Przejdź do treści

Limonka – właściwości i działanie. Sprawdź, jak może ci pomóc na skórę i włosy

Limonka – właściwości i działanie. Sprawdź, jak może ci pomóc! Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Limonka może pochwalić się wspaniałymi właściwościami wykazuje działanie przeciwnowotworowe, wzmacnia odporność, a do tego pomaga schudnąć. Powszechnie wykorzystywana jest również w kosmetyce, ponieważ ma pozytywny wpływ m.in. na skórę i włosy. Dowiedz się więcej!

Czym jest limonka?

Limonka, określana także mianem limy i limetki, to owoc cytrusowy z rodziny rutowatych. Jest on mały, zielony, okrągły i kwaśny, a do tego ma porowatą skórkę. Hoduje się go głównie w krajach o cieplejszym klimacie: tropikalnym lub subtropikalnym. Rośnie na drzewach, jak również i krzewach, których maksymalna wysokość wynosi 5 m. 

Składniki odżywcze limonki 

Limonka stanowi prawdziwe bogactwo składników odżywczych, takich jak: 

  • witamina E, 
  • witamina A, 
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), 
  • witamina C,
  • cynk, 
  • żelazo, 
  • potas, 
  • wapń, 
  • miedź, 
  • błonnik, 
  • flawonoidy, 
  • magnez, 
  • fosfor.
Cytrusy, mandarynki, pomarańcze

Właściwości zdrowotne limonki

W limonce znajduje się sporo antyoksydantów odpowiedzialnych za zwalczanie wolnych rodników. Dzięki temu organizm wolniej się starzeje. Nie wszyscy wiedzą, że owoc ten pozytywnie wpływa również na odchudzanie – przyspiesza metabolizm, dzięki czemu można go wykorzystywać jako element kuracji odchudzającej. 

Limetka pozwala także odkwaszać organizm. Dzięki niej można usuwać szkodliwe związki, a tym samym – przywracać mu zdrową równowagę. Duża zawartość witaminy C przyczynia się z kolei do uszczelnienia naczyń krwionośnych, co z kolei sprawia, że są one bardziej odporne na uszkodzenia oraz urazy. Chroni to nasze ciało przed wnikaniem wirusów oraz infekcji. Jak wykazały badania, limonka efektywnie niszczy również bakterie E. coli. Co więcej, robi to lepiej niż promieniowanie UV. To z kolei sprawia, że sok z tego owocu można traktować jako środek dezynfekujący. 

Cytrusowy owoc warto wykorzystywać także w ramach profilaktyki przeciwnowotworowej. Oprócz tego łagodzi objawy nerwicy oraz zapobiega jej pojawianiu się. Pomaga radzić sobie z nadpobudliwością, drażliwością oraz problemami z koncentracją. Przy okazji wzmacnia układ immunologiczny.  

Dzięki temu, że limonka ma niski indeks glikemiczny, a sok z niej potrafi kontrolować poziom glukozy we krwi, jej spożywanie rekomendowane jest osobom z cukrzycą. Limetka polecana jest również kobietom w ciąży – ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów. Warto wiedzieć, że skutecznie wspomaga ona pracę wątroby i zapewnia wsparcie całemu układowi pokarmowemu, ponieważ potrafi ona rozrzedzać żółć.

jedzenie na talerzu w kształcie serca

Limetka w kosmetyce

Limonka wykorzystywana jest również jako składnik perfum. Nie bez powodu olej z tego cytrusa należy do najczęściej sprzedawanych olejów w branży kosmetycznej. Pozyskuje się go z tłoczonych na zimno skórek tego owocu. Dodajmy, że limonka chętnie stosowana jest w aromaterapii. 

Na tym zastosowanie omawianego przez nas owocu w kosmetyce się nie kończy. Lekko kwaskowaty owoc sprawia, że skóra lepiej wygląda i wolniej się starzeje. Za sprawą zawartych w niej flawonoidów skutecznie wygładza ona zmarszczki. Co więcej, może pochwalić się działaniem regenerującym i rozjaśniającym. To z kolei sprawia, że jest sprzymierzeńcem podczas walki z przebarwieniami oraz cieniami pod oczami. Ponadto znakomicie oczyszcza skórę i wspaniale ją zmiękcza. Dzięki temu, po stosowaniu jej przez pewien czas, eliminuje się problem zrogowaciałego naskórka. Zawarta w limonce witamina A wpływa z kolei na lepszą kondycję włosów i paznokci. 

