Przejdź do treści

Wapń. Jakie są źródła wapnia? Czym grozi jego niedobór?

Wapń. Jakie są źródła wapnia? Czym grozi niedobór wapnia?
Wapń. Jakie są źródła wapnia? Czym grozi niedobór wapnia?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Wapń jest budulcem układu kostnego. Bierze również udział w przemianach żelaza, wydzielaniu hormonów i neuroprzekaźników, aktywacji enzymów regulacji przewodnictwa nerwowo-mięśniowego, równowagi kwasowo-zasadowej, krzepliwości krwi, a także wspomaga łagodzenie reakcji zapalnych. Dzienne zapotrzebowanie na wapń wynosi średnio ok. 1000 mg. Jakie są jego źródła w diecie, kiedy suplementować i czym grożą niedobory wapnia?

Kiedy występuje zwiększone zapotrzebowanie na wapń?

Zwiększone zapotrzebowanie na wapń występuje przy spożywaniu nadmiernych ilości alkoholu, kawy, mocnej czarnej herbaty, podczas palenia papierosów, przyjmowania leków zobojętniających kwas żołądkowy czy dużych dawek witaminy A, a także podczas stosowania diety wysokobiałkowej i bogatej w wysokoprzetworzoną żywność.

Objawy niedoboru wapnia

Niedobór wapnia objawia się poprzez zaburzenia rytmu serca i krzepliwości krwi, kurcze i bóle mięśni, mrowienie i drętwienie kończyn, krwotoki z nosa, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia uwagi, stany depresyjne, występowanie próchnicy, osteopenii czy osteoporozy. Warto profilaktycznie wykonywać badanie poziomu wapnia i stanu układu kostnego, aby móc zapobiec nieodwracalnym zmianom zachodzącym w organizmie wynikającym z nieodpowiedniej diety i niedoborów wapnia.

Objawy przedawkowania wapnia

Suplementując wapń naszą czujność powinny zaniepokoić takie objawy jak: wymioty, zaparcia; nadwrażliwość oczu i skóry na światło; zmiany skórne, bóle mięśniowe; powstawanie kamieni nerkowych. Mogą one wynikać z nadmiaru wapnia w organizmie, które wynikać może z nieodpowiedniej suplementacji.

Interakcje: nadmiar fosforu w diecie obniża poziom wapnia; do wchłaniania wapnia niezbędna jest witamina D; nasila je doustna antykoncepcja. Ze względu na interakcje suplementy z wapniem nie powinny być podawane razem z preparatami zawierającymi potas, cynk czy żelazo, a ponadto lekami, m.in. nasercowymi, tetracyklinami. Wapń łatwo wypłukuje się z żywności podczas jej gotowania w dużej ilości wody.

Jakie są najważniejsze źródła wapnia?

Wapń znajdziemy przede wszystkim w nabiale, konserwach z rybim  kręgosłupem i ośćmi, np. sardynkach, w jarmużu, kapuście włoskiej i innych warzywach kapustnych; nasionach roślin strączkowych, migdałach i orzechach, m.in. laskowych, w sezamie i maku, a także w figach i cytrusach. Warto zatem zadbać, aby dieta osoby z niedoborem wapnia obfitowała w wymienione składniki.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Jaja przepiórcze

Jaja przepiórcze – właściwości, jak i ile gotować, przepisy

Sacharoza

Sacharoza – co to, właściwości, gdzie występuje? Podział węglowodanów

Sałatka z warzywami

Piramida żywienia – co to jest i jak ją rozumieć?

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda. Poznaj jego właściwości

Jak prawidłowo łączyć suplementy diety, witaminy i minerały? Farmaceutka Zofia Winczewska ma garść rad

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

mięso jako źródło siarki

Siarka – właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie

owoce cytrusowe

Fosfor – właściwości, nadmiar i niedobór, naturalne źródła

sól

Chlor ma wpływ na Twoje zdrowie. Sprawdź, czym grozi jego nadmiar lub niedobór!

mięso, jaja i ryby

Azot – właściwości, źródła, skutki nadmiaru i niedoboru

Potas – źródła w diecie oraz skutki niedoboru i nadmiaru

7 pokarmów bogatych w minerały. Warto włączyć je do diety

Nabiał w diecie

Nabiał w diecie – czy jest zdrowy i jakie produkty wybierać?

Mleka roślinne

W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka

Tabletki

Zażywasz omeprazol lub pantoprazol? Uważaj na niedobór witaminy B12

blondynka odwrócona tyłem, krzem w skupie polnym

Krzem – skutki nadmiaru i niedoboru. Gdzie występuje „pierwiastek życia”?

×