Przejdź do treści

Tłuszcz cię usypia

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

W ciągu dnia chodzisz nieprzytomny i masz problemy z koncentracją? Przyjrzyj się swojej diecie. Zwłaszcza temu, czy nie za dużo w niej tłustego. Wbrew pozorom to nie węglowodany spośród składników jedzenia najbardziej nas przytłumiają, a tłuszcze.

Wiemy, że niektóre produkty takie jak banany czy kurczak przez zawarte w nich związki (np. tryptofan) mogą mieć na nas wpływ uspokajający, a tym samym delikatnie nasenny. Wieczorem to super opcja. Wtedy działanie nasenne jest przez nas pożądane. W ciągu dnia – nie bardzo. Naukowcy sprawdzili, bardziej ogólnie – porównując główne składniki, jak białka, tłuszcze i węglowodany – co powoduje naszą ospałość w ciągu dnia i dlaczego.

Choć po solidnej bułce z szynką, czytaj – węglowodany, można nieco odpłynąć, to jednak badania pokazują, że na naszą czujność i sen gorzej działają tłuszcze. Ich nadmiar powoduje, że w ciągu dnia możemy być ospali, a w nocy nieefektywnie odpoczywać.

Australijscy naukowcy sprawdzili u 1 800 uczestników występowanie bezdechu sennego. Osoby, które jadły więcej tłuszczu były o 78 proc. bardziej narażone na odczuwanie senności w ciągu dnia w porównaniu z grupą jedzącą lżejsze posiłki. I o ile bezdech senny częściej związany był z wyższą wagą, to zwiększoną senność zauważono niezależnie od masy ciała.

Dzieje się tak, gdyż trawienie tłuszczu jest znacznie dłuższe i bardziej wymagające niż innych składników jedzenia, jak węglowodany czy białka. Ten proces pochłania naszą energię na tyle intensywnie, że odczuwamy zmęczenie. Również w nocy organizm przytłoczony tłustym jedzeniem będzie miał problem z trawieniem, co w rezultacie na pewno nie podziała dobrze na sen. W konsekwencji, kolejnego dnia czeka nas pogorszenie koncentracji i uczucie senności.

Jeśli więc mamy chęć sięgnąć po kolejną kawę na pobudzenie, zastanówmy się, czy nie lepszym sposobem będzie zastąpienie tłustego mięsiwa czymś lżejszym.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: