Aronia działa wspomagająco w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych (obniża ciśnienie krwi i poziom glukozy); chorób układu nerwowego i depresji (wysoka zawartość witaminy B3), hamuje procesy starzeniowe organizmu (witamina E).

Wspomniane związki fenolowe aronii mają właściwości przeciwutleniające – obniżają poziom cholesterolu LDL i triglicerydów we krwi oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych takich jak  cukrzyca i otyłość. Zawarte w owocach antyoksydanty wspierają profilaktykę antynowotworową.

wieczorny drink

Zaleca się spożywanie ok. 200 ml soku z aronii dziennie – przy takiej dawce najczęściej obserwowano pozytywne działanie soku z aronii w badaniach.

Sok z aronii nie powinien być spożywany w nadmiernej ilości przez osoby z niskim ciśnieniem tętniczym krwi oraz zaburzeniami przewodu pokarmowego ( wrzody żołądka, nadkwasota,  refluks żołądkowo-przełykowy). Choć badania nie wskazują na szkodliwe działanie aronii w czasie ciąży i laktacji, ze względów ostrożności nie zaleca się spożywania jej w nadmiarze w tym okresie.

 

Bibliografia:

[1]         A. Szajdek, E. Dbkowska, and E. J. Borowska, “Wpływ obróbki enzymatycznej miazgi owoców jagodowych na zawarto polifenoli i aktywno przeciwutleniajc soku,” 2006.

[2]         M. Białek, J. Rutkowska, and Hallman Ewelina, “Aronia czarnoowocowa (aronia melanocarpa) jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej,” żywność. Nauk. Technol. Jakość, vol. 6, no. 85, pp. 21–30, 2012.

[3]         J. Oszmiański and S. Lachowicz, “Effect of the production of dried fruits and juice from chokeberry (Aronia melanocarpa L.) on the content and antioxidative activity of bioactive compounds,” Molecules, vol. 21, no. 8, Aug. 2016, doi: 10.3390/molecules21081098.

[4]         D. Nowak, Z. Grąbczewska, M. Gośliński, K. Obońska, A. Dąbrowska, and J. Kubica, “Effect of Chokeberry Juice Consumption on Antioxidant Capacity, Lipids Profile and Endothelial Function in Healthy People: a Pilot Study,” Czech J. Food Sci, vol. 34, no. 1, pp. 39–46, 2016, doi: 10.17221/258/2015-CJFS.

[5]         C. Chrubasik, G. Li, and S. Chrubasik, “The Clinical Effectiveness of Chokeberry: A Systematic Review,” 2010, doi: 10.1002/ptr.3226.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Ratunek dla słodyczożerców

Kobieta trzymająca talerz

Jesienna dieta na płodność. Dieta cud nie istnieje, ale kilka „małych cudów” możesz sama wprowadzić do swojego jadłospisu

Hanna Stolińska

Hanna Stolińska: badania potwierdzają znaczenie przeciwzapalnej diety w leczeniu endometriozy

Dieta cukrzycowa – najważniejsze zasady układania jadłospisu

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

płaski brzuch

„Jaka dieta na taki brzuch?” Dietetyczka Anna Reguła obnaża manipulacje kolegów z branży na Instagramie

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”