2 min.
Dieta redukcyjna – co potem?

Zdjęcie: shutterstock
04.07.2022
Masz ochotę na „zdrową colę” z TikToka? Lekarze odradzają
03.07.2022
Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata
03.07.2022
Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce
02.07.2022
Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!
02.07.2022
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Dieta redukcyjna. Droga jest prosta – dieta i ćwiczenia. Przy odpowiedniej motywacji udaje ci się wytrwać w postanowieniach. W końcu osiągasz cel, ale stajesz przed wieloma dylematami, co jeść, ile ćwiczyć, czy wciąż sobie odmawiać? Łatwo na tym etapie podjąć złe decyzje. Jak utrzymać wypracowaną wagę?
No właśnie. Ta historia jest dobrze znana każdemu, kto był na diecie. Zaczynasz redukcję, widzisz przed sobą jakiś cel. Nawet nie jakiś! Ten cel jest bardzo konkretny – x kilogramów mniej. Zaczynasz działać. Systematycznie ćwiczysz i przyjmujesz mniej kalorii, niż spalasz. Twoje starania zaczynają przynosić efekty. Po jakimś czasie się udaje. Masz to! Co dalej? Oczywiście musisz sobie odbić, bo przecież ta katorga ciągnęła się w nieskończoność, a z życia trzeba czerpać jakąkolwiek przyjemność. Niestety efekty twojej pracy idą wówczas na marne. Jak je utrzymać, by nie zwariować? Wprowadź tzw. fazę stabilizacji. To bardzo ważny etap procesu redukowania tkanki tłuszczowej.
Faza ta może być zarówno etapem przejściowym, jak i końcowym odchudzania. W pierwszym przypadku będzie to idealny czas, żeby po zredukowaniu tkanki tłuszczowej rozwinąć masę mięśniową i wyrównać proporcje ciała. Dla kobiet może to oznaczać pracę nad kształtem pośladków, brzucha czy ramion. To czas dla organizmu, który musi przyzwyczaić się do zmian, ale także dla psychiki wyczerpanej stosowaniem diety niskokalorycznej. Rozsądnie jest więc wprowadzać takie pauzy, stabilizując wagę na czas jednego czy dwóch tygodni, a następnie kontynuować program. Nie oznacza to, że w czasie przerwy można wrócić do starych nawyków żywieniowych (w końcu to one spowodowały nadwagę). Faza stabilizacji jest jedynie modyfikacją diety redukcyjnej. Co to znaczy? Wciąż musisz jeść zdrowo, ale liczba spożywanych kalorii może być nieco większa niż na diecie. Dzięki ustabilizowaniu wagi na kilka tygodni zapobiegniesz efektowi jo-jo, a także późniejszemu odkładaniu się tłuszczu na skutek drastycznej zmiany nawyków żywieniowych.
Taka zrównoważona dieta jest stosowana także przez wszystkich, którzy nie chcą ani chudnąć, ani przybierać na wadze, tylko odżywiać się w zdrowy sposób, podnosząc w ten sposób swoją wydajność np. w sferze sportowej.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

03.07.2022
„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022