Przejdź do treści

Dynia jest pełna dobra. Poznaj jej rodzaje i właściwości

Dynia - królowa jesieni
Dynie. Zdj: Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
Bruschetta z serem halloumi
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
zima
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych

Dynia. Bogata w przeciwutleniacze i witaminy, imponująca wyglądem, ale kusząca także bogatym wnętrzem. W sezonie jesienno-zimowym to ona króluje w kuchni. Poznaj ją bliżej!

 

Właściwości dyni

Dynia gości na naszych stołach od końca września do końca stycznia, idealnie nadaje się na przetwory, a przy tym bardzo łatwo się ją przechowuje. Jest niskokaloryczna (10 dag to zaledwie 28 kcal), stanowi przy tym bogate źródło beta-karotenu, witaminy C, witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B2), zawiera również sporo potasu, wapnia, fosforu, a do tego jest zupełnie pozbawiona sodu. Działa odkwaszająco na organizm oraz wzmacniająco na układ odpornościowy, o co szczególnie powinniśmy zatroszczyć się jesienią. Dynię poddajemy zwykle obróbce cieplnej ‒ czy to gotowaniu, czy pieczeniu ‒ a jej wielkim atutem jest to, że nawet wtedy nie traci swoich cennych właściwości.

Do Europy dynia przywędrowała wraz z odkryciem Nowego Świata, natomiast w Ameryce Środkowej jej uprawa zaczęła się 5500 lat p.n.e. W Polsce dynię początkowo uprawiano dla pestek. Panowie często sięgali po nasiona dyni, ponieważ ‒ jak wierzono ‒ dodawały one wigoru w łóżku. Wiadomość o wspomaganiu potencji dotarła podobno z Meksyku i choć brzmi to jak ludowa legenda, to być może jest w niej sporo prawdy. Dynia zawiera bowiem cynk, a dziś już wiemy, że chroni on prostatę, poprawia sprawność seksualną oraz żywotność plemników.

Dynię spożywano także tradycyjnie w postaci zupy na mleku lub marynowaną. Na Śląsku dość popularna była również dynia w winie. Zastosowań dyni jest jednak o wiele więcej: zupy, sosy, ciasta, desery, napoje ‒ istne dyniowe szaleństwo. Zanim zaczniesz zastanawiać się nad przepisem, poznaj jej odmiany.

Dynia Hokkaido

Dynia Hokkaido (Japanese Red Kuri Pumpkin) pochodzi z Japonii. Ma charakterystyczny okrągły kształt i intensywnie pomarańczową barwę. Jest niewielka, a jej waga to 1‒2 kg. Jej miąższ jest zwarty, przez co świetnie nadaje się do duszenia, smażenia, gotowania na parze czy pieczenia.

Dynia piżmowa

Dynię piżmową (Cucurbita moschata) łatwo rozpoznać, ponieważ kształtem przypomina dużą gruszkę. Ma jasną skórkę w odcieniu od kremowego do ciemnobrązowego oraz małe gniazdo nasienne, które łatwo można usunąć, nie tracąc przy tym wiele miąższu. Aby odpowiednio przygotować dynię, należy najpierw przekroić ją w poprzek pośrodku, pomiędzy górną a dolną częścią, a następnie obrać obydwie części. Następnie przekroić wzdłuż dolnej części na pół i wybrać pestki. Dynia piżmowa ma uniwersalne zastosowanie, nadaje się zarówno jako farsz, na zupę czy do przygotowania purée, jednak swój charakterystyczny, słodki smak wydobywa podczas pieczenia.

Francuska dynia piżmowa

Francuska dynia piżmowa (muscat francuski, muscat de provance), jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Francji. Jest duża, ma ciemnozieloną skórkę i intensywnie pomarańczowy miąższ, który po ugotowaniu rozpada się na drobne nitki. Dzięki temu odmiana ta nadaje się np. do pieczenia placków, jednak trudniej ją zmiksować na gładkie purée.

Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl

 


Anna Marcinkowska – Na co dzień niczym dzielna Jane przemierza bezkresne korytarze korporacyjnej dżungli, niejednokrotnie stawiając czoła niebezpieczeństwom jakie czyhają na nią za rogiem biurka, lub co gorsza, po drugiej stronie monitora. Po godzinach niczym Indiana Jones i Maria Skłodowska Curie w jednym, poznaje tajniki ziół i przypraw, czego efektem są jej wybuchowe kulinarne eksperymenty.

Katarzyna Karus-Wysocka – entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość, pracując jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym i wyciskaniu leżąc.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Dlaczego jesienią i zimą tyjemy ? Odpowiedź jest bardziej skomplikowana, niż myślisz

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Pigwa - owoc w sam raz na zimowe infekcje!

Pigwa – owoc, który w mig przegoni infekcje! Dietetyczka tłumaczy, dlaczego warto po nią sięgać

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

7 najlepszych źródeł beta-karotenu. I wcale nie chodzi o marchewkę

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 dodatków do rozgrzewającej herbaty, które poleca dietetyk. Wzmocnią odporność i poprawią ci nastrój

ciasto czekoladowe

Przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną

dynia

Dynia to królowa metamorfoz. Tym razem proponujemy ją nafaszerować

Orientalna jesień! Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem

Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem. Wypróbuj to orientalne, jesienne danie!

Dopadło cię przeziębienie? Anna Lewandowska poleca przepis na napój rozgrzewający!

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią i ciecierzycą. Wyborna przekąska, która rozgrzewa i syci na długie godziny!

Muffiny dyniowe – deser na rozgrzewkę

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Bruschetta z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią. Lekka, ale sycąca przekąska

Risotto z dyni i szałwii

Risotto z dyni i szałwii – idealne danie na wzmocnienie organizmu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

5 największych kuchennych mitów

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Weekendowy detoks sokowy

Dieta sokowa – przepisy, wskazania, efekty