Antyoksydanty – produktów w których znajdziesz ich najwięcej

Limonka w kuchni

Limonka to aromatyczny owoc, który jest ważnym elementem kuchni tajskiej, wietnamskiej, jak również meksykańskiej. Nierzadko wykorzystuje się go w napojach alkoholowych i bezalkoholowych. Najpopularniejszym drinkiem z limonką jest oczywiście orzeźwiające mohito. Z powodzeniem można ów owoc wykorzystać także do tworzenia sorbetów oraz soków. Warto też pić wodę z limonką, w proporcji: szklanka wody – połowa owocu. Taki napój zapobiega przeziębieniom, stymuluje pracę układu trawiennego oraz reguluje stężenie glukozy. Co więcej, limetka dobrze sprawdzi się jako dodatek do herbaty, deserów, sałatek, a nawet i samych owoców morza.

Cytryna wpada do wody

Przepisy z limonką

Masło z limonką i chili

Oto przepis na aromatyzowane masło z limonką i chili. 

Składniki: 

  • starta skórka z limonki, 
  • 1 łyżeczka chili w proszku lub ¼ posiekanej świeżo papryczki chili, 
  • 1 kostka miękkiego masła (około 114 g). 

Sposób przygotowania: 

  1. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. 
  2. Zwiń masło w folii spożywczej, tworząc z niego mały walec o średnicy 2 cm. 
  3. Włóż masło do lodówki i poczekaj aż stanie się twardsze. 
  4. Wyjmij masło z lodówki i pokrój je na plasterki o grubości 5 mm. 

Powyżej podaliśmy przepis na najprostszą wersję takiego masła. Z powodzeniem można dodawać do niego jednak bardzo różne składniki, np. orzechy, ser pleśniowy, pietruszkę, kolendrę.

15 pomysłów na krewetki

Krewetki w sosie limonkowo-kokosowym

Masz ochotę na owoce morza? W takim razie sprawdź przepis na krewetki w sosie limonkowo-kokosowym. 

Składniki: 

  • 350 g krewetek, 
  • 1 łyżka startego imbiru, 
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili, 
  • połowa papryczki chili, 
  • 150 ml mleka kokosowego, 
  • 1 łyżka sosu rybnego, 
  • 2 łyżki oleju (np. kokosowego), 
  • połowa czerwonej cebuli, 
  • 1 łyżeczka startego czosnku, 
  • bazylia lub kolendra (świeża), 
  • starta skórka z limonki, 
  • sok z połowy limonki, 
  • 150 g papryki (np. w różnych kolorach), 
  • ryż (do podania z krewetkami). 

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotuj ryż zgonie z przepisem podanym na opakowaniu. 
  2. W międzyczasie rozmroź krewetki (jeżeli jest taka potrzeba), wyczyść je i pozbądź się pancerzy. 
  3. Pokrój czerwona cebulę bardzo drobno, a paprykę – w kostkę. 
  4. Podsmaż cebulę na patelni, dosyp do niej starty imbir i czosnek, a następnie paprykę. Smaż wszystkie składniki przez 3 minuty. 
  5. Do mieszanki dodaj krewetki i przez minutę je obsmażaj. Dolej mleko kokosowe, sos rybny, słodki sos chili, sok z limonki oraz startą z tego owocu skórkę. Całość zagotuj. 
  6. Na gotowym daniu ułóż plasterki chili i posyp całość bazylią lub kolendrą. Podawaj z ryżem. 

Masz ochotę na coś słodkiego? W takim razie sprawdź przepis na limonkowy mus z galaretką z kiwi.

Cytryny

Jak wybierać i przechowywać limonkę? Na co zwrócić uwagę?

Zdecydowanie najlepiej celować w limonki, które są twarde i ciężkie. Dlaczego? Ponieważ są one najbardziej soczyste. Dobry do spożycia owoc powinien mieć błyszczącą skórkę w kolorze zielonym (jasnym lub bardzo intensywnym). Na cytrusach czasem pojawiają się małe, brązowe przebarwienia, które nie wpływają niekorzystnie na smak. Jeżeli jednak występują większe plamy, oznacza to, że owoc jest zepsuty. Zdecydowanie najlepiej wybierać te okazy, które pochodzą z upraw ekologicznych. 

Źródła: 

  1. Bubha G., Medicinal Properties of Lime and its Traditional Food Value, Research Journal of Pharmaceutical Sciences, 2/2013. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: