Przejdź do treści

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Zupa rybna w tajskiej odsłonie
Zupa rybna to naprawdę łatwe danie, którego przygotowanie zajmuje – dosłownie - kilkanaście minut. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Kiedy myślę o zupie rybnej, staje mi przed oczami gęsta, niemal gulaszowa zupa z dodatkiem pomidorów podawana w jednej z knajpek na Półwyspie Helskim. Talerz takiej zupy stanowił idealny posiłek po długim spacerze brzegiem zimowego morza – cudownie rozgrzewał i sycił.

Często wracam do tych smaków. Najczęściej właśnie w zimowe dni, kiedy mój organizm domaga się dodatkowego „ogrzewania”, by mieć siłę do walki ze stadem wirusów i bakterii. Zupa rybna to również zdrowa alternatywa dla wszystkich zup z mięsną wkładką – jest lżejsza i pozwala przemycić do codziennej diety bogate w cenne kwasy omega-3 ryby.

Skuście się, bo zupa rybna to naprawdę łatwe danie, którego przygotowanie zajmuje – dosłownie – kilkanaście minut. Podstawę zupy stanowią oczywiście dobre ryby – zamiast kupować skute lodem mrożonki z marketowych półek, polecam spacer do sklepu rybnego lub na targ (nawet w stolicy można kupić świeże ryby „prosto z kutra”). Jakość i smak świeżej ryby i tej z mrożonki są nieporównywalne.

 

Zupa rybna, którą gotuję najczęściej, nieco odbiega od wersji, jaką można znaleźć w nadmorskich restauracjach. To zasługa kilku orientalnych dodatków, takich jak mleczko kokosowe, liście limonki czy pasta curry. Do zupy dodaję też kawałek imbiru, który działa rozgrzewająco, a podaję ją z brązowym lub dzikim ryżem. Ten ostatni stanowi idealne odżywcze dopełnienie dania – zawiera dużo białka, potasu, fosforu i witamin z grupy B, odpowiedzialnych m.in. za sprawne działanie układu nerwowego. Talerz takiej zupy wystarczy za cały obiad i wierzcie mi, po jego zjedzeniu z pewnością nie będziecie czuć się głodni.

Zupa rybna na tajską modłę

zupa rybna

Zupa rybna po tajsku. Zdjęcie: Ania Włodarczyk

Zupa rybna po tajsku – składniki:

– 2–3 rodzaje nietłustych, świeżych ryb, łącznie ok. 300 g (np. dorsz, halibut, łosoś)
– 1 cebula (+ 1 łyżeczka masła klarowanego)
– ¾ szklanki mleczka kokosowego
– 1 pomidor pokrojony w cząstki
– 2–3 łyżki czerwonej pasty curry
– 2 liście limonki kaffir
– 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
– 1 łodyga trawy cytrynowej
– 1 łyżeczka startego imbiru (można użyć galangalu)
– 1–2 łyżki soku z limonki
– natka pietruszki/kolendra do posypania zupy
sól do smaku
– do podania: brązowy/dziki ryż

Zupa rybna po tajsku – przygotowanie:

W wysokim garnku o grubym dnie rozgrzewam masło i podsmażam na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodaję pastę curry, podsmażam moment, aż zacznie pachnieć. Zalewam ok. 1/2 l wody (albo warzywnego bulionu), dodaję mleczko kokosowe, liście limonki kaffir, pokrojoną trawę cytrynową, imbir (galangal) i podgrzewam.

Oczyszczone, umyte ryby kroję w ok. 3-cm kawałki (ryby nie mogą mieć skórki, należy również przejrzeć, czy nie pozostały w nich ości). Cząstki ryb wrzucam do wywaru i gotuję, aż się zetną. Trwa to chwilę, ok. 5 minut – po tym czasie zmniejszam ogień, dodaję pokrojonego pomidora, sok z limonki, sos rybny (opcjonalnie) i gotuję jeszcze 2 minuty. Zdejmuję z ognia, odrobinę dosalam. Gorącą zupę przelewam do miseczek, posypuję natką pietruszki lub kolendrą. Podaję z ryżem. Smacznego na chłodne zimowe dni!

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Ryby w ciąży. Co warto jeść, a czego bezwzględnie unikać?

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Morelowe batoniki mocy

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

kutia

Odchudzone wersje wigilijnych potraw. Wypróbuj 6 przepisów

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol