Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!
O tym, że wstawanie w zimne i ciemne zimowe poranki bywa zazwyczaj wyjątkowo nieprzyjemne, nie trzeba przekonywać chyba nikogo. Chyba że czeka nas pyszne śniadanie. Oto najzdrowszy z możliwych sposób, by od rana zachciało wam się chcieć.
Jeśli należycie do wiernych fanów wszystkiego co „pszenne” – postawcie na orkisz. Ten starożytny gatunek pszenicy to zboże, którego nie poddano modyfikacjom genetycznym, a więc nie ingerowano w żaden sposób w jego pierwotną strukturę. Ziarna orkiszu od tysięcy lat uznawane były za pokarm dający siłę i spożywane w dużych ilościach przez gladiatorów i zawodników biorących udział w igrzyskach.
Orkisz jest hodowany i zbierany z nienaruszoną łupinką, chroniącą drogocenne ziarenka przed zanieczyszczeniami i pomagającą zachować w nich wszystkie wartości odżywcze. Zawiera o wiele więcej więcej białka i błonnika niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Jest także doskonałym źródłem składników mineralnych – cynku, selenu, żelaza oraz witamin witamin z grupy B i PP. Co ciekawe – gluten z ziaren orkiszu jest o wiele lepiej przyswajalny i nie wywołuje pogorszenia samopoczucia nawet u osób chorujących na celiakię! Dojrzały orkisz zawiera dużo kwasu krzemowego, poprawiającego stan skóry, włosów, paznokci oraz wzmacniającego aktywność mózgu i koncentrację. Przyspiesza przemianę materii, wspomaga budowę mięśni, ma właściwości krwiotwórcze i zapobiega zmniejszeniu wydolności organizmu. Rodanid zawarty w jego łuskach jest naturalnym antybiotykiem, wzmacnia więc naszą odporność i chroni przed infekcjami, szczególnie zimą.
By mieć pewność, że używamy pełnowartościowych zbóż, orkisz najlepiej kupować w ziarnach i samodzielnie mielić na mąkę. Mąka taka idealnie nada się do pieczywa i wypieków lub na przykład do przygotowania sycących śniadaniowych pankejków!
Pancakes orkiszowo-orzechowe
Zdjęcie: Marta Winiarska | www.eateasy.pl
Pancakes orkiszowo-orzechowe – składniki
– 200 g mąki orkiszowej
– 50 g zmielonych orzechów włoskich
– 250 g jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego
– 1 jajko
– 100 ml mleka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
– 2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego
– 1 łyżeczka ksylitolu, opcjonalnie
– szczypta soli
– do podania: ulubione owoce, syrop klonowy, orzechy, jogurt grecki
Pancakes orkiszowo-orzechowe – przygotowanie
Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt, mleko, sól, proszek, sodę, masło/olej kokosowy, ksylitol i roztrzepujemy rózgą. Partiami dodajemy mąkę orkiszową i zmielone orzechy, cały czas mieszając, aż powstanie masa konsystencji gęstej śmietany (można też umieścić składniki w blenderze i zmiksować). Masę odstawiamy na 10 minut, po czym smażymy placuszki na rozgrzanej patelni posmarowanej cienko masłem/olejem kokosowym ok. 1 minutę z każdej strony (do zrumienienia).
Podajemy z ulubionymi owocami lub jogurtem, posypane podprażonymi orzechami i polane
syropem klonowym.
Marta Winiarska – lekarz medycyny, fanka gotowania, nowych smaków i ciekawych zamienników. Fotografuje, ćwiczy, podróżuje, narzeka. Wie co to chroniczny brak czasu, więc stawia na szybkie i proste przepisy, którymi od 3 lat dzieli się na swojej stronie eateasy.pl.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?