Przejdź do treści

10 ciężkostrawnych potraw, które można uczynić lżejszymi dla naszego żołądka

schabowy
10 ciężkostrawnych potraw, które można uczynić lżejszymi dla naszego żołądka Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Ciężkostrawne potrawy jak grochówka, schabowy i czekolada… Nasz organizm potrzebuje czasu i energii, aby je strawić. Jak z nich nie rezygnować, a jednocześnie nie obciążać żołądka i spółki? Oto nasze sprawdzone sposoby.

Nuggetsy z kurczaka

Kurczak sam w sobie nie jest ciężkostrawny. Ale obtoczony w cieście i smażony w głębokim tłuszczu staje się prawdziwym wyzwaniem dla przewodu pokarmowego. Co możesz zrobić? Zamiast smażyć w tłuszczu, wybierz pieczenie. Na pewno wyjdzie ci to na zdrowie.

Kotlet schabowy

Kotlet schabowy to mięso wieprzowe, które ma dużo tłuszczu ukrytego. Gdy dodatkowo obtoczymy je w panierce i usmażymy na tłuszczu, staje się wyjątkowo ciężkostrawnym daniem. Podobnie jak każde tłuste mięso smażone na głębokim tłuszczu, szczególnie panierowane.

Bułka tarta użyta do panierki działa jak gąbka – nasiąka tłuszczem, zamieniając się w energetyczną bombę. By zmniejszyć siłę jej rażenia, zmodyfikuj panierkę. Zamiast bułki tartej użyj płatków owsianych, a zamiast smażenia na tłuszczu – grilluj. Twój żołądek to doceni.

Bigos

W tradycyjnym bigosie znajdziesz tłuste mięso i wędliny oraz zasmażki. Poza tym bazę dania stanowi wzdymająca kapusta, która dodatkowo obciąża układ pokarmowy. Co możesz zrobić? Bigos przygotuj z dodatkiem chudego mięsa, omiń zasmażki, a żeby kapusta straciła swoją zgubną moc, użyj przypraw działających odgazowująco, takich jak majeranek, kminek czy liście laurowe.

Fasolka po bretońsku

A także inne dania z suchych strączkowych, np. grochówka. Po pierwsze, podobnie jak bigos, mogą zawierać tłuste mięso lub tłuste wędliny, jak boczek czy kiełbasa. Po drugie, wykorzystane warzywa suche strączkowe (groch, fasola) mają działanie silnie wzdymające –szczególnie zajadasz się nimi sporadycznie.

Przyczyną jest enzym, który jest niezbędny do ich strawienia. Jeżeli rzadko wybierasz dania z fasoli, najprawdopodobniej masz jego niedobory. Aby uniknąć efektu wzdęcia, przed ugotowaniem namocz fasolę w wodzie. Jeśli chcesz zminimalizować niechciane działanie fasoli, w czasie namaczania wymień wodę trzykrotnie.

Brownie

Brownie zawdzięcza swój niepowtarzalny, charakterystyczny smak czekoladzie. Niestety, kakao obecne w czekoladzie długo zalega w przewodzie pokarmowym, spowalniając ruchy jelit. Czekolada jest też bardzo tłusta, przez co stanowi wielkie wyzwanie dla soków trawiennych.

Bita śmietana

I oczywiście wszystkie dania ją zawierające, np. torty. Ubija się śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu, co najmniej 30 proc. Tak tłusty deser może doprowadzić do niestrawności.

Chipsy

Kolejny produkt, który miejsce na naszej liście zawdzięcza obecności tłuszczu. Strawienie go będzie szybsze, jeśli wybierzesz niskotłuszczowe chipsy. Najskuteczniejsze jednak będzie, jeśli zrobisz je własnoręcznie z ziemniaków czy innych warzyw, np. buraków. Pamiętaj jednak, by zamiast frytownicy użyć piekarnika.

Sery

Zwłaszcza sery dojrzewające, topione, typu feta i fromage. Są wyjątkowo tłuste i długo zalegają w żołądku, a jedzone w nadmiarze mogą prowadzić do niestrawności.

Orzechy

Zawierają dobre tłuszcze, więc są zdrowe, ale przy okazji ciężkostrawne. Jeśli więc po ich zjedzeniu odczuwasz ciężkość na żołądku, zmniejsz ich ilość. Wybieraj naturalne, bez dodatków w postaci panierek i oleju, które wzmogą te dolegliwości.

Płatki owsiane

Płatki owsiane to jedne z najzdrowszych płatków zbożowych. Obecny w nich rozpuszczalny błonnik pokarmowy powoduje obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Jednak odpowiedzialny jest też za „nadgodziny” w pracy żołądka. Tę właściwość płatków owsianych docenią osoby na diecie redukującej masę ciała. Dłuższe zaleganie płatków w żołądku zapewnia dłużej odczuwalną sytość. Czasami więc warto zmusić przewód pokarmowy do dodatkowych roboczogodzin.

 

Małgorzata Różańska  dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

olej z wiesiołka

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

Co na zgagę po świętach?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Ratunek dla słodyczożerców

Kobieta trzymająca talerz

Jesienna dieta na płodność. Dieta cud nie istnieje, ale kilka „małych cudów” możesz sama wprowadzić do swojego jadłospisu

Hanna Stolińska

Hanna Stolińska: badania potwierdzają znaczenie przeciwzapalnej diety w leczeniu endometriozy

Dieta cukrzycowa – najważniejsze zasady układania jadłospisu

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

Posiłek w restauracji. Kobieta je

7 nieoczywistych produktów, po których może ci się odbijać

płaski brzuch

„Jaka dieta na taki brzuch?” Dietetyczka Anna Reguła obnaża manipulacje kolegów z branży na Instagramie

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?