Przejdź do treści

Tofu – podkręcamy kultowy ser

tofu
Tofu - podkręcamy kultowy ser Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?
„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

„Bez smaku, mdłe, nudne” ‒ tak zwykle o tofu mówią ci, którzy nie wiedzą, jak je przyrządzić. My mamy na tofu patent. Zobaczcie, jak podkręcić jego smak i dodać mu charakteru.

Tofu

Tofu jest coraz bardziej popularne. Ten delikatny sojowy ser ma swoje pięć minut dzięki coraz popularniejszej diecie wegetariańskiej. Wszystkożerni też coraz częściej sięgają po typowe wegetariańskie składniki.

Produkcję pierwszej na świecie kostki tofu zawdzięczamy Chińczykom. Legenda głosi, że arystokrata i alchemik Liu An odkrył przepis na tofu nieświadomie, eksperymentując w poszukiwaniu receptury na eliksir nieśmiertelności.

Produkcja twarożku jest możliwa, ponieważ białko sojowe, podobnie jak białko zwierzęce, można poddać procesowi koagulacji, kiedy to wytrąca się z mleka sojowego coś w rodzaju twarożku. Tofu szybko przywędrowało z Azji do Europy i obecnie dostępne jest na całym świecie.

W sklepach kupimy dwa podstawowe rodzaje tofu. Silken tofu, czyli tofu jedwabiste, jest bardzo delikatne, miękkie i łatwo się rozpada. W Europie popularne jest twarde tofu ‒bardziej zbite i mniej kruche. Jest idealne do dań na słono, gdyż idealnie wchłania przyprawy i marynaty.

Oczywiście firmy proponują nam tofu smakowe, wcześniej marynowane czy wędzone. Nie dajmy się zwieść! Najlepsze jest tofu naturalne, któremu sami możemy nadać smak. Tylko jaki?

Tofu – smakuje, jak zechcesz!

Wciąż pokutuje opinia, że tofu jest totalnie bez smaku. Pomija się je więc w kuchni w przeświadczeniu, że jego jałowość niczego nowego do dania nie wniesie, a dodatkowe chwile spędzone w kuchni nad szlifowaniem smaku jednego składnika to strata czasu. A jednak odważni z ciekawości próbują i pozytywnie się przekonują, że potrawy z tofu nie są trudne, a przy okazji potrafią smakować nieziemsko!

Sposobów na przyrządzenie tofu jest wiele. Wegetarianie z długim stażem nie wyobrażają sobie bez niego życia. Okazuje się, że delikatny smak twarożku można sprytnie wykorzystać i podkręcić.

Nie ma drugiego tak wszechstronnego składnika. Tofu można podawać na zimno i ciepło, pieczone, zapiekane, blendowane, zgniatane, smażone lub na surowo… To od gotującego zależy, jaki tofu będzie miało smak – a to otwiera morze możliwości.

Na śniadanie proponuję starą jak najstarszy wegetarianin na świecie tofucznicę, czyli wegetariański odpowiednik jajecznicy. To smażone tofu z patelni z dodatkiem warzyw, szczypiorku i przypraw podkreślających smak całej potrawy.

Danie głównie z tofu wymaga trochę czasu. Warto zrobić ostrą, ciekawą marynatę. Tofu po odciśnięciu wody chłonie przyprawy jak gąbka! Proponuję swoją ulubioną marynatę, tak przygotowanego tofu nie może zabraknąć na grillu. Potrawa idealnie sprawdzi się w bezmięsnej wersji burgerów lub do pożywnej sałatki z kaszy. Na koniec proponuję naprawdę prosty owocowy deser. Z tofu i dowolnych słodkich owoców warto przygotować wyśmienity mus a la sernik na zimno. Zajmie to dosłownie parę minut.

Obiecuję, że smak wszystkich potraw z tofu w roli głównej was zaskoczy!

