Przejdź do treści

Makaron z jarmużem i ziarnami granatu

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Jarmuż oswoiliśmy już dawno. Przyda się teraz do makaronowej sałatki! Makaron gryczany sprawi, że danie będzie sycące i rozgrzewające, bo podamy je na ciepło. Do tego pesto z prażonych pistacji, ze świeżą miętą i czerwonym pieprzem. A to nie koniec dodatków…

Jarmuż znany jest od lat. Na chwilę o nim zapomnieliśmy, ale na szczęście już od paru lat ponownie gości w naszych kuchniach. Można go jeść pod różnymi postaciami. Na surowo w sałacie, z koktajlem, pieczony, duszony albo smażony. Jest prosty i szybki w obróbce, dlatego warto po niego sięgać. Jarmuż spokojnie można zaliczyć do grupy produktów superfood. To dzięki jego wartościom odżywczym. Jest bogaty w witaminy z grupy A, B6, C, K, kwas foliowy, niacynę i ryboflawinę. Oprócz tego zawiera beta-karoten oraz luteinę.

Jedząc go, dostarczysz organizmowi fosfor, potas, sód, cynk i magnez. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Zawiera więcej wapnia niż mleko! Jakby tego było mało, jego regularne spożywanie zapobiega chorobom serca, wrzodom i ma dobry wpływ na wzrok.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł

Łapcie jarmuż i dodatki i chodźcie na makaronową ucztę!

Makaron z jarmużem i ziarnami granatu – składniki (przepis dla 2 osób):

  • dwie garści jarmużu,
  • 4 łyżki ziarenek granatu,
  • 80 g pistacji,
  • 2-3 garści drobnego makaronu gryczanego,
  • łyżeczka czerwonego pieprzu,
  • sól do smaku,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżki listków mięty,
  • 3/4 łyżki skórki z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • twardy ser kozi do posypania gotowego dania,
  • ok. 30-40 ml oleju lnianego.

Makaron z jarmużem i ziarnami granatu – przygotowanie:

Zacznij od przygotowania pesto. Pistacje obierz z łupinek.

Zdjęcie: masz.talerz

Podpraż na suchej patelni, aż się ładnie zarumienią. Wrzuć je do moździerza. Dodaj szczyptę soli i ucieraj, aż powstaną okruchy. Wrzuć czerwony pieprz, czosnek i miętę. Mocno utrzyj całość.

przepis na makaron z jarmuzem_przygotowanie pesto

Zdjęcie: masz.talerz

Dolej sok z cytryny oraz olej. Wymieszaj, odstaw na bok. W garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj makaron i gotuj go, aż będzie miękki. W tym samym czasie zajmij się jarmużem. Liście umyj i osusz.

przepis na makaron z jarmuzem

Zdjęcie: masz.talerz

Oddziel je od twardej łodygi i podpraż na suchej patelni, aż się lekko zarumienią. Makaron odcedź, podawaj gorący z jarmużem, pesto pistacjowym, posypany serem, granatem i skórką z cytryny.

Makaron z jarmuzem_propozycja podania

Zdjęcie: masz.talerz

 


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

×