Przejdź do treści

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Internetowa moda na… jedzenie trujących grzybów. „To może mieć opłakane konsekwencje!” – przestrzega lek. Ewa Stawiarska
„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje
Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot
Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”
Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Zupa miso to zupa, którą Japończycy spożywają właściwie codziennie, niezależnie od pory dnia. Sprawdźmy zatem, jak się spisze!

Jest to zupa, którą Japończycy spożywają właściwie codziennie, niezależnie od pory dnia, nawet na śniadanie. Tradycyjną Miso-shiro przygotowuje się ją na bazie „dashi” z dodatkiem pasty sojowej miso. Dashi to mieszanka wiórków ryby bonito oraz wodorostów kombu. Drugi główny składnik, czyli pasta miso, produkowana jest ze sfermentowanej soi i służy Japończykom jako baza do zup i sosów.

Żeby przygotować wegetariańską wersję zupy miso, rezygnujemy z dashi na rzecz tego, co w naszej kuchni najlepsze – gotujemy bulion warzywny. Żeby zupa spełniała wszystkie nasze potrzeby, dodajemy do niej rozgrzewające i przeciwzapalne składniki: czosnek, imbir oraz kurkumę. Ale to nie wszystko. Żeby danie było pełnowartościowe i zrównoważone, dodajemy również tofu. Pozostałe składniki to już kwestia naszych upodobań. Ważne jest, by pozostać wiernym japońskiej tradycji, według której dodatkowe składniki zupy powinny odzwierciedlać aktualną porę roku. U mnie odzwierciedlają głównie stan lodówki, więc w mojej miso znajdziecie cukinię, marchewkę, kapustę pak-choi, pieczarki oraz zielona dymkę.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Niepozorna miso to idealne rozwiązanie na posobotnie ciężkie poranki, ale również na pełnowartościowy obiad – wystarczy ugotować makaron, dodać tofu i cieszyć się uzdrawiającą mocą tego wyjątkowo prostego japońskiego dania.

Detoksowa zupa miso z warzywami

Zdjęcie: Karolina Piwowar

Zupa miso z warzywami – składniki:

  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 spora cebulka szalotka,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia,
  • 1,5 l wody (6 szklanek),
  • 5 łyżek pasty miso,
  • 200 g tofu,
  • łyżeczka kurkumy,
  • kilka sztuk pieczarek brunatnych,
  • kilka liści kapusty pak-choi,
  • cebulka dymka ze szczypiorem.

Zupa miso z warzywami – przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy do niej posiekaną cebulkę. Czekamy, aż zmięknie i lekko się zrumieni, co jakiś czas mieszając. Po około 3-4 minutach dodajemy starty imbir oraz czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Lekko rumienimy, a następnie dodajemy połowę warzyw, czyli 1 marchewkę i pół cukinii, pokrojone w większe kawałki. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, gotując na średnim ogniu pod przykryciem.

Tak przygotowany wywar przecedzamy przez dość drobne sito. Z klarownego bulionu odmierzamy szklankę do miseczki i dodajemy do niej pastę miso oraz kurkumę. Mieszamy i wlewamy do pozostałego bulionu. Doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie pozostałe warzywa, tj. marchewkę oraz cukinię kroimy w cienkie słupki, zaś pieczarki w cienkie plasterki. Składników nie wrzucamy do bulionu, a gotujemy je na parze (na bulionie) pod przykryciem. Marchewkę przez ok. 2-3 minuty, a potem dodajemy grzyby i cukinię i gotujemy jeszcze przez około minutę, tak by pozostały al dente.

W tym czasie odsączamy tofu na ręczniku papierowym i kroimy w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm. Jeśli chcemy, możemy przygotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Może to być makaron soba lub udon, w zależności od naszych upodobań.

Na miseczkę wykładamy makaron, tofu, ugotowane na parze warzywa i całość zalewamy bulionem. Dodajemy kilka liści pak-choi oraz świeżo posiekaną cebulkę dymkę i szczypior.

 

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Domowa chałwa

Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Smoothie bowl

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Pudding

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Kobieta trzyma w rękach kanapkę

Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×