Tofucznica z kurkami – składniki (dla 1 osoby)

Tofucznica z kurkami – pomysł na śniadanie. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

– 200 g naturalnego twardego tofu
– garść oczyszczonych kurek
– zielona cebulka
– zielona pietruszka
– olej
– sól czarna kala namak
– pieprz
– woda lub mleko roślinne

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Dodaj kurki i smaż przez chwilę. Niech oliwa nabierze pomarańczowego koloru, a w kuchni rozniesie się zapach grzybów. Tofu zgnieć za pomocą widelca lub pokrusz w dłoni i dodaj na patelnię. Mieszaj. Dodaj parę łyżek wody i smaż wszystko około 4 minut. Posiekaj drobno zieloną cebulę i dodaj do dania. Na koniec dopraw czarną solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekaną zieloną pietruszką.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Marynowane i grillowane tofu – składniki

Tofu - podkręcamy kultowy ser

– 2 łyżki oleju sezamowego
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 6 łyżek ciemnego sosu sojowego
– 1 łyżeczka drobnego brązowego cukru
– sok z ½ limonki
– 2 ząbki czosnku
– zielona cebulka
– parę posiekanych listków kolendry
– 1 mała ostra papryczka chilli
– 1 łyżka sezamu 

Sałatka z komosy – składniki

– 1 szklanka ugotowanej kaszy quinoa
– parę listków pietruszki
– parę listków kolendry
– parę listków bazylii
– ½ czerwonej cebuli
– sok z ½ limonki
– 1 łyżka dobrej oliwy z oliwek
– sól
– pieprz 

Składniki na marynatę połącz w misce. Czosnek i cebulkę posiekaj bardzo drobno. Podobnie papryczkę chilli posiekaj bardzo drobno, unikając kontaktu z oczami. Dobrze wymieszaj i na koniec dodaj sezam.

Tofu pokrój na pół, a następnie na kolejne cieńsze o połowę plastry, tak by z jednej kostki powstały 4 kawałki. Połóż tofu na ręczniku papierowym i przyłóż drugim kawałkiem ręcznika. Lekko dociśnij, by osuszyć je z nadmiaru wody. Zostaw tofu na ręczniczku na parę minut. Następnie osuszone tofu przełóż do miski z marynatą. Należy zanurzyć całe kawałki, tak by pokryła je ciemna marynata. Miseczkę z tofu przykryj folią i schowaj do lodówki na 2 godziny. Następie grilluj bądź smaż z obu stron. Na koniec podlej gotowe tofu marynatą.

Tak przygotowane tofu można podać z sałatką z komosy ryżowej. Ugotowaną komosę przesyp do miski. Zioła i cebulkę posiekaj i dodaj do kaszy. Całość skrop oliwą, sokiem z limonki i dopraw do smaku. Smakuje bosko!

Mus z silken tofu i malin i porzeczki  – składniki (na 2 porcje)

Tofu - podkręcamy kultowy ser

– opakowanie silken tofu
– 400 g malin
– sok z ½ limonki
– 2 łyżki syropu z agawy lub innego słodkiego syropu
– parę listków mięty

Owoce umieść w kielichu blendera i zmiksuj na mus. Odłóż do filiżanki 4 łyżki musu. Do blendera dodaj kostkę silken tofu, słodki syrop i sok z limonki. Zmiksuj wszystko na gęstą jedwabistą masę. Przygotuj naczynia. Rozlej do połowy naczynia mus. Następnie dodaj warstwę owoców i znowu zalej twarożkową masą.

Odstaw do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem przystrój deser listkami mięty.

Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. W wolnych od gotowania chwilach robi dyplom z filmu animowanego na Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanoc wegetarian i wegan / istock

„A i tak ci nałożę, może zmienisz zdanie” – czego nie chcieliby usłyszeć wegetarianie i weganie przy świątecznym stole? Jagna Niedzielska zaprosiła do dyskusji

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

×