Przejdź do treści

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

miska z warzywami
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Dieta bezglutenowa w ostatnich latach stała się jedną z najmodniejszych diet. W sklepach pojawia się coraz więcej produktów bezglutenowych, dzięki czemu jest dostępna „od ręki” praktycznie dla każdego. Jednak czy każdy może ją stosować? Czy wystarczy jeść produkty bezglutenowe, by poczuć się lepiej lub stracić zbędne kilogramy? Oto główne błędy dotyczące stosowania diety bez glutenu.

Przechodzisz na dietę bezglutenową bez wskazań

Dieta bezglutenowa to dieta wskazana dla osób, które albo chorują na celiakię, albo mają alergię pokarmową na gluten. W przypadku celiakii gluten jest przez organizm nietolerowany, czego konsekwencją jest zanik kosmków jelitowych. W efekcie następuje złe wchłanianie składników odżywczych, a to daje efekt w postaci niedożywienia organizmu. Jeśli u kogoś zdiagnozowano celiakię, to będzie ją mieć do końca życia i już do końca życia musi eliminować gluten z diety. W przypadku alergii na gluten zjedzenie posiłku go zawierającego skutkuje reakcją uczuleniową organizmu. Jeśli nie masz alergii ani nietolerancji na gluten, nie ma potrzeby, byś stosował dietę bezglutenową. Czy możesz spróbować jej bez konsekwencji zdrowotnych? Owszem, ale tylko wtedy, jeśli dieta ta będzie dobrze zbilansowana.

Każda dieta, również ta bezglutenowa, powinna pokrywać zapotrzebowanie na wszystkie składniki pokarmowe, tak by nie dopuszczać do ich niedoborów w organizmie. Pytanie, po co miałbyś próbować diety bezglutenowej. Podejrzewasz u siebie nietolerancję na gluten? Dieta bezglutenowa to nie dieta, którą możesz zastosować „na wszelki wypadek”. To nie jest dobre rozwiązanie nawet wtedy, gdy podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu lub alergię.

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

Istnieje ryzyko, że glutenu jeść nie możesz, jeśli od dłuższego czasu cierpisz na bóle brzucha, biegunki lub zaparcia, źle się czujesz po zjedzeniu zbóż, masz anemię lub chudniesz albo ktoś z twoich najbliższych choruje na celiakię. Wtedy koniecznie zgłoś to swojemu lekarzowi i rozpocznij diagnozę. Nie eliminuj wcześniej glutenu z diety z prostego powodu ‒ podczas stosowania diety bezglutenowej diagnostyka nie jest miarodajna. By wynik badań był prawdziwy, pacjent nie może eliminować glutenu z diety; powinien być na dotychczasowej, „normalnej” diecie.

Jeśli chcesz zdiagnozować, czy problem nietolerancji glutenu dotyczy i ciebie, a już stosujesz dietę bezglutenową, powinieneś minimum sześć tygodni przed rozpoczęciem diagnostyki wrócić na normalną dietę, tzn. taką, która gluten zawiera. To bardzo ważne. Inaczej wynik badań będzie po prostu zafałszowany.

Korzystasz przede wszystkim z gotowej, przetworzonej żywności bezglutenowej

Moda na dietę bezglutenową niewątpliwie przyczyniła się do tego, że rynek żywności bezglutenowej bardzo się rozwinął. Dziś w każdym większym markecie można znaleźć co najmniej kilka półek z żywnością bezglutenową. Jest to duże ułatwienie dla wszystkich osób, które z przyczyn zdrowotnych muszą stosować tę dietę. Nie znaczy to, niestety, że pięknie opakowany produkty bezglutenowy jest zawsze zdrowy. Ciasta, ciasteczka, krakersy, batoniki ‒ te produkty są bezglutenową alternatywą niezdrowych przekąsek.

Przetworzona, gotowa żywność, także ta bezglutenowa, jest bogata w cukier i niezdrowy tłuszcz, których trzeba unikać w diecie. Mało tego: w produktach bezglutenowych mogą być jeszcze większe ilości cukru, soli i tłuszczu czy sztucznych dodatków smakowych niż w żywności tradycyjnej. Dlatego skup się na jedzeniu nieprzetworzonych pokarmów: warzyw, owoców, suchych strączkowych, jaj, ryb, chudego mięsa i nabiału oraz bezglutenowych kasz.

