3 min.
5 naturalnych źródeł żelaza

Zdjęcie: iStock
Niedobór żelaza bierze się zwykle ze złej diety. Jest niebezpieczny, bo prowadzi do anemii. Żelaza często brakuje kobietom w ciąży i w okresie karmienia piersią. Co jeść, aby uzupełnić jego braki? Oto 5 naturalnych źródeł tego mikroelementu.
Spis treści
Żelazo odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie ‒ transportuje tlen do wszystkich komórek. Już niewielki jego niedobór powoduje zmęczenie i osłabienie. Większy sprzyja anemii, zaś przewlekły może prowadzić do niewydolności narządów, a u kobiet w ciąży wywołać poronienie lub przedwczesny poród. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego rozwoju mózgu. Nie powinno go zabraknąć w diecie ciężarnych, matek karmiących oraz małych dzieci.
Moja babcia na anemię serwowała taką oto zupę: gotujemy rosół, następnie dodajemy do niego suszone owoce (śliwki, jabłka, gruszki). Gdy się wszystko razem wymiesza, dodajemy… krew z kaczki. Można ją zmieszać z octem, żeby lepiej smakowała… Cóż, nie namawiam nikogo do jedzenia tej makabrycznej zupy zwanej czerniną. Sama zresztą nie dałabym rady jej przełknąć. Może i jest dobra na anemię, ale na szczęście są jeszcze inne naturalne źródła żelaza. Oto one:
Wątróbka, wołowina, jagnięcina, indyk, kurczak
To najbogatsza w żelazo propozycja dla mięsożerców. Jeżeli nie przepadamy za wątróbką (osobiście nie znoszę), jedzmy befsztyki, ale ograniczmy się do porcji wielkości pięści. Mało popularnym u nas źródłem żelaza jest jagnięcina. To mięso wręcz ekologiczne ze względu na specyfikę chowu ‒ nie ma produkcji jagnięciny na masową skalę, jak w przypadku drobiu. Zwolenników białego mięsa pragnę uspokoić ‒ dużo żelaza znajdziemy także w piersi z indyka czy kurczaka. Jednak w przypadku kurcząt uważajmy na antybiotyki, więc lepiej wybierać zagrodowe.
Ciemnozielone warzywa, czyli botwinka, kapusta chińska, brukselka, jarmuż, brokuły, szpinak
To ukłon w stronę wegetarian. Warto pamiętać, że gotowanie ciemnozielonych warzyw zwiększa przyswajalność żelaza. Podobnie działa witamina C. Dlatego warto dodać do warzyw odrobinę soku z cytryny, co zwiększy wchłanianie żelaza.
Natka pietruszki
W starożytności uznawana za lekarstwo, zawiera sporo żelaza, a dodatkowo ułatwia jego wchłanianie z innych produktów żywnościowych. Przy niedoborach żelaza zaleca się dodawanie posiekanej natki do wszystkich posiłków, tak aby zjeść pęczek w ciągu dnia. A więc posypujemy pietruszką nie tylko rosół, ale też kanapki na śniadanie.
Jaja
Wprawdzie nie przodują w rankingu produktów bogatych w żelazo, ale nie sposób nie doceniać zawartych w nich licznych składników odżywczych, w tym także żelaza. Tu również dla lepszej jego przyswajalności warto na śniadanie zjeść jajecznicę z bogatym w witaminę C szczypiorkiem.
Sok z suszonych śliwek
Na zakończenie coś do picia. Produktów bogatych w żelazo nie należy popijać kawą czy herbatą, bo utrudniają wchłanianie tego pierwiastka. Za to sok z suszonych śliwek to smaczny i prosty sposób na przyswojenie odpowiedniej dawki żelaza. Dodatkowo zawiera ułatwiający trawienie błonnik. I brzuszek pracuje.
Zobacz także
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

02.06.2023
„Dziś wiem, jak bardzo odłączone od siebie i swoich ciał są osoby zmagające się z ortoreksją. To nie ma prawa skończyć się dobrze” – mówi Ola

20.04.2023
„Agencje modelingowe mają wobec dziewczyn odczłowieczające oczekiwania” – mówi eksmodelka i psycholożka Kaja Funez-Sokoła

05.04.2023
„Poza uzależnieniem kawa może zwiększać ryzyko wystąpienia stanów lękowych”. O wpływie kofeiny i nietolerancji kawy mówi dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda

03.04.2023