Przejdź do treści

Lubisz potrawy dobrze przyprawione? Uważaj, nadmiar przypraw może ci zaszkodzić

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Przyprawy nie tylko wzmacniają smak potraw, ale i są bogactwem wielu cennych substancji odżywczych. Dzięki temu poprawiają odporność, podkręcają metabolizm i oczyszczają organizm. Czy możemy jednak stosować je bez ograniczeń?

Są przyprawy, których nadmiar może mieć przykre konsekwencje. Oto one:

 

Cynamon

Przyprawą, której nie należy używać w nadmiarze jest cynamon. Zaliczamy go do naturalnych antyoksydantów, które hamują namnażanie się szkodliwych wolnych rodników. Cynamon wpływa więc na spowalnianie procesu starzenia się skóry. Obniża także poziom złego cholesterolu we krwi i reguluje poziom cukru. To istotna wiadomość dla osób zmagających się z insulinoopornością oraz cukrzycą.

Niektórzy uważają nawet, że cynamon zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych. Dopuszczalne dzienne spożycie cynamonu wynosi ok. 40 g. Gdy w diecie pojawi się go więcej, zawartość kumaryny w przyprawie może uszkodzić wątrobę i nerki. Cynamon jest też silnym alergenem! – komentuje Joanna Skałecka, dietetyk i autorka bloga „Trenerka Zdrowej Diety”.

cynamon

Suszony czosnek

O suszonym czosnku w proszku bądź w płatkach przypominamy sobie najczęściej w sezonie jesienno-zimowych przeziębień. I bardzo dobrze! Ząbki, ze względu na swoje przeciwzapalne właściwości, wzmacniają odporność.

– Czosnek w nadmiarze szkodzi jednak naszej wątrobie. Mam też złą wiadomość dla alergików. Przyprawa może wywoływać reakcje alergiczne. Jeśli wiec na skórze pojawi się świąd lub zaczerwienienie, radzę skończyć z jego spożywaniem – dodaje dietetyk.

Chili

Chociaż powszechnie uważa się, że nadmiar chili szkodzi, wiele osób nie przywiązuje dużej wagi do tej opinii. Stosuje się ją do wielu potraw – mięsnych, wegetariańskich, a nawet do kawy czy czekolady.

Efektem może być pojawienie się wielu niepożądanych dolegliwości zdrowotnych. Kapsaicyna zawarta w papryczce chili powoduje bowiem stany zapalne, które następnie mogą wpływać na powstawanie zmian nowotworowych.

– Chili mocno podrażnia nasz żołądek. Na tę przyprawę szczególnie powinny uważać osoby mające problem z wątrobą i trzustką – dodaje dietetyk.

 

Sól i pieprz

Na liście przypraw, których nie należy używać w nadmiarze, nie może zabraknąć tych najbardziej popularnych na polskich stołach. Mowa tu o soli i pieprzu. Słone kryształki spożywane zbyt często wpływają bowiem na wzrost poziomu ciśnienia tętniczego. Następstwem może być nawet udar serca!

Ile więc solić, by potrawy nam smakowały, a zdrowie dopisywało? Według WHO, dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 gramów. To płaska łyżeczka.

A co z pieprzem? Szkodzi wątrobie, podrażnia przewód pokarmowy i negatywnie wpływa na pracę nerek. Szczypta do obiadu w zupełności wystarczy.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Joanna Skałecka
Joanna Skałecka
dietetyczka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Ziarna pieprzu

Ostre jedzenie – jest zdrowe? Można jeść ostre jedzenie w ciąży?

Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń

Anyż gwiaździsty i jego właściwości zdrowotne

Co się stanie, jeśli za bardzo ograniczymy spożywanie sodu?

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Czosnek niedźwiedzi – jakie są jego właściwości lecznicze i zastosowanie?

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Dodawanie soli do potraw / istock

Polacy spożywają prawie trzykrotnie za dużo soli. Mamy jednak dobrą wiadomość: szybko możemy się od niej odzwyczaić

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

pizza

6 produktów najgorszych dla mózgu

Potrawa z glutaminianem / unsplash

Glutaminian sodu – czy faktycznie jest taki zły? Dietetyczka rozwiewa wszystkie wątpliwości

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Deser z cynamonem

Cynamon – dlaczego warto dodawać go do deserów? 

Święta – jak polepszyć trawienie? O czym warto pamiętać?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie