Przejdź do treści

Pyszna ryba po grecku – przepis na lekką rybę bez smażenia

Ryba po grecku
Ryba po grecku nie wymaga kalorycznej panierki. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Pyszna ryba po grecku to – paradoksalnie – klasyczne polskie danie rybne. W tradycyjnej wersji jest dosyć tłusta. Zastanawiasz się, jak zrobić rybę po grecku w lżejszej wersji? Podpowiadamy, jak można ją odchudzić, by nie tylko nie straciła, ale wręcz zyskała na smaku. W tym przepisie na pyszną rybę po grecku bez smażenia wykorzystamy filety z dorsza, mintaja lub soli bez panierki, które wspaniale łączą się z duszonymi warzywami korzeniowymi. 

Jak przygotować pyszną rybę po grecku?

Klasyczna ryba po grecku ma z Grecją mniej więcej tyle wspólnego, co fasolka po bretońsku z Bretanią, czyli niewiele. To wbrew nazwie bardzo polskie danie, bo bazuje na marchewce i cebuli, składnikach, które nasi przodkowie jedli już w średniowieczu. Jedno jest pewne: ryba po grecku to niezwykle łatwe do przyrządzenia danie, z którym poradzi sobie nawet osoba stawiająca w kuchni pierwsze kroki.

Pyszna ryba po grecku wymaga połączenia elementów klasycznych dania (ryba, warzywa korzeniowe, cebula, pomidory) z aromatycznymi przyprawami. Jakie przyprawy dodać do ryby po grecku, by miała wyrazisty smak i przyjemny zapach? W naszym przepisie na rybę po grecku bez smażenia wykorzystaliśmy liść laurowy i ziele angielskie oraz wędzoną paprykę, która nadaje warzywom nowego, bardziej intensywnego charakteru.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

kutia

Jak zmniejszyć kaloryczność pysznej ryby po grecku?

Ryba po grecku w klasycznej wersji jest dosyć tłusta. Warzywna pierzynka otulająca rybę smażona jest na sporej ilości tłuszczu, a sama ryba ma panierkę z mąki lub bułki tartej. Wystarczy jednak bardzo prosty zabieg, by ryba po grecku straciła nieco kalorii, a nadal była pyszna.

Jak zrobić rybę po grecku, by była mniej kaloryczna? Zaczynam od zmniejszenia ilości tłuszczu w części warzywnej. Marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę podsmażam na jednej łyżeczce klarowanego masła, po czym duszę z pomidorami z dodatkiem papryki wędzonej. Ta ostatnia przyprawa urozmaica smak potrawy, ale jeśli nie macie ochoty na lekko dymny posmak, zastąpcie ją odrobiną słodkiej czerwonej papryki w proszku.

Pyszna ryba po grecku nie wymaga nasączonej tłuszczem panierki. Spokojnie można z niej zrezygnować, bez szkody dla smaku potrawy. Filety duszę na 1 łyżeczce masła (koniecznie klarowanego, dzięki niemu ryba ma ładny zapach). Kto chce zupełnie zmniejszyć kaloryczność ryby po grecku, może przygotować filety na parze. Też będą smaczne.

Lżejsza, ale pyszna ryba po grecku – przepis

Pyszna ryba po grecku na lekko. Zdjęcie: Ania Włodarczyk

Lżejsza ryba po grecku – składniki (przepis na 2-3 porcje):

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 1 cebula
  • szklanki pomidorów z puszki, zmiksowanych (można użyć przecieru pomidorowego)
  • ½ listka laurowego
  • 1 ziele angielskie
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 filety z dorsza (mintaja, soli)
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania

Obieramy warzywa, marchewki, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy drobno. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę klarowanego masła i podsmażamy na niej chwilę cebulę. Dodajemy pozostałe warzywa (bez pomidorów) i smażymy kilka minut, mieszając.

pierniczki

Warzywa zalewamy pomidorami (jeśli są zbyt gęste, dodajemy kilka łyżek wody), dodajemy ziele angielskie i listek laurowy, paprykę, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.

Rybę solimy i pieprzymy, kroimy na kawałki (ok. 7cm). Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę klarowanego masła i dusimy na niej rybę.

Gdy warzywa się ugotują, układamy na półmisku ich połowę, na warstwie warzywnej układamy kawałki ryby, przykrywamy pozostałą częścią warzyw i posypujemy natką pietruszki.

Pyszna ryba po grecku w wersji light gotowa – smacznego!

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami! Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis

Mączyste, skrobiowe, sałatkowe. Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Zdrowe panierki – trzy lekkie i pełne smaku alternatywy dla tradycyjnej panierki z bułką tartą w roli głównej. Wypróbuj!

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

orkiszowy omlet

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Zupa rybna

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Brukselka

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

18 przepisów dla miłośników awokado

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

×