Przejdź do treści

Zdrowe panierki – trzy lekkie i pełne smaku alternatywy dla tradycyjnej panierki z bułką tartą w roli głównej. Wypróbuj!

Zdrowe panierki – trzy lekkie i pełne smaku alternatywy dla tradycyjnej panierki z bułką tartą w roli głównej. Wypróbuj! Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?
„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Czemu tak bardzo smakują nam smażone potrawy? Sekret tkwi chyba w chrupaniu. Nęci nas trzask zanurzonych w złocistej panierce kawałków mięsa czy warzyw. Niestety, klasyczne panierki z bułki są i kaloryczne, i niezdrowe.

Panierka panierce nierówna

Jeśli lubicie panierki, ale chcecie jeść zdrowo, nie wszystko stracone. Mam w zanadrzu pewne triki na odchudzenie lub podkręcenie walorów zdrowotnych panierowanych dań. Pierwszy z nich to rezygnacja ze smażenia na rzecz pieczenia. Jeśli nie możecie żyć bez panierki, wrzućcie kawałki mięsa (ryb, warzyw) na tacę do pieczenia zamiast na głęboki olej. Ubytek smaku jest niewielki, zaś spadek kaloryczności bardzo duży. Jeśli zmieszacie bułkę tartą z niewielką ilością startego parmezanu, gwarantuję, że po zapieczeniu potrawy uzyskacie chrupiącą, złotą skorupkę.

Drugi trik to zamiana nudnej, bezwartościowej panierki na bazie bułki tartej na rzecz zdrowszych substytutów. Najprostszy pomysł to panierka z grahamki lub chleba razowego: zmiksujcie na pyłek wysuszoną grahamkę lub razowca i używajcie tych okruchów jako zamiennika klasycznej bułki tartej. Dzięki temu zabiegowi dostarczycie organizmowi więcej błonnika. Zachęcam, aby na tym nie poprzestawać ‒ apetyczną skorupkę można uzyskać z płatków owsianych, kukurydzianych czy żytnich. Do panierowania świetnie nadają się drobno posiekane orzechy włoskie, laskowe, migdały (również płatki migdałowe) albo pistacje. Idealnie sprawdzają się słonecznik, sezam, a także siemię lniane, którego możecie używać w całości lub zmielonego.

Można pójść jeszcze krok dalej i dodać do swej mieszanki suszone zioła (do ryb i warzyw polecam zioła prowansalskie, do mięs czubrycę, oregano, tymianek), drobno posiekane suszone pomidory, zmiażdżony ząbek czosnku, skórkę z cytryny czy płatki chilli. Nie dość, że świetnie podkręcają smak potraw, to jeszcze stymulują nasz układ trawienny. Za panierkę mogą służyć również bliskowschodnie mieszanki przypraw ‒ zielonkawy za’atar, który ma w swym składzie sezam i hyzop bądź tymianek, czy dukkah, przyprawa o egipskim rodowodzie, z orzechami laskowymi, kuminem i czarnuszką w rolach głównych.

Poniżej przedstawiam trzy propozycje mieszanek do panierowania. Mam nadzieję, że zainspirują was do tworzenia własnych. Po zapakowaniu ich w słoiczki nadadzą się nawet na apetyczny prezent.

schabowy

Ziołowa panierka z parmezanem

– 6 łyżek bułki tartej,
– 4 łyżki startego parmezanu,
– 5 listków świeżej bazylii lub 1 łyżka suszonych ziół (np.: oregano, tymianek, bazylia),
– opcjonalnie: 1 zmiażdżony ząbek czosnku.

Składniki panierki mieszamy.

Ta panierka jest idealna do zapiekania i najlepiej komponuje się z rybami (dorsz, łosoś, sandacz, halibut).

Ziemniak – sezon na to, co pod ziemią

Razowa panierka z siemieniem lnianym i suszonymi pomidorami

– 2 kromki czerstwego chleba graham lub 1 czerstwa bułka grahamka,
– 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
– 1 suszony pomidor (nie w oliwie),
– sól do smaku.

Czerstwe, wysuszone pieczywo i suszonego pomidora miksujemy do uzyskania konsystencji bułki tartej (jeśli jest nieco wilgotne, pozostawiamy do wyschnięcia). Mieszamy z siemieniem lnianym.

Ta panierka pasuje do kotletów z piersi kurczaka lub do schabu, a także boczniaków czy plastrów cukinii.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Orzechowa panierka z chilli

– 1/2 szklanki orzechów laskowych lub włoskich (bez łupinek),
– chilli w płatkach (ilość wg uznania),
– sól do smaku.

Orzechy drobno siekamy i mieszamy z chilli i solą.

Ta panierka świetnie nadaje się do ryb, mięs i warzyw, zarówno do smażenia, jak i pieczenia. Jeśli chcecie ją zapiekać, wymieszajcie mieszankę z łyżką oliwy i tak powstałą papkę rozsmarowujcie na potrawie.

 


Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

×