3 min.
Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Zdjęcie: Alicja Rokicka
Najnowsze
16.01.2021
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
16.01.2021
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
16.01.2021
Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska
15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
15.01.2021
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
Jesienią i zimą częściej gotuję zupy. Lubię je przygotowywać. Ich zapach magicznie unosi się po całym mieszkaniu. Dacie się namówić na duet zupowy: marchewka plus domowa śmietana kokosowa? Obiecuję, warto.
Zupa marchewkowa to duża konkurencja dla popularniej zupy krem z dyni. Ma równie wspaniały pomarańczowy kolor. Kolory działają ożywczo na nasz organizm. Kolor pomarańczowy kojarzy się z zachodzącym słońcem i wakacjami. To też kolor symbolizujący ogień i ciepło, co ważne szczególnie w zimnie dni. Do marchewki pasują wszystkie ostre i rozgrzewające przyprawy, bo sama w sobie jest słodka. Warto sięgnąć po imbir, paprykę, ale także po kmin rzymski, cynamon czy garam masalę. Tutaj wskazana jest dowolność i kulinarna intuicja.
Marchew to szczególne warzywo na zimne miesiące. Dobrze przechowywana gości na naszych stołach i straganach przez cały rok. Ma sporo witamin (A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP) i jest bogata w składniki mineralne (potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk). Jest również najbogatszym źródłem beta-karotenu, który nie wyparowuje podczas gotowania. Beta-karoten wspomaga pracę serca, wzrok i poprawia koloryt skóry.
Po tym przepisie uwierzycie, że ostatnie, co można powiedzieć o marchewce, to że jest nudna!
Zdjęcie: Alicja Rokicka
Zupa marchewkowa – składniki:
– 500 g marchewki
– 1 cebula
– 1 ziemniak
– 1 łyżka kurkumy
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kumin)
– 1,5 łyżeczki mielonego imbiru (lub 2 łyżeczki świeżego)
– ½ łyżeczki słodkiej papryki
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– sól
– ½ szklanki wiórków kokosowych
– 1 szklanka wody
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– ½ szklanki oleju
– 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
Zupa marchewkowa – przygotowanie:
Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Tak samo przygotuj ziemniaka. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej. Przenieś cebulę. Od razu dodaj wszystkie przyprawy prócz soli. Ciepło je otworzy. Mieszaj, aż kuchnię wypełni miły zapach, a cebula zmięknie. Uważaj, by nie przypalić! Dodaj pokrojone warzywa. Duś przez 3 minuty. Zalej bulionem. Gotuj przez 15 minut, aż warzywa zmiękną. Całość zmiksuj na krem, następnie przelej przez sitko. Zupa będzie miała gładszą konsystencję. Dodaj przecier pomidorowy i dopraw zupę do smaku.
W naczyniu umieść wiórki kokosowe, sok z cytryny i wodę. Zacznij miksować na wysokich obrotach. Po 3 minutach zacznij powoli dolewać olej. Ciecz zgęstnieje. Gotową śmietanę podawaj do zupy.
Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”.
Poleć ten przepis znajomym
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020