Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!
Niektórzy oszaleli na punkcie burgerów z awokado w charakterze bułki. Zdania są jednak mocno podzielone. Miłośnicy awokado zachwycają się tym pomysłem, ale nie brakuje też sceptycznych głosów. Awokado jest piękne i zdrowe, ale bułką jednak nie jest… Testujemy ten trend?
Zielona kanapka fantastycznie prezentuje się na Instagramie, ale co to za burger, którego nie da się zjeść rękami? Myślę, że nie ma o co kruszyć kopii. Proponuję potraktować ten przepis jako ciekawie podaną sałatkę i zawczasu uzbroić się w sztućce. W końcu trudno nie zgodzić się z tym, że awokado jest bardzo zdrowym zamiennikiem typowej burgerowej bułki.
Zalet awokado nie trzeba nikomu przedstawiać. Owoc stanowi świetne źródło zdrowego tłuszczu, obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych: błonnik, potas, kwas foliowy oraz witaminy: A, B3, D, E, F i K.
Zastąpienie pieczywa „bułką” z awokado na pewno wyjdzie nam na zdrowie!
Tofu to natomiast pełnowartościowe białko roślinne i doskonałe źródło wapnia oraz witamin z grupy B. Odsączone twarde tofu chłonie przyprawy jak gąbka, a w tym przepisie świetnie smakuje dzięki orientalnej marynacie.
Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!
Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com
Składniki (na 2 porcje):
– 2 awokado
– 200 g odsączonego twardego tofu
– 1 łyżka oleju kokosowego
marynata:
– 4 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka oleju sezamowego
– sok z ½ limonki
– 1 łodyga trawy cytrynowej
– 1 łyżeczka syropu klonowego
– 1 łyżeczka startego imbiru
– 1 czerwona papryczka chili
– 1 mała marchewka
– ½ ogórka
– sok z ¼ limonki
– ½ łyżeczki płatków chili
Odsączony blok tofu kroimy wzdłuż na pół. Papryczkę chili siekamy. Trawę cytrynową obieramy ze zdrewniałych liści, aż pojawi się jasny środek. Odcinamy twardy koniec, resztę drobno siekamy.
Wszystkie składniki marynaty łączymy. Tofu łączymy z marynatą i odstawiamy na co najmniej pół godziny. Marchewkę obieramy i kroimy na cieniutkie paski. Ogórka kroimy na cienkie, podłużne plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Mieszamy z sokiem z limonki i płatkami chili.
Odstawiamy. Każde awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i obieramy.
Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy na niej olej kokosowy. Tofu smażymy na średnim ogniu przez mniej więcej minutę z każdej strony.
Składamy burgera: spód z połówki awokado (możemy odciąć kawałek na dole, żeby spłaszczyć spód – burger lepiej będzie trzymał się w pionie), paseczki marchewki, smażone tofu, pikantny ogórek i druga połówka awokado. Możemy posypać czarnym sezamem.
Karolina Wiercigroch – fotografka i stylistka kulinarna, autorka bloga Dine&Dash. Miłośniczka prostego i pięknego jedzenia, bogatych w nowe smaki podróży, sauny i hot jogi.
Polecamy
Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
się ten artykuł?