Bezglutenowe „gotowce” jedz tylko od czasu do czasu – im rzadziej, tym lepiej. Jeśli nie wiesz, jak powinna wyglądać zdrowa dieta, skonsultuj ją z doświadczonym dietetykiem. Szukając odpowiedniej do współpracy osoby, nie bój się zapytać o wykształcenie (powinna mieć wyższe wykształcenie z zakresu dietetyki lub żywienia człowieka) i o to, czy ma doświadczenie w pracy z osobami nietolerującymi glutenu.

Przechodzisz na dietę bezglutenową, bo chcesz schudnąć

Stosowanie diety bez glutenu nie wpłynie na szybszą utratę tkanki tłuszczowej. Ta dieta po prostu nie ma takiego celu. Oczywiście, jeśli będzie dobrze zaplanowana i dostarczy odpowiedniej ilości energii, która będzie odpowiednio rozłożona na białka, tłuszcze i węglowodany, to jest możliwa utrata wagi. Bez spełnienia tych warunków – samo unikanie glutenu w diecie – nie będzie skutkować chudnięciem. Na diecie bezglutenowej, jeśli nie będzie dobrze zaplanowana, możesz nawet przytyć.

Nie czytasz etykiet

Aby odnieść sukces na diecie bezglutenowej, tzn. sprawić, by dieta po prostu nie zawierała tego białka, musisz zostać superdetektywem. Gluten jest białkiem występującym w różnych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu, orkiszu i owsie. Ale można na niego trafić nie tylko w żywności powstałej z tych zbóż. Gluten może znajdować się w wielu innych produktach, które trudno podejrzewać o jego obecność. Przykład? Parówki, wędlina, desery mleczne, jogurty, a nawet ryby z puszki. Dlatego zawsze czytaj etykiety i korzystaj z żywności opatrzonej znakiem przekreślonego kłosa na opakowaniu.

Paulina Górska

Rezygnujesz ze wszystkich zbóż

Często spotykam osoby, które przeszły na dietę bezglutenową i równocześnie zrezygnowały z jedzenia wszystkich zbóż. Tym samym narażają się na niedobory pokarmowe: witamin z grupy B, A i E, magnezu, miedzi, cynku i innych oraz błonnika pokarmowego. W diecie bezglutenowej nie trzeba eliminować wszystkich ziaren. Bezglutenowe zboża to ryż, komosa ryżowa, amarantus, kasza jaglana oraz gryka.


Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej Foodarea, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywiani. Autorka książki „ Super Żywność czyli superfoods po polsku”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chleb

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Gryka poprawia apetyt, wzmacnia jelita, zmniejsza ciśnienie krwi. Z czym ją jeść? Sprawdź nasze przepisy!

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry

Amarantus – zbożowy hit. Nie tylko dla zestresowanych

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Gluten – dlaczego działa na nas jak narkotyk?

Jajka a gluten - istnieje zależność?

Jesteś na diecie bezglutenowej? Sprawdź, czy możesz jeść jajka od kur karmionych ziarnem

Hashimoto a dieta bezglutenowa

Hashimoto a gluten – dieta bezglutenowa przy Hashimoto

Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdzony przepis na chleb bez glutenu

Mąka gryczana – zdrowie bez glutenu. Wartości odżywcze, przepisy

Kasza jaglana – bezglutenowa królowa. Wartości odżywcze, przepisy

Lubisz mleko owsiane? Sprawdź, czy jest dla ciebie dobre

Karob vs kakao - właściwości, zastosowanie i przepisy

Karob vs kakao – właściwości, zastosowanie i przepisy

orzeszki

Uczuleni na jedzenie

mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa. Zrobisz z niej pyszne naleśniki, pudding i pierogi

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron soba. Mamy dla was pyszny przepis z tofu, brokułami i czarnym sezamem

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

święta

Święta na bezglutenie

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?