Sok z aronii – jak go zrobić i jakie ma właściwości?
Aronia, choć nazywana jest polskim czarnym skarbem , nadal ustępuje popularności innym owocom jagodowym. Tymczasem sok z aronii posiada udowodnione w badaniach liczne działania prozdrowotne, dzięki wyjątkowo dużej ilości antyoksydantów. Co warto wiedzieć o aronii, by w pełni skorzystać z jej niezwykłych właściwości?
Aronia – owoc niezwykły
Aronia czarnoowocowa ( łac. Aronia melanocarpa) jest krzewem pierwotnie pochodzącym z Ameryki Północnej. W XX wieku jej uprawa zyskała popularność w Europie. Obecnie Polskę uznaje się za największego producenta aronii na świecie – zbiory aronii w naszym kraju stanowią blisko 90 % światowej produkcji. Choć aronię wykorzystuje się do produkcji dżemów, konfitur, powideł, win, herbat owocowych oraz stosuje jako barwnik spożywczy, niezmiennie największym powodzeniem cieszy się wytwarzany z aronii sok.
Sok z aronii – jaki wybrać
Aronia jest idealnym składnikiem na sok – jako owoc naturalnie cierpki w smaku, nienadający się do bezpośredniego spożycia, po przetworzeniu tworzy wyjątkowy w smaku napój.
Sok z aronii można kupić w wielu aptekach i sklepach zielarskich. Dostępne na rynku soki poddawane są jedynie procesom tłoczenia i pasteryzacji. Niemniej jednak, zaobserwowano, iż podczas różnych etapów produkcji i przechowywania tracone jest nawet do 66% związków antocyjanowych aronii.
Ponadto soki komercyjne mogą zawierać cukry dodane (nie dotyczy to cukrów naturalnie występujących w surowcu), konserwanty oraz być rozcieńczane wodą.
Jak samemu zrobić sok z aronii?
Sok z aronii zrobiony domowymi sposobami nie będzie narażony na utratę tylu składników odżywczych, co pozyskiwany komercyjnie.
Aby, przygotować sok z aronii potrzebujemy:
- 1 kg owoców aronii
- 20 sztuk liści wiśni lub malin
- 1 kg cukru
- 3 litry wody
- Kwasek cytrynowy lub sok z 1 cytryny
Owoce należy dokładnie umyć, wsypać do garnka wraz z liśćmi wiśni/ malin ,zalać wodą i gotować przez około 15-20 minut. Po zagotowaniu sok trzeba przecedzić, dodać do niego cukier i kwasek cytrynowy/ sok z cytryny do smaku. Następnie pasteryzować przez 10 minut.
Dla tych, którym sok aroniowo- wiśniowy będzie wydawał się zbyt cierpki, dobrą alternatywą będzie słodszy w smaku sok z aronii i jabłek z sokownika lub z dodatkiem soku z pomarańczy. Sok z aronii można zrobić również bez dodatku cukru.
Właściwości soku z aronii
Aronię, spośród surowców roślinnych, wyróżnia bardzo wysoka zawartość polifenoli (0,7- 3,5 g/100 gram świeżej masy) , w tym antocyjanów, flawonoli, fenolokwasów, katechin i garbników. Aronia ma ich 3-krotnie więcej niż inne owoce jagodowe, takie jak: żurawina i czarna porzeczka.
W soku z aronii znajdziemy wiele witamin: C, B2, B3, B6, E; minerałów: wapnia, żelaza, manganu, miedzi, boru, jodu i molibdenu oraz beta karoten i błonnik.
Sok z aronii- dla kogo?
Aronia działa wspomagająco w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych (obniża ciśnienie krwi i poziom glukozy); chorób układu nerwowego i depresji (wysoka zawartość witaminy B3), hamuje procesy starzeniowe organizmu (witamina E).
Wspomniane związki fenolowe aronii mają właściwości przeciwutleniające – obniżają poziom cholesterolu LDL i triglicerydów we krwi oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych takich jak cukrzyca i otyłość. Zawarte w owocach antyoksydanty wspierają profilaktykę antynowotworową.
Zaleca się spożywanie ok. 200 ml soku z aronii dziennie – przy takiej dawce najczęściej obserwowano pozytywne działanie soku z aronii w badaniach.
Sok z aronii nie powinien być spożywany w nadmiernej ilości przez osoby z niskim ciśnieniem tętniczym krwi oraz zaburzeniami przewodu pokarmowego ( wrzody żołądka, nadkwasota, refluks żołądkowo-przełykowy). Choć badania nie wskazują na szkodliwe działanie aronii w czasie ciąży i laktacji, ze względów ostrożności nie zaleca się spożywania jej w nadmiarze w tym okresie.
Bibliografia:
[1] A. Szajdek, E. Dbkowska, and E. J. Borowska, “Wpływ obróbki enzymatycznej miazgi owoców jagodowych na zawarto polifenoli i aktywno przeciwutleniajc soku,” 2006.
[2] M. Białek, J. Rutkowska, and Hallman Ewelina, “Aronia czarnoowocowa (aronia melanocarpa) jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej,” żywność. Nauk. Technol. Jakość, vol. 6, no. 85, pp. 21–30, 2012.
[3] J. Oszmiański and S. Lachowicz, “Effect of the production of dried fruits and juice from chokeberry (Aronia melanocarpa L.) on the content and antioxidative activity of bioactive compounds,” Molecules, vol. 21, no. 8, Aug. 2016, doi: 10.3390/molecules21081098.
[4] D. Nowak, Z. Grąbczewska, M. Gośliński, K. Obońska, A. Dąbrowska, and J. Kubica, “Effect of Chokeberry Juice Consumption on Antioxidant Capacity, Lipids Profile and Endothelial Function in Healthy People: a Pilot Study,” Czech J. Food Sci, vol. 34, no. 1, pp. 39–46, 2016, doi: 10.17221/258/2015-CJFS.
[5] C. Chrubasik, G. Li, and S. Chrubasik, “The Clinical Effectiveness of Chokeberry: A Systematic Review,” 2010, doi: 10.1002/ptr.3226.
Polecamy
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
„The Lancet”: Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
się ten artykuł?