Przejdź do treści

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch | www.dine-dash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Jest zimno! Proponuję więc łatwą, szybką i rozgrzewającą zupę. Wystarczy wymieszać warzywa z oliwą i przyprawami, upiec i zblendować z bulionem. Łatwizna! Aromatyczny zapach korzennych przypraw i słodki smak pieczonych warzyw – tego potrzebuje zziębnięty organizm.

Podstawowym składnikiem kremu są bataty, które wzmacniają układ odpornościowy dzięki dużej zawartości beta-karotenu. Są też dobrym źródłem błonnika, magnezu, potasu, wapnia oraz witamin A, E, C, B2 i PP. Beta-karoten znajdziemy też w czerwonej papryce, która ma działanie antybakteryjne, usuwa z organizmu toksyny i wzmacnia naszą odporność. Zupę podamy z pestkami granatu, które, ze względu na zawartość związków przeciwutleniających, hamują powstawanie wolnych rodników, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i spowalniają procesy starzenia. Całość to solidna dawka zdrowia!

 

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki

Zdjęcie: Karolina Wiercigroch

Krem z pieczonych batatów i papryki – składniki:

– 2 bataty
– 2 czerwone papryki
– czerwona cebula
– litr domowego bulionu warzywnego* lub wody
– 2 łyżki oliwy
– łyżeczka nasion kuminu
– łyżeczka ziaren kolendry
– łyżeczka płatków chilli
– łyżeczka wędzonej papryki
– pół łyżeczki nasion kopru włoskiego
– pół łyżeczki gruboziarnistej soli

Do podania:

jogurt naturalny (lub jogurt kokosowy w wersji wegańskiej)
– pestki granatu
– za’atar
– sumak
– świeża kolendra (opcjonalnie)

Krem z pieczonych batatów i papryki – przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę i cebulę kroimy na mniejsze części. Przekładamy warzywa na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy przyprawy (kumin, kolendrę i koper włoski) – aż poczujemy ich przyjemny zapach (około 15 sekund). W małej miseczce mieszamy je z oliwą, solą, płatkami chilli i wędzoną papryką. Powstałą mieszanką nacieramy przygotowane wcześniej warzywa. Pieczemy przez około 30 minut, aż bataty będą miękkie. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Zdejmujemy skórkę z papryki (powinna łatwo schodzić po upieczeniu). Upieczone warzywa blendujemy z bulionem na gładki krem. Przekładamy do garnka i podgrzewamy. W razie potrzeby doprawiamy.

Podajemy z kleksem jogurtu, szczyptą za’ataru i sumaku, garścią pestek granatu oraz kilkoma listkami kolendry.

*Żeby zrobić domowy bulion, w dużym garnku układamy obrane i opłukane warzywa: 2 marchewki, korzeń pietruszki, korzeń selera i por (w razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki). Zalewamy 2 litrami zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przyprawy: sól, liście laurowe, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu i jałowca oraz 2-3 suszone borowiki. Nieobraną cebulę opalamy na palniku kuchenki i dodajemy do wywaru. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod lekko uchyloną przykrywką przez półtorej godziny.

Karolina Wiercigroch – fotografka i stylistka kulinarna, autorka bloga Dine&Dash. Miłośniczka prostego i pięknego jedzenia, bogatych w nowe smaki podróży, sauny i hot jogi. 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×