Przejdź do treści

Dieta eliminacyjna – zasady, efekty, przeciwwskazania

Dieta eliminacyjna
Dieta eliminacyjna
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna
Bananowe lody
Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie
Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?
Kobieta trzyma szpinak
Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Dieta eliminacyjna wyklucza składniki wywołujące niekorzystne efekty w organizmie w celu wykrycia przyczyn lub leczenia skutków nadwrażliwości pokarmowej. Diagnostyczna dieta eliminacyjna wymaga specjalnej procedury i obserwacji; zwykle wyklucza najczęściej występujące alergeny.

Inne nazwy: dieta lecznicza

Dieta eliminacyjna – zasady

Zasady: dieta wykluczająca składniki wywołujące niekorzystne efekty w organizmie w celu wykrycia przyczyn lub leczenia skutków nadwrażliwości pokarmowej. Diagnostyczna dieta eliminacyjna wymaga specjalnej procedury i obserwacji; zwykle wyklucza najczęstsze alergeny (mleko i przetwory, białko jaja, zboża glutenowe, orzechy, cytrusy, ryby i owoce morza, soja, pomidory), które są stopniowo wprowadzane do menu w ramach tzw. diety prowokacyjnej; trwa zwykle od kilku tygodni do miesięcy. Lecznicza dieta eliminacyjna wyklucza (lub ogranicza) niekorzystne produkty na stałe. Do diet eliminacyjnych stosowanych z wyboru należą też diety wegetariańskie oraz różnego rodzaju odchudzające.

Dieta eliminacyjna – wskazania

Dla kogo: dieta stosowana jest z polecenia i pod kontrolą lekarza, a przeznaczona dla osób z nadwrażliwością pokarmową, czyli w przypadkach alergii pokarmowych, nietolerancji ze strony układu trawienia, a także sytuacji, gdy metabolity czy inne związki pochodzące z produktów spożywczych zaburzają równowagę biochemiczną organizmu. Odpowiednio skomponowane diety eliminacyjne są stosowane również w ciąży i karmieniu piersią, przy celiakii, cukrzycy, zaburzeniach pracy jelit, kamicy nerkowej czy żółciowej, dnie szczawianowej, fenyloketonurii itp. Należy pamiętać, że jadłospisy wyłączające ważne produkty spożywcze, a zwłaszcza całe ich grupy, nie są przeznaczone do stosowania bez przyczyn medycznych. W przypadku specjalnych potrzeb żywieniowych mogą wymagać suplementacji przepisanej przez lekarza.

Dieta eliminacyjna – zalety, efekty

Plusy: prawidłowa lecznicza dieta eliminacyjna powoduje ustąpienie objawów alergii czy nietolerancji pokarmowej, a nawet samej alergii, zwłaszcza u dzieci. Pozwala zlikwidować lub ograniczyć bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, zmiany skórne, migrenowe bóle głowy, trudności w koncentracji, bóle mięśni, nieżyt nosa. Poprawia funkcjonowanie układu trawienia, w tym wchłanianie składników odżywczych i odporność na patogeny. Pomaga uniknąć szkodliwego wpływu na metabolizm niezalecanych produktów. Skuteczność diet eliminacyjnych w likwidowaniu objawów nadwrażliwości równoważy trudy stosowania jej w praktyce.

Dieta eliminacyjna – przeciwwskazania

Minusy: skuteczność diety wymaga rygorystycznego przestrzegana. Dieta eliminacyjna jest często trudna do zbilansowania i stosowania w praktyce, zwłaszcza przy większej liczbie „zakazanych” produktów.

Unikanie niepożądanych związków jest możliwe tylko dzięki dokładnemu czytaniu etykiet produktów i ścisłej kontroli jadłospisu. Gdy dieta jest stosowana w celach diagnostycznych, wiąże się to również ze skrupulatnym rejestrowaniem składu posiłków i obserwowanych objawów. Wykrycie problematycznych produktów może być trudne przy alergiach krzyżowych, opóźnionym czasie reakcji, nadwrażliwości na wiele różnych czynników naraz, a zwłaszcza na dodatki żywności, które występują w niezmiernie szerokiej grupie produktów przetworzonych. Diagnoza alergii wymaga też odpowiednich badań medycznych, a wprowadzanie diety prowokacyjnej powinno odbywać się pod kontrolą lekarza z uwagi na możliwość wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego. Przy eliminacyjnej diecie leczniczej wykluczenie danego produktu, a zwłaszcza całej ich grupy, stwarza konieczność uwzględnienia w menu innych źródeł zawartych w nich składników. W przypadku niedożywienia i specjalnych potrzeb żywieniowych wymaga też zwykle suplementacji według zaleceń lekarza.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Dieta na refluks żołądkowy – zalecenia, czego nie jeść przy refluksie?

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

miód

5 najlepszych zamienników cukru

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Monika Dziemidowicz / Archiwum prywatne

„Jedząc duże ilości mięsa, sami 'okradamy się' z wapnia”. Dietetyczka Monika Dziemidowicz o osteoporozie, cichym złodzieju kości

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku