Przejdź do treści

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Zupa rybna
Zupa rybna to naprawdę łatwe danie, którego przygotowanie zajmuje – dosłownie - kilkanaście minut. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Co się kryje w wędlinach? Przeglądamy ich skład i radzimy, gdzie najlepiej je kupować
Internetowa moda na… jedzenie trujących grzybów. „To może mieć opłakane konsekwencje!” – przestrzega lek. Ewa Stawiarska
„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje
Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot
Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Kiedy myślę o zupie rybnej, staje mi przed oczami gęsta, niemal gulaszowa zupa z dodatkiem pomidorów podawana w jednej z knajpek na Półwyspie Helskim. Talerz takiej zupy stanowił idealny posiłek po długim spacerze brzegiem zimowego morza – cudownie rozgrzewał i sycił.

Często wracam do tych smaków. Najczęściej właśnie w zimowe dni, kiedy mój organizm domaga się dodatkowego „ogrzewania”, by mieć siłę do walki ze stadem wirusów i bakterii. Zupa rybna to również zdrowa alternatywa dla wszystkich zup z mięsną wkładką – jest lżejsza i pozwala przemycić do codziennej diety bogate w cenne kwasy omega-3 ryby.

Skuście się, bo zupa rybna to naprawdę łatwe danie, którego przygotowanie zajmuje – dosłownie – kilkanaście minut. Podstawę zupy stanowią oczywiście dobre ryby – zamiast kupować skute lodem mrożonki z marketowych półek, polecam spacer do sklepu rybnego lub na targ (nawet w stolicy można kupić świeże ryby „prosto z kutra”). Jakość i smak świeżej ryby i tej z mrożonki są nieporównywalne.

 

Zupa rybna, którą gotuję najczęściej, nieco odbiega od wersji, jaką można znaleźć w nadmorskich restauracjach. To zasługa kilku orientalnych dodatków, takich jak mleczko kokosowe, liście limonki czy pasta curry. Do zupy dodaję też kawałek imbiru, który działa rozgrzewająco, a podaję ją z brązowym lub dzikim ryżem. Ten ostatni stanowi idealne odżywcze dopełnienie dania – zawiera dużo białka, potasu, fosforu i witamin z grupy B, odpowiedzialnych m.in. za sprawne działanie układu nerwowego. Talerz takiej zupy wystarczy za cały obiad i wierzcie mi, po jego zjedzeniu z pewnością nie będziecie czuć się głodni.

Zupa rybna na tajską modłę

Zupa rybna po tajsku. Zdjęcie: Ania Włodarczyk

Zupa rybna po tajsku – składniki:

– 2–3 rodzaje nietłustych, świeżych ryb, łącznie ok. 300 g (np. dorsz, halibut, łosoś)
– 1 cebula (+ 1 łyżeczka masła klarowanego)
– ¾ szklanki mleczka kokosowego
– 1 pomidor pokrojony w cząstki
– 2–3 łyżki czerwonej pasty curry
– 2 liście limonki kaffir
– 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
– 1 łodyga trawy cytrynowej
– 1 łyżeczka startego imbiru (można użyć galangalu)
– 1–2 łyżki soku z limonki
– natka pietruszki/kolendra do posypania zupy
sól do smaku
– do podania: brązowy/dziki ryż

Zupa rybna po tajsku – przygotowanie:

W wysokim garnku o grubym dnie rozgrzewam masło i podsmażam na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodaję pastę curry, podsmażam moment, aż zacznie pachnieć. Zalewam ok. 1/2 l wody (albo warzywnego bulionu), dodaję mleczko kokosowe, liście limonki kaffir, pokrojoną trawę cytrynową, imbir (galangal) i podgrzewam.

Oczyszczone, umyte ryby kroję w ok. 3-cm kawałki (ryby nie mogą mieć skórki, należy również przejrzeć, czy nie pozostały w nich ości). Cząstki ryb wrzucam do wywaru i gotuję, aż się zetną. Trwa to chwilę, ok. 5 minut – po tym czasie zmniejszam ogień, dodaję pokrojonego pomidora, sok z limonki, sos rybny (opcjonalnie) i gotuję jeszcze 2 minuty. Zdejmuję z ognia, odrobinę dosalam. Gorącą zupę przelewam do miseczek, posypuję natką pietruszki lub kolendrą. Podaję z ryżem. Smacznego na te ostatnie (miejmy nadzieję) chłodne zimowe dni!

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Domowa chałwa

Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Smoothie bowl

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Pudding

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Kobieta trzyma w rękach kanapkę

Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×