Przejdź do treści

Czosnek – serce go pokocha

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Ile potrzeb, tyle zastosowań czosnku. Stosowany jest do leczenia grzybic, przeziębień, kaszlu, wspomagania odporności, a nawet jako afrodyzjak – choć w to akurat trudno uwierzyć. Czosnek korzystnie oddziałuje również na serce. Przyjrzyjmy się, za co nasze serce go pokocha.

Wszyscy wiedzą, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Ma działanie przeciwbakteryjne zarówno wobec bakterii Gram-dodatnich, jak i Gram-ujemnych. Substancją odpowiedzialną za skuteczne zwalczanie bakterii jest allicyna – to niezwykły związek, który przenika do wnętrza komórek, nie uszkadzając ich, i wpływa na zachodzące tam procesy biochemiczne. Czosnek poradzi sobie m.in. z bakteriami Escherichia, Salmonella, Klebsiella, Proteus, Staphylococcus, Streptococcus, Bacillus, Clostridium, Helicobacter pylori czy Mycobacterium. Jednocześnie czosnek i zawarte w nim związki działają stymulująco na rozwój bakterii z rodzaju Lactobacillus. Związki czosnku blokują również zdolność wirusów do przedostawania się do komórek gospodarza. Dzięki temu czosnek wykazuje aktywność przeciwwirusową wobec herpes simplex, influenzae B virus, parainfluenzae virus, cytomegalovirus, rhinovirus i vesicularvirus. Zwalczy też grzyby Candida, Saccharomyces i Pichia

Czosnek a układ krążenia

Poza działaniem przeciwwirusowym i antybakteryjnym czosnek ma również korzystny wpływ na układ naczyniowo-sercowy. Zespół badawczy z Uniwersytetu Johna Mooresa w Liverpoolu wykazał, że nie tylko czosnek, ale również preparaty z czosnku obniżają ryzyko zawału serca u osób z chorobą wieńcową. Wpływa on na płytki krwi, które regulują proces krzepnięcia, sprawiając, że są mniej lepkie, i poprawiając ich ruchliwość. Dzięki temu czosnek wykazuje działanie przeciwzakrzepowe, znacząco obniżając ryzyko powstawania groźnych zakrzepów. Badania dowodzą, że czosnek z powodzeniem można wykorzystywać w prewencji zawału serca.

Tymczasem Johannes Hinrich von Borstel, niemiecki specjalista z zakresu medycyny ratunkowej i kardiologii, autor książki „Historia wewnętrzna. Serce”, twierdzi, że miażdżyca zaczyna się już w wieku 25 lat! Zmiany miażdżycowe polegają na gromadzeniu się cholesterolu i lipidów w tętnicach. W efekcie dochodzi do groźnych niedrożności tętnic, rozwoju chorób układu krążenia i ryzyka udaru.

Autor zwraca uwagę na wpływ czosnku w profilaktyce chorób serca. Jak twierdzi, „warzywa i owoce zawierają związki fitochemiczne, które mają taki sam wpływ na organizm jak różne leki chroniące serce, a przy tym występują w bezpiecznym stężeniu”.

Czosnek rozrzedza krew i tym samym wpływa na lepsze jej krążenie w naczyniach oraz dystrybucję do organów i tkanek. Liczne prace naukowe dowodzą, że codzienne zjadanie czosnku może obniżyć stężenie cholesterolu nawet o 12 proc.!

Również naukowcy z Los Angeles Biomedical Research Institute wykazali w swoich badaniach, że czosnek redukuje blaszkę miażdżycową gromadzącą się w tętnicach. W przeprowadzonym badaniu u pacjentów przyjmujących czosnek stwierdzono spowolnienie kumulowania się blaszki miażdżycowej o 80 proc. Dodatkowo zmniejszały się istniejące już złogi miażdżycowe. Naukowcy stwierdzili więc, że czosnek może znacząco pomóc w zmniejszaniu ryzyka chorób serca.

Biorąc pod uwagę to, że choroby serca są obecnie najczęstszymi schorzeniami wynikającymi zarówno z nieprawidłowej diety, małej aktywności fizycznej, jak i niezdrowego trybu życia, warto pomyśleć o wprowadzeniu czosnku do naszego menu nie tylko jako dodatku smakowego do potraw, ale przede wszystkim jako suplementu mającego na celu poprawę stanu naszego układu krążenia.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Kobieta je pizzę

Żywność, która zwiększa ryzyko wystąpienia raka mózgu i jajników. Po te produkty nie sięgaj za często

Bylica – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepis

Macierzanka – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Jak mówić do osób z otyłością? Wyjaśniają eksperci z Dietetyka #NieNaŻarty

Co mówić osobom z otyłością, żeby je wspierać, a nie dołować? Wyjaśniają eksperci z profilu Dietetyka #NieNaŻarty

Gorczyca – właściwości, wykorzystanie, zastosowanie. Przepis na musztardę

Zwracasz uwagę na to, jak wkładasz jajko do gotującej się wody? Chemiczka wyjaśnia, że istotny jest jeden szczegół

Zwracasz uwagę na to, jak wkładasz jajko do gotującej się wody? Chemiczka wyjaśnia, że istotny jest jeden szczegół

Syrop klonowy – skład, właściwości, zastosowanie w kuchni i domowej pielęgnacji

Betaina – jakie pełni funkcje w organizmie i kto może ją suplementować?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Słyszałaś o efekcie placebo w dietetyce? Dr Damian Parol wyjaśnia, na czym on polega

Słyszałaś o efekcie placebo w dietetyce? Dr Damian Parol wyjaśnia, na czym on polega

Czym są dodatki do żywności i czy mają szkodliwe działanie? /fot. Adobe Stock

Nie tylko benzoesan sodu. Czym są dodatki do żywności i czy mają szkodliwe działanie?

Czym jest resweratrol, gdzie go znaleźć i jak stosować? /fot. Adobe Stock

Czym jest resweratrol, gdzie go znaleźć i jak stosować w diecie i kosmetykach?

Garcinia cambogia – czym jest i kiedy ją stosować? Czy to środek dla każdego?

Quiche – klasyka francuskiej kuchni, która syci i zachwyca smakiem. Przepisy

Berberys – zastosowanie w kuchni, kosmetologii i suplementach diety

Czym jest inozytol i czy jego stosowanie jest bezpieczne? Inozytol a zespół policystycznych jajników

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

10 dietetycznych mitów, w które nie warto wierzyć. Wśród nich jest ten o czekoladzie

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Zioła na cukrzycę – jakie są naturalne metody wspomagające leczenie cukrzycy?

×