Przejdź do treści

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?
Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Zima trwa nadal! Co więc robić, by nie skończyć z infekcją? Nie zapominać o rozgrzewających, pełnowartościowych śniadaniach. Najlepsza jest owsianka. Jak przygotować ją, by chroniła nasz organizm? Na złoto!

Złota owsianka migdałowa z cytrusami – właściwości

Kurkuma, bo to ona jest odpowiedzialna za wyjątkowe właściwości złotej owsianki, rozgrzewa organizm, ale działa również przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Dodatkowo świetnie pobudza przemianę materii. Jeśli do kurkumy dodamy odrobinę pieprzu, imbiru, kardamonu i cynamonu, to mamy idealny przepis na to, jak nie wychłodzić organizmu podczas najbliższych tygodni.

Żeby było jeszcze zdrowiej, owsiankę możemy przygotować na mleku migdałowym, które dodatkowo wzbogaci ją o inny silny przeciwutleniacz – witaminę E. Mleko możecie przygotować sami, to bardzo proste. Jeśli zaś towarzyszy wam lenistwo – kupcie gotowe mleko migdałowe, pamiętajcie tylko, by wybierać to niesłodzone.

Do owsianki warto dorzucić ulubione bakalie i owoce. Tu również warto sięgnąć po te bogate w witaminę C. W towarzystwie korzennych przypraw idealnie sprawdzą się cytrusy – grejpfruty i pomarańcze.

Złota owsianka migdałowa z cytrusami – przygotowanie

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki:

Mleko migdałowe:

  • 100 g migdałów,
  • 1 l przegotowanej wody.

Owsianka:

  • 1/4 szklanki płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka migdałowego,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki kardamonu,
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • miód lub syrop z agawy do smaku.

Dodatki:

  • 2-3 plastry pomarańczy i grejpfruta,
  • garść migdałów.

Przygotowanie:

Migdały wrzucamy do mniejszej miski i zalewamy na noc wodą. Następnego dnia odcedzamy je, przekładamy do blendera kielichowego i zalewamy czterema szklankami przegotowanej wody. Całość blendujemy kilka minut, a następnie przelewamy przez gęstą ściereczkę lub gazę o drobnych oczkach. Miazgę migdałową dokładnie odciskamy, a mleko przelewamy do słoika. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Gdy mamy już gotowe (lub kupione) mleko, możemy przygotować złotą owsiankę. W tym celu w rondlu rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy kurkumę i pozostałe przyprawy, mieszamy, a następnie dodajemy płatki oraz mleko i gotujemy całość na małym ogniu przez 10-15 min., co jakiś czas mieszając, żeby nie przywarła do dna.

Owsiankę doprawiamy miodem i podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie oczywiście migdały, ale również ekspandowana kasza jaglana i owoc morwy białej. Obowiązkowo cytrusy!


Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

dynia

Dynia. Poznaj świetny przepis na faszerowaną dynię

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods – koktajl z jagodami goji na wzmocnienie odporności

Śniadaniowe ciastka jaglane

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej!

Poznaj proste przepisy na zdrowe pasty do chleba. My też kochamy kanapki!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Zdrowe i dietetyczne, umili jesienne wieczory!

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

śniadanie

6 argumentów za tym, żeby jeść śniadanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu