Przejdź do treści

Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. "Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam"
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. „Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam”
Kawa
Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska
Chałwa
Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Tytuł tego przepisu powinien w zasadzie brzmieć „superfood chleb”. Nie zawiera glutenu, cukru i produktów pochodzenia zwierzęcego. Wystarczy, że umieścisz większość składników w mikserze i… gotowe! Chlebek wychodzi delikatnie wilgotny, sycący, lekko orzechowy i aromatyczny. Czego chcieć więcej?

W jego skład wchodzi komosa ryżowa, inaczej zwana quinoą. Jest to źródło pełnowartościowego białka roślinnego. Jest bogata w żelazo, magnez, potas, cynk, miedź oraz kwas foliowy. Ma dobry wpływ na wygląd skóry, paznokci i włosów. Ma niski indeks glikemiczny, więc idealnie nadaje się dla osób dbających o figurę. Oprócz tego zawiera cenny błonnik, dzięki któremu czujemy się najedzeni przez dłuższy czas.

Poza komosą w naszym przepisie ważną rolę odgrywa kasza gryczana. To dzięki niej chleb będzie miał dobrą konsystencję i lekko orzechowy smak. Kasza gryczana zawiera selen, żelazo, magnez, miedź i kwas foliowy. Ma ma właściwości rozgrzewające. Oprócz tego dobrze wpływa na układ nerwowy, trawienny, dodaje energii oraz wzmacnia kości.

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

O tym, że nasiona chia są zaliczane do grupy superfood, wie już chyba każdy. Dlatego nie mogło ich zabraknąć tutaj. Dzięki właściwościom sklejającym bardzo ładnie łączą i trzymają resztę składników. To one sprawiają, że chlebek się nie rozpada. Chia są bogate w przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik oraz białko. Oprócz tego zawierają magnez, fosfor i wapń. Nie może ich zabraknąć w Twojej diecie!

Przygotuj chleb mocy, a już nie sięgniesz po żaden inny!

Chleb superfood

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– garść białego sezamu
– garść ulubionych orzechów
– garść pestek dyni
– łyżka zaa’tar’u albo suszonego oregano
– pół łyżeczki soli morskiej
– łyżeczka sody oczyszczonej
– 200 ml wody
– 250 g komosy ryżowej
– 50 g nasion chia
– 50 g oleju kokosowego
– 40 g kaszy gryczanej niepalonej

Przygotowanie:

Dzień wcześniej do miski wsyp komosę i kaszę. Zalej 100 ml wody i odstaw do lodówki. Następnego dnia odcedź kaszę i komosę, przepłucz pod bieżącą wodą.

przepis na chleb bez maki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Do miski wsyp nasiona chia i zalej je 100 ml wody.

jak zrobic chleb bez maki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Poczekaj 5 minut, aż nasiona wchłoną wodę. Do blendera wrzuć wszystkie składniki oprócz pestek dyni i orzechów. Zmiksuj na gładką masę. Całość przelej do foremki o wymiarach 20×30 cm. Posyp pestkami dyni, sezamem i orzechami.

przepis na chleb bez maki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz w temperaturze 160 stopni przez 120 minut, do uzyskania czystego patyczka. Po tym czasie piekarnik wyłącz, a chleb wyjmij po 20 minutach. Przełóż go na kratki do całkowitego wystudzenia.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze