Przejdź do treści

Dieta odchudzająca – węglowodany vs. tłuszcze

Fot. Katarzyna Milewska
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa

Jeść zdrowo i tak, aby nie przytyć – oto jest wyzwanie. W dodatku ostatnio pojawiło się tyle różnych strategii, że trudno się w nich połapać. Dieta białkowa zdecydowanie traci na popularności. Zastanawiasz się, czy postawić bardziej na złożone węglowodany czy zdrowe tłuszcze?

Tematyka odżywiania i stosowania różnego rodzaju diet jest tematem naprawdę rozległym. Ciągle coś się zmienia, pojawiają się nowe badania naukowe i tezy mówiące o tym, że to, co wczoraj było dobre dla zdrowia, dzisiaj wybitnie mu nie służy. Dlatego czasem trzeba złapać dystans w tym temacie i kierować się faktami. Jeśli zastanawiasz się, czy planując swoją dietę, lepiej – jako źródło energii – wybrać węglowodany złożone, czy przestawić się na zdrowe tłuszcze, najpierw pomyśl, jak wygląda twój tryb życia oraz (co mamy nadzieję jest oczywiste) sprawdź stan zdrowia. Przynajmniej raz do roku rób badania i konsultuj je ze specjalistą.

Jedną z podstaw planowania strategii żywieniowej jest aktywność. Odpowiedź sobie więc na pytanie, czy przez większość czasu siedzisz, czy regularnie się ruszasz, a może trenujesz systematycznie kilka razy w tygodniu?

Jeśli bliżej ci do pierwszej grupy, spożywanie 3-4 posiłków zbilansowanych będzie brzmiało jak plan. W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest ograniczenie produktów węglowodanowych (oczywiście nie całkowicie), a przestawienie się na dietę tłuszczową. Mowa tu oczywiście o zdrowych tłuszczach, takich jak awokado, oliwa z oliwek, żółtka jaj, olej kokosowy, orzechy, dobrej jakości mięsa. Tłuszcze, w związku z tym, że mają wysoką gęstość kaloryczną (1g = 9 kcal), zasycają na dłużej. Poza tym warto wiedzieć, że ciało będące w spoczynku czerpie energię w 60% właśnie z tłuszczów. Możesz jeść mniejsze porcje i mimo to być najedzony na dłuższy czas, co doskonale sprawdza się także w przypadku osób zapracowanych.

Jeśli znalazłeś się w grupie aktywnej, pamiętaj, że twoje zapotrzebowanie na kilokalorie jest większe, ponieważ trening przyśpiesza metabolizm. Należy także odpowiednio zaplanować posiłki na okres okołotreningowy. Warto wtedy sięgnąć po węglowodany złożone, aby mieć siłę zrobić trening na 100%, mieć dobre samopoczucie, wystarczająca ilość energii w trakcie pracy i szybko się zregenerować po jej zakończeniu.

W sytuacji kiedy zależy ci na progresie i zwiększasz jednostki treningowe lub obciążenia – bez korekty diety, może się okazać, że pojawi się efekt odwrotny do zaplanowanego. Chodzisz głodny, podjadasz produkty mało energetyczne o niskiej jakości (słodycze), co w efekcie powoduje ospałość, brak energii i tycie.

Podsumowując: Zawsze obserwuj swój organizm. Badaj się regularnie i dostosuj swój system żywienia do aktualnego stanu zdrowia oraz trybu życia. Bo naprawdę nie istnieje uniwersalna dieta, która posłuży wszystkim.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Ciastka

Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

miód

5 najlepszych zamienników cukru

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

olej z wiesiołka

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol