Masz problemy z cerą? Rozważ zmianę diety! Oto kilka przepisów
Marzysz o lśniących, gęstych włosach? Twoje paznokcie są kruche i łamliwe? A może masz kłopoty z cerą i zrobisz wszystko, by wreszcie zaczęła być gładka i naturalnie piękna? O tym, jak to osiągnąć za pomocą zmiany sposobu odżywiania pisze dietetyczka Agata Lewandowska w książce „Dieta dla urody”, którą Hello Zdrowie objęło matronatem medialnym.
Aby mieć piękne i zdrowe włosy, paznokcie i skórę, nie musisz wydawać majątku na kosmetyki. Niektóre produkty spożywcze mogą poprawić koloryt i nawilżenie skóry, zahamować wypadanie włosów i spowolnić powstawanie oznak starzenia się. Są też takie, które wspomagają leczenie trądziku i łupieżu. Dzięki drugiemu już wydaniu książki „Dieta dla urody” dowiesz się, co warto jeść, gdy ma się cerę tłustą, suchą lub naczynkową, po które produkty sięgać, by wzmocnić włosy i paznokcie, i jak się odżywiać, by przedłużyć młodość oraz zapewnić sobie witalność i zdrowy wygląd.
Poniżej publikujemy jej fragment z dwoma przepisami posiłków dla osób zmagających się z problemem trądziku różowatego.
Trądzik różowaty
W tym rozdziale znajdziesz przepisy na bazie składników, które nie nasilają objawów trądziku różowatego. Pamiętaj jednak o indywidualnej tolerancji i wnikliwej obserwacji swojego organizmu. Przepisy z innych działów również mogą okazać się przydatne, o ile zawierają tolerowane przez ciebie składniki lub jeśli dokonasz niezbędnych modyfikacji.
Owsianka z musem wiśniowym
Składniki (1 porcja):
150 ml napoju owsianego
4 łyżki płatków owsianych
łyżka ziaren lnu lub chia
łyżka pokruszonych migdałów
½ jabłka
duża garść drylowanych wiśni (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
- Napój owsiany podgrzej w rondelku.
- Jabłko obierz i zetrzyj na tarce.
- Dodaj płatki owsiane, zestaw rondelek z ognia i odstaw na 2 minuty.
- Dodaj ziarna oraz orzechy, wymieszaj i odstaw na kolejne 2–3 minuty. Następnie wymieszaj z jabłkiem.
- Wiśnie zmiksuj blenderem na gładką masę.
- Przełóż owsiankę do miseczki i polej wiśniami.
*Danie możesz dosłodzić odrobiną stewii, jednak unikaj tej na bazie maltodekstryn (maltodekstryny to też rodzaj cukru)
Zielone burgery
Składniki (2 porcje):
2 małe ugotowane ziemniaki
200–250 g brokułów ugotowanych na parze
2 łyżki płatków owsianych zmielonych w blenderze lub młynku
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
duże jajko
ulubione zioła, np. bazylia, natka pietruszki, lubczyk
olej rzepakowy
szczypta soli
Przygotowanie:
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć dłońmi.
- Brokuły drobno posiekaj.
- Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść go niewielką ilością oleju.
- Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 2–3 minuty.
- Następnie uformuj placuszki i układaj je na blasze.
- Zapiekaj 15–17 minut w 180 stopniach.
*To świetny sposób na wykorzystanie warzyw i ziemniaków pozostałych z obiadu. Jeśli nie masz możliwości zmielenia płatków owsianych, użyj mąki owsianej lub ewentualnie płatków błyskawicznych.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Nie warto się chować! Kampania „Daj Się Odkryć” wspiera osoby chore na łuszczycę
Dlaczego warto, a przede wszystkim jak mądrze ograniczać mięso? Tłumaczy dietetyczka Agata Lewandowska
Aronia ma uzdrawiającą moc! Nowa książka Agaty Lewandowskiej pod matronatem Hello Zdrowie
Jedyny skuteczny „lek” na insulinooporność? Zmiana stylu życia! Relacja z warsztatów z Klaudią Łakomą
się ten artykuł?