Przejdź do treści

6 argumentów za tym, żeby jeść śniadanie

śniadanie
Top 10 produktów na leniwe jelita ellieelien/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Śniadanie chroni przed wieloma chorobami, poprawia koncentrację, dba o płodność. Słuchamy naukowców i nie wychodzimy z domu z pustym brzuchem – zdecydowanie. Na zachętę fizjolog żywienia podpowie wam, co najlepiej zjeść o poranku.

Oto 6 bardzo konkretnych powodów, dla których pomijanie pierwszego posiłku w ciągu dnia jest najgłupszą z możliwych decyzji.

Śniadanie zmniejsza apetyt i chroni przed nadwagą

Znaczenie pierwszego posiłku w ciągu dnia kryje się w jego angielskiej nazwie: „break the fast”, czyli „przerwa w poście”. Podczas nocnego snu nasza przemiana materii ulega spowolnieniu, przestawiamy się na „postny” tryb pracy, bo organizm nie potrzebuje tak dużo energii. Jedzenie śniadania rozkręca metabolizm i przygotowuje „maszynę” spalającą kalorie do pracowitego dnia. Jeśli pomijasz ten posiłek, organizm nie dostaje nowego paliwa z pożywieniem, metabolizm pozostaje spowolniony. Co w perspektywie nie przynosi nic dobrego. Koło południa odczuwasz znacznie większy głód i chętniej zajadasz się wysokokalorycznymi przekąskami, aby usatysfakcjonować niezaspokojony rano apetyt. A przezorny organizm zaczyna robić zapasy w postaci tkanki tłuszczowej. Badania pokazują, że osoba, która rezygnuje ze śniadania, zjada potem 40 proc. więcej słodyczy, 45 proc. mniej warzyw i 30 proc. mniej owoców, za to wypija 55 proc. więcej słodkich napojów. Stąd późniejsze problemy z nadwagą i otyłością. Naukowcy z Queen Margaret University w Edynburgu udowodnili, że jedzenie śniadania ułatwia, a nie utrudnia gubienie zbędnych kilogramów, a w przypadku osób, które z niego rezygnują, prawdopodobieństwo, że będą cierpiały w przyszłości na otyłość, jest cztery razy większe.

Śniadanie obniża ryzyko cukrzycy i zawału serca

Kto by tam łączył „zwykłe” codzienne śniadanko lub jego brak z poważnymi chorobami? A jednak trzeba! American Heart Association oceniło, że ryzyko zespołu metabolicznego (otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze i wysoki poziom cholesterolu) u jedzących śniadania jest o 35–40 proc. niższe niż u osób regularnie je opuszczających. Także specjaliści z University of Minnesota, Harvard School of Public Health w Bostonie i Northwestern University w Chicago, którzy przez ponad 20 lat prowadzili badania epidemiologiczne, potwierdzili tę zależność, jeśli chodzi o cukrzycę typu 2. Jaką rolę odgrywa tu śniadanie? Kiedy kładziemy się spać, poziom insuliny w naszym organizmie powinien być wyrównany – nie za wysoki ani nie za niski. Jeśli rano nie zafundujemy sobie porannej „przerwy w poście”, czyli śniadania, poziom insuliny spada. Kiedy się wreszcie najadamy, gwałtownie rośnie. Po jakimś czasie dochodzi do zaburzeń w metabolizmie glukozy – głównego źródło energii – co prowadzi do cukrzycy typu 2.

kobieta

Śniadanie ułatwia uczenie się i zapamiętywanie

Okazuje się też, że babcia i mama miały rację, goniąc nas do porannego śniadania przed szkołą. Jeśli chcemy, aby nasz mózg pracował efektywnie, musimy zaczynać dzień porządnym posiłkiem. – Składniki odżywcze, których dostarczamy do organizmu rano, decydują o naszej wydolności fizycznej i umysłowej w ciągu dnia – wyjaśnia Piotr Pietrzak, lekarz rodzinny z CM Enel Med w Warszawie. Bez śniadania stajemy się nerwowi, mamy gorszą pamięć i zdolność postrzegania, problemy z koncentracją, trudniej przyswajamy wiedzę i robimy więcej błędów. To dlatego przed prezentacją czy egzaminem, zamiast wertować rano notatki, lepiej zjeść pożywne śniadanie.

Podnosi płodność kobiet

Solidny poranny posiłek powinny jeść kobiety, które starają się zajść w ciążę, szczególnie te, które cierpią na zespół policystycznych jajników. Pożywne śniadanie i lżejsza kolacja obniżają bowiem poziom testosteronu we krwi, a tym samym łagodzą objawy choroby i zwiększają płodność. Dowiodły tego badania przeprowadzone niedawno przez naukowców z uniwersytetu w Tel Awiwie.

Śniadanie poprawia humor

Jeśli organizm zamiast głodować rano i zadowalać się kawą z mlekiem, otrzymuje konkretną porcję składników odżywczych, wpływa to pozytywnie na nasz nastrój. Spada napięcie i rozdrażnienie, łatwiej radzimy sobie ze stresującymi sytuacjami. Zdrowy posiłek pomaga regulować poziom cukru we krwi, co pośrednio też wpływa na nasze siły witalne.

Śniadanie wydłuża życie

Skoro śniadanie obniża ryzyko poważnych chorób i poprawia nastrój, wniosek nasuwa się sam. Jedzenie śniadań wydłuża życie! Są też na to dowody naukowe. Uczeni z Atlanta’s Stress Institute odkryli, że stulatkowie znacznie częściej jadają śniadania niż osoby, które żyją krócej. Ich poranny posiłek zwykle jest bardzo prosty (pełnoziarniste płatki, warzywa, jajka, ciemne pieczywo, chude wędliny). Pomaga to im utrzymać masę ciała w normie, obniża poziom cholesterolu we krwi i pozytywnie wpływa na zdrowie.

pizza

Co jeść na śniadanie?

Radzi Iza Czajka, fizjolog żywienia

Najlepiej produkty, które dostarczą:
– lekkostrawnych białek (mleko i jego przetwory, sery, chude wędliny, jajka, pasty rybne),
węglowodanów o różnym stopniu uwalniania glukozy (pieczywo mieszane, ze względu na to, że jest lepiej przyswajalne, a razowe często powoduje wzdęcia; płatki kukurydziane, owsiane, pełnoziarniste),
– dobrych tłuszczów (awokado, orzechy, pestki, siemię lniane, oliwa, tłuste ryby).

W menu powinny też być warzywa i świeże bądź suszone owoce. Niedobrym pomysłem na śniadanie jest croissant z konfiturą, wszelkie drożdżówki czy pączki.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Tłuszcze na dzień dobry, czyli jak dać sobie kopa energetycznego na śniadanie?

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

18 przepisów na królewskie śniadanie. Dla każdego coś dobrego!

śniadanie

„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?