Przejdź do treści

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiosenna pasta kanapkowa
Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!
Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym
Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja
Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Zima trwa nadal! Co więc robić, by nie skończyć z infekcją? Nie zapominać o rozgrzewających, pełnowartościowych śniadaniach. Najlepsza jest owsianka. Jak przygotować ją, by chroniła nasz organizm? Na złoto!

Złota owsianka migdałowa z cytrusami – właściwości

Kurkuma, bo to ona jest odpowiedzialna za wyjątkowe właściwości złotej owsianki, rozgrzewa organizm, ale działa również przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Dodatkowo świetnie pobudza przemianę materii. Jeśli do kurkumy dodamy odrobinę pieprzu, imbiru, kardamonu i cynamonu, to mamy idealny przepis na to, jak nie wychłodzić organizmu podczas najbliższych tygodni.

Żeby było jeszcze zdrowiej, owsiankę możemy przygotować na mleku migdałowym, które dodatkowo wzbogaci ją o inny silny przeciwutleniacz – witaminę E. Mleko możecie przygotować sami, to bardzo proste. Jeśli zaś towarzyszy wam lenistwo – kupcie gotowe mleko migdałowe, pamiętajcie tylko, by wybierać to niesłodzone.

Do owsianki warto dorzucić ulubione bakalie i owoce. Tu również warto sięgnąć po te bogate w witaminę C. W towarzystwie korzennych przypraw idealnie sprawdzą się cytrusy – grejpfruty i pomarańcze.

Złota owsianka migdałowa z cytrusami – przygotowanie

przepis-na-zlota-owsianke

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki:

Mleko migdałowe:

  • 100 g migdałów,
  • 1 l przegotowanej wody.

Owsianka:

  • 1/4 szklanki płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka migdałowego,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki kardamonu,
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • miód lub syrop z agawy do smaku.

Dodatki:

  • 2-3 plastry pomarańczy i grejpfruta,
  • garść migdałów.

Przygotowanie:

Migdały wrzucamy do mniejszej miski i zalewamy na noc wodą. Następnego dnia odcedzamy je, przekładamy do blendera kielichowego i zalewamy czterema szklankami przegotowanej wody. Całość blendujemy kilka minut, a następnie przelewamy przez gęstą ściereczkę lub gazę o drobnych oczkach. Miazgę migdałową dokładnie odciskamy, a mleko przelewamy do słoika. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Gdy mamy już gotowe (lub kupione) mleko, możemy przygotować złotą owsiankę. W tym celu w rondlu rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy kurkumę i pozostałe przyprawy, mieszamy, a następnie dodajemy płatki oraz mleko i gotujemy całość na małym ogniu przez 10-15 min., co jakiś czas mieszając, żeby nie przywarła do dna.

Owsiankę doprawiamy miodem i podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie oczywiście migdały, ale również ekspandowana kasza jaglana i owoc morwy białej. Obowiązkowo cytrusy!


Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?