Przejdź do treści

Czosnek – serce go pokocha

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą

Ile potrzeb, tyle zastosowań czosnku. Stosowany jest do leczenia grzybic, przeziębień, kaszlu, wspomagania odporności, a nawet jako afrodyzjak – choć w to akurat trudno uwierzyć. Czosnek korzystnie oddziałuje również na serce. Przyjrzyjmy się, za co nasze serce go pokocha.

Wszyscy wiedzą, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Ma działanie przeciwbakteryjne zarówno wobec bakterii Gram-dodatnich, jak i Gram-ujemnych. Substancją odpowiedzialną za skuteczne zwalczanie bakterii jest allicyna – to niezwykły związek, który przenika do wnętrza komórek, nie uszkadzając ich, i wpływa na zachodzące tam procesy biochemiczne. Czosnek poradzi sobie m.in. z bakteriami Escherichia, Salmonella, Klebsiella, Proteus, Staphylococcus, Streptococcus, Bacillus, Clostridium, Helicobacter pylori czy Mycobacterium. Jednocześnie czosnek i zawarte w nim związki działają stymulująco na rozwój bakterii z rodzaju Lactobacillus. Związki czosnku blokują również zdolność wirusów do przedostawania się do komórek gospodarza. Dzięki temu czosnek wykazuje aktywność przeciwwirusową wobec herpes simplex, influenzae B virus, parainfluenzae virus, cytomegalovirus, rhinovirus i vesicularvirus. Zwalczy też grzyby Candida, Saccharomyces i Pichia

Czosnek a układ krążenia

Poza działaniem przeciwwirusowym i antybakteryjnym czosnek ma również korzystny wpływ na układ naczyniowo-sercowy. Zespół badawczy z Uniwersytetu Johna Mooresa w Liverpoolu wykazał, że nie tylko czosnek, ale również preparaty z czosnku obniżają ryzyko zawału serca u osób z chorobą wieńcową. Wpływa on na płytki krwi, które regulują proces krzepnięcia, sprawiając, że są mniej lepkie, i poprawiając ich ruchliwość. Dzięki temu czosnek wykazuje działanie przeciwzakrzepowe, znacząco obniżając ryzyko powstawania groźnych zakrzepów. Badania dowodzą, że czosnek z powodzeniem można wykorzystywać w prewencji zawału serca.

Tymczasem Johannes Hinrich von Borstel, niemiecki specjalista z zakresu medycyny ratunkowej i kardiologii, autor książki „Historia wewnętrzna. Serce”, twierdzi, że miażdżyca zaczyna się już w wieku 25 lat! Zmiany miażdżycowe polegają na gromadzeniu się cholesterolu i lipidów w tętnicach. W efekcie dochodzi do groźnych niedrożności tętnic, rozwoju chorób układu krążenia i ryzyka udaru.

Autor zwraca uwagę na wpływ czosnku w profilaktyce chorób serca. Jak twierdzi, „warzywa i owoce zawierają związki fitochemiczne, które mają taki sam wpływ na organizm jak różne leki chroniące serce, a przy tym występują w bezpiecznym stężeniu”.

Czosnek rozrzedza krew i tym samym wpływa na lepsze jej krążenie w naczyniach oraz dystrybucję do organów i tkanek. Liczne prace naukowe dowodzą, że codzienne zjadanie czosnku może obniżyć stężenie cholesterolu nawet o 12 proc.!

Również naukowcy z Los Angeles Biomedical Research Institute wykazali w swoich badaniach, że czosnek redukuje blaszkę miażdżycową gromadzącą się w tętnicach. W przeprowadzonym badaniu u pacjentów przyjmujących czosnek stwierdzono spowolnienie kumulowania się blaszki miażdżycowej o 80 proc. Dodatkowo zmniejszały się istniejące już złogi miażdżycowe. Naukowcy stwierdzili więc, że czosnek może znacząco pomóc w zmniejszaniu ryzyka chorób serca.

Biorąc pod uwagę to, że choroby serca są obecnie najczęstszymi schorzeniami wynikającymi zarówno z nieprawidłowej diety, małej aktywności fizycznej, jak i niezdrowego trybu życia, warto pomyśleć o wprowadzeniu czosnku do naszego menu nie tylko jako dodatku smakowego do potraw, ale przede wszystkim jako suplementu mającego na celu poprawę stanu naszego układu krążenia.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Chleb

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Kobieta

„Kompulsywne objadanie się jest jak branie na kredyt energii, której nie masz” – alarmuje dietetyczka

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”